Οπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, η Γαλλία είναι ένας από τους πιο σταθερούς και στρατηγικά σημαντικούς συμμάχους της χώρας μας. Η Ελλάδα, σημειώνουν, κοιτάει να μεγαλώσει ουσιαστικά με πράξεις και όχι με λόγια και αυτό το κάνει χτίζοντας γέφυρες και ενισχύοντας τις πολύ σημαντικές συμμαχίες που είχε διαχρονικά και τώρα είναι ακόμη πιο ισχυρές.
Η επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Αμυνας ήταν ιδιαίτερα παραγωγική ως προς την ενδυνάμωση της αμυντικής ικανότητας της Ελλάδας, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μηνύματα προς την Ε.Ε. και την Τουρκία.
Οπως έγινε γνωστό, στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Μεγάλη Τετάρτη, ο Νίκος Δένδιας θα εισηγηθεί την απόκτηση και 4ης φρεγάτας Belharra, ενώ χθες υπογράφηκε η διακρατική σύμβαση για την προμήθεια 16 πυραύλων Exocet Block 3C από την Ελλάδα, ενώ εκτελείται ήδη η σύμβασή μας για τα προηγμένα ελικόπτερα ΝΗ-90.
Οπως εξηγούν γνώστες των αμυντικών συστημάτων, οι νέοι πύραυλοι του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού θα διαθέτουν ισχυρά αντίμετρα για να μην επηρεάζονται εύκολα από εχθρικά όπλα και συστήματα.
«Εχουμε ήδη μια στενή συνεργασία», είπε ο Νίκος Δένδιας, «που αντικατοπτρίζεται με την απόκτηση τριών φρεγατών Belharra και τη συζήτηση για την απόκτηση της τέταρτης, την απόκτηση των Rafale που με τα όπλα τους αποτελούν κλειδί για την αποτροπή και την άμυνα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».
Με την απόκτηση και 4ης ψηφιακής φρεγάτας νέας γενιάς ο Ελληνικός Στόλος θα ενισχυθεί συμπληρώνοντας το «καρέ» των Belharra, μαζί με τον «Κίμωνα», τον «Φορμίωνα» και τον «Νέαρχο».
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της γαλλικής πλευράς, το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα έχει παραλάβει και τα τρία πλοία εντός του 2026, τη φρεγάτα «Νέαρχος» περίπου στις αρχές του καλοκαιριού και τη φρεγάτα «Φορμίων» έως τα τέλη του έτους, ενώ η φρεγάτα «Κίμων» θα πλέει σε ελληνικά νερά εντός του 2025.
Ιδιαίτερα σημαντικό θεωρείται το γεγονός ότι η γαλλική πλευρά εμφανίζεται διατεθειμένη να δημιουργήσει μία θυγατρική της Naval Group στην Ελλάδα, πάντοτε σε επαφή με τους τοπικούς παίκτες και κατά κύριο λόγο με τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
Μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία
Για ακόμα μία φορά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνάντησή του με τον Γάλλο υπουργό Αμυνας, Σεμπαστιάν Λεκορνί, έθεσε την Ε.Ε. προ των ευθυνών της τονίζοντας ότι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρέπει να έχουν κυρίως γνώμονα τα συμφέροντα ασφαλείας όλων των κρατών – μελών της Ε.Ε.
Αυτό ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα και στην Ε.Ε. και στην Τουρκία ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεργάζεται σε εξωτερική πολιτική και άμυνα με τρίτες χώρες (βλ. Αγκυρα) παραγνωρίζοντας τις ευρωπαϊκές αποφάσεις.
«Πρέπει να μειώσουμε την εξάρτησή μας απέναντι σε χώρες που δρουν με τρόπο που αντιβαίνει στα στρατηγικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και πρέπει να προστατεύσουμε τα εθνικά συμφέροντα ασφαλείας και άμυνας όλων των κρατών -μελών, χωρίς καμία εξαίρεση», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.