Σε μια στρατηγική συνεργασία, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Υπερταμείο ενώνουν δυνάμεις για την προστασία των κρίσιμων λιμενικών υποδομών της χώρας από τις απειλές της κλιματικής αλλαγής. Στόχος είναι η αξιολόγηση και προσαρμογή τριών μεγάλων ελληνικών λιμανιών — του Βόλου, της Πάτρας και της Αλεξανδρούπολης — απέναντι σε ακραία φαινόμενα, πλημμύρες και άνοδο της στάθμης της θάλασσας.
Το πρόγραμμα εστιάζει στη διενέργεια Αξιολογήσεων Κινδύνου και Τρωτότητας έναντι της Κλιματικής Αλλαγής (CRVAs), ένα εργαλείο που αξιοποιείται ήδη σε ευρωπαϊκές χώρες και βασίζεται στην ανάλυση υπαρκτών και δυνητικών απειλών για τις λιμενικές υποδομές. Οι απειλές αυτές περιλαμβάνουν την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, τις παράκτιες πλημμύρες και την αυξανόμενη συχνότητα και σφοδρότητα ακραίων καιρικών φαινομένων.
Η συνεργασία προβλέπει μια τριπλή προσέγγιση:
– την ανάλυση ιστορικών δεδομένων και καιρικών γεγονότων που έχουν ήδη πλήξει τα επιλεγμένα λιμάνια·
– την αξιολόγηση των υπαρχουσών υποδομών και της τρωτότητάς τους· και
– την εκτίμηση των οικονομικών επιπτώσεων που μπορεί να έχουν οι κλιματικοί κίνδυνοι στη λειτουργία, τα έσοδα και τις επενδυτικές ανάγκες των λιμένων.
Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης θα αξιοποιηθούν για τη διαμόρφωση στοχευμένων μέτρων προσαρμογής, με στόχο τη διατήρηση της επιχειρησιακής συνέχειας και της οικονομικής βιωσιμότητας των λιμενικών δραστηριοτήτων. Παράλληλα, ενισχύουν το συνολικό επίπεδο προετοιμασίας του δημοσίου τομέα έναντι της επιταχυνόμενης κλιματικής αλλαγής.
Το έργο αποτελεί μέρος της ευρύτερης πολιτικής της ΕΤΕπ για τη στήριξη βιώσιμων επενδύσεων και ανθεκτικών υποδομών, πλήρως ευθυγραμμισμένων με τη Συμφωνία του Παρισιού και τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η εφαρμογή CRVAs συνιστά μία από τις πιο προηγμένες πρακτικές στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την αξιολόγηση και διαχείριση των περιβαλλοντικών κινδύνων.
Η εν λόγω πρωτοβουλία εντάσσεται επίσης στον στρατηγικό σχεδιασμό του Υπερταμείου για την ενίσχυση κρίσιμων δημόσιων υποδομών με βάση τη βιωσιμότητα, τη διεθνή τεχνογνωσία και τη χρήση καινοτόμων εργαλείων αξιολόγησης. Στόχος είναι η μετατροπή των λιμανιών της χώρας σε ανθεκτικούς, πράσινους και πλήρως λειτουργικούς κόμβους, ικανούς να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται από την περιβαλλοντική κρίση.
Η συνεργασία εντάσσεται στις ευρύτερες στρατηγικές της ΕΤΕπ, η οποία, ως η Τράπεζα για το Κλίμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει ήδη κατευθύνει σχεδόν το 60% της ετήσιας χρηματοδότησής της σε έργα που στηρίζουν την προσαρμογή και τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Το 2024, ο Όμιλος ΕΤΕπ υπέγραψε επενδύσεις-ρεκόρ που ξεπέρασαν τα 100 δισ. ευρώ για την ενεργειακή ασφάλεια και την κλιματική ανθεκτικότητα της Ευρώπης.
Ειδήσεις Σήμερα
- Ημερίδα της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (Ε.ΕΝ.Ε.) για την ψηφιοποίηση, τεχνολογία και επαναβιομηχανοποίηση και στο χώρο της Υγείας
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα ηγηθώ της ΝΔ και θα διεκδικήσω τρίτη θητεία – Στη ΔΕΘ νέα μείωση φόρων στη μεσαία τάξη
- Η σειρά Galaxy Tab S10 FE ήρθε με «έξυπνες» εμπειρίες και ευέλικτο σχεδιασμό