Η αποπληρωμή του διμερούς δανείου, ύψους 52,9 δισ. ευρώ, θα γίνει σταδιακά έως το 2031, δηλαδή δέκα χρόνια νωρίτερα από τη λήξη του το 2041. Πρόκειται για μία απόφαση με οικονομικά οφέλη, αφού η χώρα μας θα εξοικονομήσει τόκους 840 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά ταυτόχρονα και για μία κίνηση στρατηγικής σημασίας που εκπέμπει το σήμα της δυνατής και ανθεκτικής ελληνικής οικονομίας.
Οπως το έθεσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, στόχος είναι η Ελλάδα μέσα στα επόμενα χρόνια να απολέσει τον τίτλο της πιο χρεωμένης χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεδομένου ότι έχει προηγηθεί και η πρόωρη αποπληρωμή, το 2022, των τελευταίων 8,5 δισ. ευρώ των δανείων του ΔΝΤ, γίνεται αντιληπτή η μεγάλη εικόνα που σχηματίζεται. Η Ελλάδα δεν είναι πια η αδύναμη χώρα που δανείζεται και δυσκολεύεται να αποπληρώσει τις δόσεις, αλλά ένας ισχυρός και αξιόπιστος εταίρος που ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του.
Η συνετή διαχείριση των οικονομικών, η μείωση της φοροδιαφυγής και η ταχύτερη μείωση του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ, μαζί με σειρά άλλων διαρθρωτικών κινήσεων, οδηγούν στις διαδοχικές αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και κατά συνέπεια στους καλύτερους όρους δανεισμού από τις αγορές με χαμηλότερα επιτόκια. Αυτό, με τη σειρά του, επιτρέπει στην κυβέρνηση να διαχειριστεί μέρος του δημοσιονομικού πλεονάσματος προς όφελος της κοινωνίας.