Σε συμπληρωματική έκθεση που δημοσίευσε το Μεγάλο Σάββατο, ο οίκος αξιολόγησης τονίζει ότι οι προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για φορολογική συμμόρφωση, σε συνδυασμό με την ανθεκτική οικονομική ανάπτυξη, της επιτρέπουν να συνεχίσει να υπερκαλύπτει τους δημοσιονομικούς της στόχους. Στο αρχικό της σχόλιο τη Μεγάλη Παρασκευή ο οίκος υποστήριζε ότι για το 2024 η Ελλάδα έχει ξεπεράσει κατά πολύ τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο έφτασε στο 3,5% του ΑΕΠ. Ο οίκος προβλέπει ότι η κυβέρνηση μπορεί να διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία θα φτάνουν μεσοσταθμικά το 2,7% του ΑΕΠ για την περίοδο 2025-2028.
Η Standard & Poor’s σχολιάζει τον πρόσφατο ανασχηματισμό, σημειώνοντας ότι το νέο Υπουργικό Συμβούλιο παραμένει επικεντρωμένο στη δημοσιονομική σύνεση και στο χτίσιμο αποθεμάτων ασφαλείας. Επιπλέον, σημειώνεται ότι οι προβλέψεις για σταθερότητα στην οικονομική πολιτική προμηνύουν θετικά κυκλικά αποτελέσματα για το ΥΠΟΙΚ.
«Αυτό δίνει στην κυβέρνηση σημαντική δημοσιονομική ευελιξία για να λάβει µέτρα ελάφρυνσης κατά τη διακριτική της ευχέρεια», σημειώνει ο οίκος.
Τονίζει, επίσης, ότι, παρά το δύσκολο εξωτερικό περιβάλλον, η Ελλάδα θα δει πιο σταθερές μειώσεις του καθαρού χρέους προς το ΑΕΠ κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως κατά τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Συγκεκριμένα ο οίκος προβλέπει ότι ο λόγος χρέους προς το ΑΕΠ θα μειωθεί στο 114% το 2028, δηλαδή 50 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από το επίπεδο που ήταν ο δείκτης στο τέλος του 2019. Αυτό σηματοδοτεί μια από τις ισχυρότερες βελτιώσεις παγκοσμίως στην πρόσφατη ιστορία», λέει η Standard & Poor’s.
Σε ό,τι αφορά τον ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης, η S&P παρουσιάζεται περισσότερο αισιόδοξη από το ΥΠΕΘΟ, προβλέποντας ανάπτυξη 2,4% σε μέσα επίπεδα για την περίοδο 2025-2026, ενώ η οικονομική επέκταση στη συνέχεια θα αρχίσει να επιβραδύνει στο 2,3% μέχρι και το 2028, μετά το τέλος του Ταμείου Ανάκαμψης.
Σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα, ο οίκος εκτιμά ότι οι τράπεζες προχωρούν με ταχείς ρυθμούς στην απόσβεση των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTC).
Στα αρνητικά ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ότι το αυξημένο και δυνητικά επίμονο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (έφτασε το 6,4% του ΑΕΠ για το 2024) εκθέτει δυσανάλογα την Ελλάδα σε κινδύνους εξωτερικής χρηματοδότησης. Επιπλέον, δεδομένης της ακόμη σημαντικής εξάρτησης της χώρας από εισαγόμενους υδρογονάνθρακες για την εγχώρια παραγωγή ενέργειας, η χώρα είναι εκτεθειμένη σε ξαφνικές αλλαγές στις τιμές της ενέργειας.