Η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων διαθέτει το μοναδικό εν λειτουργία κινητό σχολείο στην Ελλάδα, στόχος του οποίου είναι να απαντήσει σε ανάγκες παιδιών που ζουν κι εργάζονται στον δρόμο και δεν έχουν καθόλου ή έχουν περιορισμένη πρόσβαση στο σχολικό περιβάλλον. Η ΑΡΣΙΣ υλοποιεί παρεμβάσεις στον δρόμο με το κινητό σχολείο από το 2009 και κατά διαστήματα πραγματοποιεί ειδικά σεμινάρια, εκπαιδεύοντας άλλους επαγγελματίες και εθελοντές στη μεθοδολογία, στις αρχές και τις αξίες πίσω από την εφαρμογή.
Το κινητό σχολείο είναι μια τροχήλατη ορθογώνια παραλληλεπίπεδη κατασκευή, με διαστάσεις 1,7 μέτρα ύψος, 1,5 μέτρα μήκος και 67 εκατοστά πλάτος. Είναι κατασκευασμένο από πτυσσόμενους μαυροπίνακες, με μέγιστο πλάτος τα 6 μέτρα, ζυγίζει περίπου 200 κιλά κι έχει ένα ιδιότυπο τιμόνι, το οποίο του επιτρέπει να οδηγείται και να σύρεται. Επάνω του τοποθετούνται panels εκπαιδευτικού χαρακτήρα και συζητήσεων, καθώς και επιτραπέζια παιχνίδια. Αποτελεί εναλλακτική πρόταση στην εκπαίδευση παιδιών και νέων, η οποία, χωρίς να υποκαθιστά το επίσημο εκπαιδευτικό σύστημα, τα ευαισθητοποιεί και με δημιουργικό τρόπο τα φέρνει πιο κοντά στην ιδέα και την πράξη της μάθησης.
Επιπλέον, η εκπαίδευση, σε συνδυασμό με την έμφαση στο κομμάτι της ψυχοσυναισθηματικής ανάπτυξης, βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν χαρακτηριστικά όπως ο σεβασμός, η εμπιστοσύνη και η αλληλεγγύη. Πρόκειται για ένα εργαλείο μη τυπικής μάθησης με διαφοροποιημένη προσέγγιση, ανάλογα με το εκπαιδευτικό υπόβαθρο επιμέρους ομάδων των παιδιών. Οι βασικοί άξονες του προγράμματος περιλαμβάνουν λεξιλόγιο, ανάγνωση, αριθμητική (όλα σε πλαίσιο μη τυπικής μάθησης), παιχνίδι, δημιουργική απασχόληση και συζήτηση για κοινωνικά ζητήματα, εστιασμένα σε διαπροσωπική επικοινωνία.
«Επικεντρώνεται σε παιδιά ηλικίας πέντε ετών έως εφήβους, αλλά και νεαρούς ενήλικες, που περνούν τις περισσότερες ώρες της ημέρας στους δρόμους επαιτώντας, πουλώντας μικροαντικείμενα ή ανήκουν σε κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες και δεν είναι ενταγμένα στο σχολικό περιβάλλον. Η ομάδα πεδίου πραγματοποιεί επιτόπιες παρεμβάσεις, με εβδομαδιαία παρουσία σε διάφορα σημεία της Θεσσαλονίκης και ομάδες στόχου τόσο ευάλωτες κοινωνικά (Ρομά και προσφυγικός πληθυσμός, παιδιά σε κίνηση, παιδιά θύματα εκμετάλλευσης) όσο και παιδιά τυπικής εκπαίδευσης. Για τη φετινή σχολική χρονιά (2024-25), οι παρεμβάσεις πραγματοποιούνται κατά κύριο λόγο κάθε Τετάρτη, ενώ τα πεδία δράσης μπορεί να είναι πλατείες, πάρκα, καταυλισμοί Ρομά, κέντρα προσφύγων, αλλά και παρεμβάσεις σε σχολεία», σημειώνει στον «Ε.Τ.» η συντονίστρια του Κέντρου Υποστήριξης Νέων της ΑΡΣΙΣ, Μαρία Κουσκούκη. «Μας το προμηθεύει δωρεάν ο βέλγικος οργανισμός και μάλιστα είναι το δεύτερο που μας έχει στείλει, διότι το πρώτο εκλάπη στο… πεδίο. Συνεργαζόμαστε στενά μαζί τους και τους ενημερώνουμε για τις δράσεις μας», προσθέτει.
Σε ό,τι αφορά τα σεμινάρια για τους ενήλικες, η κυρία Κουσκούκη αναφέρει ότι πέρυσι εκπαιδεύτηκαν 37 άτομα και φέτος εκτιμάται ότι ο αριθμός θα φτάσει τα 35 άτομα. «Πρόκειται για άνδρες και γυναίκες, φοιτητές αλλά και φτασμένους επαγγελματίες, η πλειονότητα των οποίων σχετίζεται με τον εκπαιδευτικό κλάδο. Επίσης, οι περισσότεροι είναι εθελοντές στην ΑΡΣΙΣ και μετά τη θεωρητική κατάρτιση έχουν την υποχρέωση να κάνουν πρακτική άσκηση στο κινητό σχολείο», τονίζει.
ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ
Το έργο του κινητού σχολείου και η δράση της ΑΡΣΙΣ αναδεικνύουν τη σημασία της συνεργασίας και της καινοτομίας στην αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων. Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις όχι μόνο προσφέρουν εκπαίδευση, αλλά συμβάλλουν και στην ενδυνάμωση των παιδιών, δίνοντάς τους την ευκαιρία να εξελιχθούν και να αποκτήσουν ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Παράλληλα, η συνεχής εκπαίδευση επαγγελματιών και εθελοντών διασφαλίζει τη βιωσιμότητα και την αποτελεσματικότητα της πρωτοβουλίας, η οποία αποδεικνύει ότι η εκπαίδευση μπορεί να γίνει προσβάσιμη για όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως των συνθηκών ζωής τους, ενδυναμώνοντας ταυτόχρονα την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη.