Συνολικά θα διατεθούν 15 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία είναι επιπλέον των οικονομικών και δημοσιονομικών μέτρων (ΚΑΔ) που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Στα τελευταία εκτιμάται πως «εντάσσεται μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων και των εργαζομένων του πολιτιστικού και δημιουργικού κλάδου».
Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, «τα 15 εκατομμύρια ευρώ διοχετεύονται στην πολιτιστική αγορά μέσω της πρώτης φάσης του Σχεδίου Αναπτυξιακών Μέτρων και Νέων Δράσεων του ΥΠΠΟΑ, που δρομολογείται αμέσως». Στο άμεσο μέλλον «προετοιμάζεται και δεύτερη φάση με συμπληρωματικές δράσεις και επιπλέον χρηματοδότηση που θα ενισχύσουν ανάγκες οι οποίες θα αποτυπωθούν από την εφαρμογή της πρώτης φάσης». Από το ανωτέρω ποσό, τα 5 εκατ. ευρώ προέρχονται από τον προϋπολογισμό του ΥΠΠΟΑ για το 2020 και τα υπόλοιπα 10 εκατ. ευρώ από το υπ. Οικονομικών.
Σινεμά και ΔΗΠΕΘΕ
Η πρώτη φάση του Σχεδίου Αναπτυξιακών Μέτρων και Νέων Δράσεων απευθύνει ειδικές προσκλήσεις προς τους δημιουργούς για την παραγωγή έργου στους τομείς: του Ψηφιακού Πολιτισμού και της Ανάπτυξης Κινηματογραφικών Σχεδίων (μικρού μήκους ταινίες, ντοκιμαντέρ), των ΔΗΠΕΘΕ του Ελεύθερου Θεάτρου και των Κινηματογραφικών Αιθουσών (με επιπλέον χρηματοδότηση των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων πέραν της πάγιας χρηματοδότησής τους, την ενίσχυση ιδιαίτερα των μικρών θεάτρων και των κινηματογραφικών αιθουσών που διέκοψαν τις προβολές τους), την ενίσχυση του ελληνικού ντιζάιν και του κινούμενου σχεδίου στη διεθνή αγορά, την ενίσχυση της εικαστικής δημιουργίας (αύξηση προϋπολογισμών στους εποπτευόμενους φορείς, στήριξη αιθουσών τέχνης και της Αrt Athina, αγορά έργων Ελλήνων εικαστικών από τα μουσεία, απευθείας αγορά έργων από το ΥΠΠΟΑ, πρόσκληση του Ταμείου Απαλλοτριώσεων προς τα μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών για την παραγωγή έργων που θα διατεθούν από τα πωλητήρια των μουσείων) κ.ά. Μέτρα ενίσχυσης προβλέπονται και για το βιβλίο, όπως είναι η διάθεση ψηφιακών τίτλων παιδικής και νεανικής ελληνικής λογοτεχνίας (e-books) και η προβολή ελληνικών εκδόσεων μέσω ειδικής πλατφόρμας.
NICK HARKAWAY στον ΕΤ: «Ο Ψυχρός Πόλεμος είναι δυστυχώς επίκαιρος»
Στο ανωτέρω σχέδιο προστίθεται τα μέτρα που έχει ήδη ανακοινώσει το ΥΠΠΟΑ, στα οποία περιλαμβάνεται και η επίσπευση από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου των πληρωμών προς ταινίες που βρίσκονται στο στάδιο παραγωγής. Ξεχωριστή κατηγορία αποτελούν τα οριζόντια οικονομικά και δημοσιονομικά μέτρα (αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών, πλήρης κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών κ.ά.), τα οποία έχει λάβει η κυβέρνηση. Σε συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού με τα αρμόδια υπουργεία, στα οριζόντια μέτρα των κλάδων που πλήττονται από τον κορονοϊό εντάχτηκαν μια σειρά από επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) σε τομείς συναφείς με τον πολιτισμό. Αναφέρουμε ενδεικτικά: εκδόσεις βιβλίων, παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών, υπηρεσίες σχολών χορού, ωδείων, διευθυντή ορχήστρας, ηθοποιού, τραγουδιστή, μουσουργού, στιχουργού, συγγραφέα, μπαλέτου, θεατρικού φωτιστή, ηχοληψίας, σκηνογράφου κ.ά.
Το θέμα της υποστήριξης του πολιτιστικού τομέα, με ειδικό πακέτο μέτρων λόγω της πανδημίας, πρόκειται να συζητηθεί στο Συμβούλιο Υπουργών Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στις 8 Απριλίου. Σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ, «η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού μαζί με ομολόγους της άλλων κρατών της Ε.Ε. έχουν ήδη ζητήσει την ενίσχυση του χρηματοδοτικού προγράμματος για τον πολιτισμό την περίοδο 2021-2027».
«Δομικές μεταρρυθμίσεις»
Πέραν των μέτρων, το υπουργείο Πολιτισμού «επισπεύδει» -όπως ανακοινώθηκε- «το σχεδιασμό δομικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ενισχυθούν συνολικά ο σύγχρονος ελληνικός πολιτισμός και οι Ελληνες δημιουργοί». Ο κλάδος του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα απασχολεί πάνω από το 3% των εργαζομένων της χώρας. Στον τομέα δραστηριοποιούνται 100.000 και πλέον εργαζόμενοι και περισσότερες από 40.000 επιχειρήσεις, στην πλειονότητά τους μικρές και μικρομεσαίες. Προκειμένου να μετρηθεί ο αντίκτυπος της κρίσης στον πολιτισμό, το ΥΠΠΟΑ πρόκειται άμεσα να αναθέσει τη διεξαγωγή έρευνας μεταξύ των επαγγελματιών του ελληνικού πολιτιστικού και δημιουργικού κλάδου. Τέλος, τις επόμενες ημέρες πρόκειται να παρουσιαστεί η Πλατφόρμα Πολιτισμού, η οποία θα ενημερώνει τους πολίτες με καθημερινά δρώμενα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ενώ παράλληλα «θα αναρτά τις πολιτιστικές δραστηριότητες των εποπτευόμενων φορέων, των Εφορειών Αρχαιοτήτων και των μουσείων του ΥΠΠΟΑ».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου