ΓΕΜΙΣΑΝ ΟΙ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ
Πολλές και σημαντικές παραστάσεις είδαμε το 2024 στην Εθνική Λυρική Σκηνή, με το κοινό να γεμίζει τις αίθουσές της, Κεντρική και Εναλλακτική. Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε το ανέβασμα της παράστασης «Σαλό, 120 ημέρες στα Σόδομα», σχεδόν πενήντα χρόνια μετά την κυκλοφορία της εμβληματικής ταινίας του Πιερ Πάολο Παζολίνι, σε σκηνοθεσία Αρη Μπινιάρη. Από τις παραστάσεις που ξεχώρισαν, επίσης, ήταν το οπερατικό δίπτυχο με την «Καβαλλερία Ρουστικάνα» του Πιέτρο Μασκάνι και τους «Παλιάτσους» του Ρουτζέρο Λεονκαβάλο, σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου, η «Βαλκυρία», του Ρίχαρντ Βάγκνερ, που ανέβηκε για πρώτη φορά από την ΕΛΣ σε διεθνή συμπαραγωγή με τη Βασιλική Οπερα της Δανίας, «Η άνοδος και η πτώση της πόλης Μαχαγκόννυ», των Μπρεχτ και Βάιλ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, η «Τραβιάτα» του Βέρντι, στο Ηρώδειο σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου, με την Αμερικανίδα σούπερ σταρ της όπερας Ναντίν Σιέρα στον ρόλο της Βιολέτα Βαλερί και τη διακεκριμένη υψίφωνο Βασιλική Καραγιάννη στη δεύτερη διανομή.
ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
Πολυδιάστατο το πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, όπου ξεχώρισαν το ρεσιτάλ του πολυβραβευμένου βιρτουόζου του πιάνου Συπριέν Κατσαρής, η εμφάνιση του διαπρεπούς αρχιμουσικού και πιανίστα Σερ Αντράς Σιφ με την Cappella Andrea Barca, της ελληνικής καταγωγής Αμερικανίδας μαέστρου Καρίνα Κανελλάκης με την ιστορική Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου. Δεν έλειψε το ελληνικό τραγούδι με την Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη να μετατρέπεται σε ρεμπέτικο πάλκο, για να φιλοξενήσει τη μουσική και τα τραγούδια του Σταύρου Ξαρχάκου που σφράγισαν την ταινία-σταθμό «Ρεμπέτικο» του Κώστα Φέρρη. Είδαμε, επίσης, την όπερα «Περσεφόνη» του Δημήτρη Μαραγκόπουλου, αλλά και το έργο «El Greco – The Opera» σε μουσική του Γιώργου Χατζηνάσιου, που αφηγείται την πορεία του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.
Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ ΕΦΕΡΕ ΤΗΝ… ΑΝΟΙΞΗ
«Αρωμα άνοιξης» όλο τον χρόνο έθεσε ως στόχο να προσφέρει με τις συναυλίες της η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό της διευθυντή, Λουκά Καρυτινό. Σε αυτό το πνεύμα παρουσίασε ευρύτατο ρεπερτόριο συμφωνικής μουσικής, με πολλά αγαπημένα, ενδιαφέροντα και πρωτοεμφανιζόμενα έργα της διεθνούς και της ελληνικής δημιουργίας. Το ακροατήριο της ΚΟΑ διευρύνθηκε με συνεχή sold out, ενώ το καλλιτεχνικό δυναμικό της είναι πιο πλήρες από ποτέ, μετρώντας 122 μουσικούς. Εχοντας κατακτήσει μία σημαντική θέση στο ευρωπαϊκό μουσικό γίγνεσθαι, συνέπραξε με παγκοσμίως κορυφαίους μουσικούς, όπως η πιανίστα Ελίζαμπετ Λεόνσκαγια, ο μαέστρος Κρίστοφ Εσενμπαχ, ο τενόρος Γιόνας Κάουφμαν.
Χαλκιδική: Αναβιώνει από τις 5 Ιανουαρίου το έθιμο της «Καμήλας» και της νύφης στη Γαλάτιστα
ΤΟ ΑΔΙΑΧΩΡΗΤΟ ΣΤΗΝ ART ATHINA
Ουρές σχηματίστηκαν τον Σεπτέμβριο στο Ζάππειο Μέγαρο, καθώς χιλιάδες επισκέπτες κατέκλυσαν τον εκθεσιακό χώρο, όπου πραγματοποιήθηκε η φετινή Art Athina, η μεγαλύτερη ετήσια διοργάνωση στον χώρο των εικαστικών τεχνών στην Ελλάδα, από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης, υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Ευφάνταστα έργα, διαφορετικές προτάσεις και τάσεις που παρουσίασαν στην έκθεση 71 αίθουσες τέχνης από όλη την Ελλάδα και δέκα χώρες του εξωτερικού. Η συμμετοχή του κοινού ήταν πρωτοφανής καθ’ όλη τη διάρκεια του πενθημέρου (19-23/9/2024), όπου πραγματοποιήθηκαν και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις.
