Ο αθλητισμός μάς έκανε περήφανους το 2024, με τον κατακτητή του Κόνφερενς Λιγκ και της Youth League Ολυμπιακό και τον πρωταθλητή Ευρώπης στο μπάσκετ Παναθηναϊκό. Είχε και τις «μαύρες» του στιγμές το 2024. Ο χαμός των Μπάλντοκ και Σαργκάνη αφήνει πικρή επίγευση στις σκέψεις μας.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
ΣΤΗΝ «ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ»
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι κυριάρχησαν το 2024 στον αθλητισμό. Η ελληνική αποστολή, με σημαιοφόρους την Ντρισμπιώτη και τον Αντετοκούνμπο, κατέκτησε 8 μετάλλια. Ο Μίλτος Τεντόγλου ήταν ο «βασιλιάς» στο μήκος και το απέδειξε, παίρνοντας το χρυσό μετάλλιο. Ασημένιος ολυμπιονίκης αναδείχθηκε ο Απόστολος Χρήστου στα 200 μ. ύπτιο της κολύμβησης. Χάλκινο μετάλλιο κατέκτησαν ο Πετρούνιας στους κρίκους της ενόργανης, ο Καραλής στο επί κοντώ, ο Τσελίδης στο τζούντο, ο Κουρουγκλίεφ στην ελευθέρα πάλη, οι Παπακωνσταντίνου-Γκαϊτατζής και Φίτσιου-Κοντού στην κωπηλασία.
Εξαιρετική ήταν η παρουσία της Ελλάδας και στους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Οι Ελληνες κατέκτησαν 13 μετάλλια. Χρυσοί παραολυμπιονίκες ήταν οι Γκαβέλας στα 100μ. Τ11, Κωνσταντινίδης στη σφαιροβολία F32, Σταματοπούλου στα 50 μ. ύπτιο κολύμβηση S4. Αργυροί ήταν οι: Κωνσταντινίδης στην κορίνα, Τσαπατάκης στα 100 μ. πρόσθιο κολύμβηση SB4, Μανθοπούλου στα 100 μ. Τ38. Χάλκινο κατέκτησαν οι: Πολυχρονίδης στην μπότσια, Στεφανίδης στη σφαιροβολία F32, Τζούνης στη δισκοβολία F56, Στεφανουδάκης στον ακοντισμό F54, Γκέντζου και Παπασταματοπούλου στο τάε κβον ντο, Πασχαλίδου στο τζούντο J1.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: ΠΡΩΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΙΤΛΟ
Ενα μήνα νωρίτερα, η ομάδα Νέων κατέκτησε τη Youth League. Το σύνολο του Συλαϊδόπουλου πήρε το τρόπαιο αήττητο. Νίκησε δύο φορές τη Λέτσε, δύο την Γκαμπάλα και από μία τις Ιντερ, Λανς, Μπάγερν (στο Μόναχο), Ναντ στον ημιτελικό και Μίλαν στον τελικό. Μουζακίτης και Χ. Κωστούλας ανέβηκαν στην πρώτη ομάδα και έγιναν βασικοί από τον Μεντιλίμπαρ.
Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΕΡΑΨΕ ΤΟ 7Ο ΑΣΤΕΡΙ ΤΟΥ
Το 2024 ήταν η χρονιά της επιστροφής του Παναθηναϊκού στην κορυφή της Ευρώπης και της Ελλάδας! Οι «πράσινοι» άρχισαν τη σεζόν με 12 νέους παίκτες, με μεγαλύτερη μεταγραφή εκείνη του Κώστα Σλούκα και καινούργιο κόουτς τον Εργκίν Αταμάν. Τον Οκτώβριο προστέθηκε ο Κέντρικ Ναν και ο Παναθηναϊκός… απογειώθηκε. Στο Βερολίνο κατέκτησε το ευρωπαϊκό τρόπαιο, με νίκες στον ημιτελικό επί της Φενέρμπαχτσε (73-57) και της Ρεάλ (95-80). Στην Basket League, παρότι έχανε στα play offs 0-2 από τον Ολυμπιακό, κατάφερε με ολική επαναφορά να κάνει το 3-2 και να πάρει το Πρωτάθλημα μετά από δύο χρόνια.
ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΓΙΑ 4Η ΦΟΡΑ Ο ΠΑΟΚ
Ο ΠΑΟΚ στέφθηκε πρωταθλητής Ελλάδος. Πανηγύρισε το τέταρτο πρωτάθλημα της ιστορίας του. O «Δικέφαλος» ήταν πρώτος τόσο στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος όσο και μετά τα play offs. Κυπελλούχος ήταν ο Παναθηναϊκός (για 20ή φορά) που νίκησε 1-0 (σκόρερ ο Βαγιαννίδης) τον Αρη στο άδειο Πανθεσσαλικό.
