Τα πρώτα λόγια του νικητή του κορυφαίου βραβείου αρχιτεκτονικής Pritzker, Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ, από το Βερολίνο στον «Ε.Τ.» θα μπορούσαν να ταυτιστούν με τις ιδέες, τις αξίες και τα υλικά που συνιστούν το σύνολο των έργων του σε όλο τον κόσμο. Το όραμά του -δηλαδή γύρω από την ανθρώπινη κοινότητα, την περιβαλλοντική και αειφόρα σύσταση ενός κτιρίου και το σεβασμό στην ιστορία που φέρει- συμφιλιώνεται δυναμικά με τη μεγάλη αυτή ιστορική διάκριση!
Ο Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ είναι αρχιτέκτονας που έχει βραβευθεί σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς, έχει υλοποιήσει πάνω από 100 έργα σε όλο τον κόσμο και επιλέχτηκε από τη διεθνή Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης, η οποία συγκροτήθηκε από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, για να σχεδιάσει την επέκταση του νέου Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Από το απόγευμα της Τρίτης, ο Τσίπερφιλντ είναι και ο 52ος νικητής του «Νόμπελ αρχιτεκτονικής», του βραβείου Pritzker. Η τελετή της απονομής θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο χώρο της Αρχαίας Αγοράς, στις 24 Μαΐου.
«Ανυπομονώ να λάβω το βραβείο στην Αρχαία Αγορά», ομολογεί ο Βρετανός αρχιτέκτονας με στιβαρό ύφος και τιμητική διάθεση. Και προσθέτει: «Η Αρχαία Αγορά είναι ένας χώρος που αναδεικνύει τη δυνατότητα της αρχιτεκτονικής να διατηρεί διαρκείς αξίες, όχι μόνο της ουσίας και της ομορφιάς, αλλά και της κοινωνίας και της κοινότητας», μας εξηγεί. Οταν του αναφέρουμε απόσπασμα από το σκεπτικό της διοργάνωσης, σύμφωνα με το οποίο «ασπάζεται τα προϋπάρχοντα σχέδια και παρεμβαίνει σε διάλογο με το χρόνο και τον τόπο, ενώ δημιουργεί δομές ικανές να διαρκέσουν φυσικά και πολιτιστικά» κι αν αυτό εντέλει είναι η πρόκληση της αρχιτεκτονικής τον 21ο αιώνα, ο διαπρεπής επιστήμονας απαντάει: «Ναι, νομίζω ότι αυτή είναι μια βασική πρόκληση της εποχής μας. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η βιωσιμότητα του δομημένου μας περιβάλλοντος είναι βαθιά αλληλένδετη με κοινωνικο-πολιτιστικά ζητήματα τόπου, κληρονομιάς και ταυτότητας. Πρέπει να είμαστε αποτελεσματικοί και ευαίσθητοι με τους πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας και να κατανοούμε το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα έργα στη διασφάλιση της ποιότητας ζωής. Αυτή η προσέγγιση αμφισβητεί τις συμβατικές ιδέες για το πώς φαίνεται η πρόοδος και η ανάπτυξη στην αρχιτεκτονική – δεν αφορά στην καινοτομία, την εικόνα και το θέαμα, αλλά μάλλον την επένδυση στην ποιότητα της διαδικασίας και την εμπειρία ενός κτιρίου».
Τα λόγια αυτά μας υπενθυμίζουν την πρόθεση που είχε εκφράσει κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των αρχιτεκτονικών σχεδίων της επέκτασης του νέου Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. «Εχουμε μεγάλο θαυμασμό για το υπάρχον κτίριο του ΕΑΜ και φιλοδοξία μας είναι να βελτιώσουμε τις υπάρχουσες ιδιότητές του, συνεργαζόμενοι με την υπάρχουσα δομή και τοπογραφία του χώρου, για να ενισχύσουμε τη σύνδεσή του με την πόλη και να βελτιώσουμε τις εγκαταστάσεις του εσωτερικά», εξηγεί ο κ. Τσίπερφιλντ. Οσο για την εξέλιξη του έργου, μας λέει: «Προχωράμε στην επόμενη φάση σχεδιασμού και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε πιο βαθιά με τους θεσμούς σε αυτή τη διαδικασία».
ΤΙ ΔΙΑΒΑΣΑ
40 χρόνια, 100 έργα
Κατά τη διάρκεια σχεδόν τεσσάρων δεκαετιών, ο Τσίπερφιλντ έχει δημιουργήσει πάνω από εκατό έργα, από αστικά, πολιτιστικά και ακαδημαϊκά κτίρια έως κατοικίες σε όλη την Ασία, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Η ενασχόλησή του περιλαμβάνει διαφορετικής κλίμακας και περιεχομένου έργα, από μελέτες γενικής διάταξης, όπως π.χ. για την έκταση της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO στο Νησί των Μουσείων στο Βερολίνο και το Minneapolis Institute of Art, μέχρι το σχεδιασμό επιμέρους εκθέσεων.
Επίσης, το γραφείο του έχει αναλάβει μελέτες μουσείων διαφόρων τυπολογιών καθ’ όλες τις φάσεις της ανάπτυξής τους, από το σχεδιασμό κτιρίων για νέους φορείς, όπως τα Turner Contemporary στο Margate, Hepworth Wakefield στο Yorkshire, Museo Jumex στην πόλη του Μεξικού και το βραβευμένο με το Stirling Μουσείο Σύγχρονης Λογοτεχνίας στο Marbach, μέχρι την αναβίωση καταξιωμένων μουσείων, όπως τα Minneapolis Institute of Art στη Μινεσότα, Royal Academy of Arts στο Λονδίνο, ένα νέο κτίριο για το Kunsthaus Zurich και την πρόσφατα ολοκληρωμένη ανακαίνιση της Nationalgalerie του Mies van der Rohe στο Βερολίνο.
Το διεθνές βραβείο το οποίο απονέμεται κάθε χρόνο σε εν ζωή αρχιτέκτονες για σημαντικά επιτεύγματα καθιερώθηκε από την οικογένεια Pritzker του Σικάγο το 1979 και συχνά αναφέρεται ως «Νόμπελ αρχιτεκτονικής», καθώς αποτελεί την υψηλότερη τιμή διεθνώς του επαγγέλματος.
Ειδήσεις σήμερα
Μητσοτάκης για Τέμπη: «Φταίμε όλοι – Ζητώ και πάλι δημόσια συγγνώμη» – Η εισήγηση στο υπουργικό
Τραγωδία στα Τέμπη: Ολόκληρη η κατάθεση του επιθεωρητή Νικολάου – «Καίει» μηχανοδηγό και σταθμάρχη
Συντάξεις: Αναδρομικά έως 8.000€ για 50.000 επικουρικές [πίνακες]