Και εγένετο… ΕΚΚΟΜΕΔ
Η πολύκροτη συγχώνευση του ΕΚΟΜΕ με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου πραγματοποιήθηκε φέτος με την ελπίδα ότι ο νέος φορέας, ΕΚΚΟΜΕΔ, θα προσφέρει συνετότερη και καλύτερη υποστήριξη στον οπτικοακουστικό τομέα της χώρας μας. Μέχρι η μηχανή να ξαναμπεί σε λειτουργία με την επανεκκίνηση της πλατφόρμας στα τέλη Ιανουαρίου, όπως αναμένεται, το ΕΚΚΟΜΕΔ έκανε το 2024, στα επιλεκτικά χρηματοδοτικά του προγράμματα, προεγκρίσεις και δεσμεύσεις για 35 σχέδια ταινιών ύψους 2,2 εκατ. ευρώ και εγκρίσεις για 48 ταινίες (γραφή, development, microbudget) ύψους 542.000 ευρώ. Από το Ταμείο Ανάκαμψης δόθηκαν 4,08 εκατ. ευρώ για 63 έργα μυθοπλασίας (συμπαραγωγές, μεγάλου και μικρού μήκους, ανάπτυξη σειρών) και 22 ντοκιμαντέρ, ενώ πραγματοποιήθηκαν 44 κινηματογραφικές υπαγωγές (20 εγχώριες, 11 διεθνείς και 13 διασυνοριακές) με cash rebate στα 34,4 εκατ. ευρώ.
ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ «ΕΦΥΓΑΝ»
Σημαντικές προσωπικότητες των γραμμάτων, των τεχνών και του θεάματος μας αποχαιρέτησαν φέτος αφήνοντας πίσω τους μια τεράστια κληρονομιά για τους νεότερους. Μερικοί από αυτούς είναι οι:
Αιμιλία Γερουλάνου (Πρόεδρος Δ.Σ. Μουσείου Μπενάκη) (23/1), Ηλίας Λογοθέτης (28/2), Δήμος Μούτσης (6/3), Γιάννης Φέρτης (14/4), Αννα Παναγιωτοπούλου (4/5), Αντώνης Τουρκογιώργης (5/5), Γιάννης Μαλούχος (12/5), Τάσος Μπιρσίμ (5/6), Γιάννης Κατσάμπας (11/7), Βούλα Γκίκα (19/7), Τζένη Μαστοράκη (30/7), Αντώνης Αντύπας (7/8), Χρήστος Γιανναράς (24/8), Τζούλια Δημακοπούλου (24/8), Δάνης Κατρανίδης (1/9), Ντίνος Καρύδης (15/9), Γιάννης Μόρτζος (25/9), Μίμης Πλέσσας (5/10), Θανάσης Βαλτινός (30/10), Μιχάλης Γκανάς (12/11), Μανούσος Μανουσάκης (20/11), Κώστας Γεωργουσόπουλος (7/12), Δημήτρης Ημελλος (16/12).
Στη διεθνή σφαίρα μερικοί από αυτούς που μας αποχαιρέτησαν φέτος είναι οι Ρίτσαρντ Λιούις (27/2), Πάολο Ταβιάνι (29/2), Πολ Οστερ (30/4), Στιβ Αλμπίνι (7/5), Αλις Μονρό (13/5), Φρανσουά Αρντί (11/6), Ανούκ Εμέ (18/6), Ντόναλντ Σάδερλαντ (20/6), Ισμαήλ Κανταρέ (1/7), Μπιλ Βαϊόλα (12/7), Σάνεν Ντόχερτι (13/7), Τζον Μάγιαλ (22/7), Τζίνα Ρόουλαντς (14/8), Αλέν Ντελόν (18/8), Τζέιμς Ερλ Τζόουνς (9/9), Νικ Γκραβενίτις (18/9), Μάγκι Σμιθ (27/9), Κρις Κριστόφερσον (28/9), Λίαμ Πέιν (16/10), Κουίνσι Τζόουνς (3/11), Μαρίσα Παρέδες (17/12) κ.ά.
Ειδήσεις σήμερα
Ανασκόπηση 2024 στα media: Καβγάδες, επιστροφές και μεταγραφές που θυμόμαστε
Ανασκόπηση 2024: Πυρκαγιές, πλημμύρες και θάνατοι-σοκ
Ανασκόπηση 2024: Τα έργα, οι μεταρρυθμίσεις και οι αλήθειες που άργησαν αλλά φανερώθηκαν