Η ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ ΤΟ EURO 2024
Η Ισπανία κυριάρχησε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, το οποίο φιλοξένησε η Γερμανία. Στον τελικό του Βερολίνου επικράτησε με 2-1 της Αγγλίας με τα γκολ των Νίκο Γουίλιαμς και Μικέλ Ογιαρσαβάλ. Η Αγγλία είχε ισοφαρίσει με σκόρερ τον Πάλμερ, αλλά έχασε το τρόπαιο τέσσερα λεπτά πριν απ’ το τέλος. Με τον τρόπο αυτό η Ισπανία πάτησε την κορυφή του βάθρου μετά το 2012, συνάμα πέρασε πρώτη στη λίστα των εθνικών ομάδων με τις περισσότερες κατακτήσεις του τίτλου (4).
ΣΤΗ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ Ο ΚΙΛΙΑΝ ΕΜΠΑΠΕ
Στα χέρια της Ρεάλ Μαδρίτης πέρασε ξανά το Τσάμπιονς Λιγκ (το 15ο στην ιστορία της). Στον τελικό του Γουέμπλεϊ επιβλήθηκε με 2-0 της Ντόρτμουντ με σκόρερ τους Καρβαχάλ και Βινίσιους Ζούνιορ. Η «επόμενη μέρα» του θριάμβου της τη βρήκε ενισχυμένη με τον Κιλιάν Εμπαπέ, ο οποίος αποκτήθηκε ως ελεύθερος από την Παρί Σεν Ζερμέν. Ηταν η ποδοσφαιρική μετακίνηση της χρονιάς.
ΡΑΦΑΕΛ ΝΑΔΑΛ
Κρέμασε τη ρακέτα του
Ο κορυφαίος Ισπανός τενίστας Ράφαελ Ναδάλ κρέμασε τη ρακέτα του τον Νοέμβριο. Στα 38 του κι αφού ταλαιπωρήθηκε από πολλούς τραυματισμούς, έπαιξε για τελευταία φορά σε επαγγελματικό τουρνουά με τα χρώματα της Ισπανίας, στο Davis Cup που έγινε στη χώρα του. Δεν κέρδισε τον τελευταίο του αγώνα, όμως αποθεώθηκε από το πλήθος που κατέκλυσε τις εξέδρες. Ο Ναδάλ πανηγύρισε 92 τίτλους στην καριέρα του (οι 22 ήταν σε Grand Slam) κι έμεινε συνολικά 209 εβδομάδες στο Νο1 του κόσμου.
Δύσκολοι αποχαιρετισμοί
- ΤΖΟΡΤΖ ΜΠΑΛΝΤΟΚ: Στις 9 Οκτωβρίου έφυγε ξαφνικά από τη ζωή στα 31 του χρόνια ο αμυντικός του Παναθηναϊκού και της Εθνικής Ελλάδος, Τζορτζ Μπάλντοκ. Βρέθηκε στον πάτο της πισίνας του σπιτιού του στη Γλυφάδα, σκορπίζοντας θλίψη στο ελληνικό ποδόσφαιρο κι όχι μόνο. Οι διεθνείς συμπαίκτες του του αφιέρωσαν την ιστορική νίκη τους με 2-1 επί της Αγγλίας στο Γουέμπλεϊ για το Nations League την επομένη του θανάτου του. Η Ελλάδα, με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς στον πάγκο της, κατέλαβε τη δεύτερη θέση στον όμιλό της και τον Μάρτιο θα διεκδικήσει, κόντρα στη Σκωτία, την άνοδό της στην πρώτη κατηγορία.
- ΝΙΚΟΣ ΣΑΡΓΚΑΝΗΣ: Στις 8 Δεκεμβρίου απογειώθηκε για τους ουρανούς το «Φάντομ» του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο Νίκος Σαργκάνης, μετά από γενναία μάχη που έδωσε με την επάρατη νόσο, έφυγε από τη ζωή σκορπίζοντας θλίψη στους Ελληνες φιλάθλους που τον θαύμασαν με τις φανέλες της Καστοριάς, του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού, του Αθηναϊκού και φυσικά της Εθνικής ομάδας.
Ειδήσεις σήμερα
Η παράνομη τουρκοσυριακή ΑΟΖ και ο ρόλος της Αιγύπτου – Όλο το παρασκήνιο