Πάνω από 40 συναυλίες σε εκκλησίες, μουσεία, αρχαιολογικούς και συναυλιακούς χώρους περιλαμβάνει το 3ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, που διοργανώνουν το υπουργείο Πολιτισμού και η Εθνική Λυρική Σκηνή. Μία πολυσυλλεκτική διοργάνωση, με μεγάλη ποικιλία εκδηλώσεων, όπου θα ακουστούν από λαϊκά τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη, έως μουσικές του Μπρίτεν, του Σατί, του Μπαχ, του Σοστακόβιτς, αλλά και των Beatles και πολλών άλλων σημαντικών δημιουργών. Φέτος, για πρώτη φορά, το Φεστιβάλ θα διαρκέσει πέντε ημέρες, από το Σάββατο του Λαζάρου 12 Απριλίου έως και τη Μεγάλη Τετάρτη 16 Απριλίου, σε καλλιτεχνική διεύθυνση Γιώργου Κουμεντάκη.
Όλες οι συναυλίες είναι με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και διαρκούν περίπου μισή ώρα, ώστε οι ακροατές να μπορούν μέσα σε μία ημέρα, κάνοντας βόλτα στην Αθήνα, να παρακολουθήσουν περισσότερες από μία εκδηλώσεις της αρεσκείας τους, σε μοναδικούς χώρους στην Πλάκα και στο κέντρο της πόλης, όπως η Μητρόπολη Αθηνών, ο Καθολικός Καθεδρικός Ναός, η Ευαγγελική Εκκλησία, το Φετιχιέ Τζαμί, το Παλαιό Χρηματιστήριο, τα Μουσεία Ακρόπολης, Ιδρύματος Γουλανδρή, Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων, το Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», οι πεζόδρομοι Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Αποστόλου Παύλου, ενώ θα αξιοποιηθούν και οι δύο αίθουσες της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ.
Το Φεστιβάλ παρουσίασαν χθες σε συνέντευξη Τύπου ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιώργος Κουμεντάκης, και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
«Στόχος μας είναι να δώσουμε τη δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο να τις παρακολουθήσει, σκεπτόμενοι ότι οι αποστάσεις στο κέντρο της Αθήνας δεν είναι μεγάλες. Το Φεστιβάλ μας είναι μία ευκαιρία να περπατήσουμε την πόλη μας, να αναζητήσουμε τους πυρήνες της μουσικής, όχι μόνο σε κλασικές συναυλιακές αίθουσες, αλλά και σε υπέροχους χώρους, που δεν επισκεπτόμαστε συχνά, με στόχο να βιώσουμε την ατμόσφαιρα κατάνυξης της Μεγάλης Εβδομάδας», ανέφερε, κατά την παρουσίαση του προγράμματος του Φεστιβάλ, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιώργος Κουμεντάκης, και πρόσθεσε ότι «το επόμενο φεστιβάλ θα συμπεριλάβει και άλλες κοινότητες που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα».
«Η λατρευτική μουσική έχει καθοριστική σημασία για την εξέλιξη του δυτικού πολιτισμού», ανέφερε από την πλευρά της η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, και σημείωσε πως είναι «αυτονόητο ότι το υπουργείο θα στήριζε μια τέτοια πρωτοβουλία της ΕΛΣ, σε μια ιδέα του Γιώργου Κουμεντάκη».
«Η ίδια η πολιτική του υπουργείου Πολιτισμού, που είναι η ώσμωση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς με τα τεκμήρια της μεγάλης διαχρονίας έτσι όπως μένουν στην ελληνική γη, αλλά και με τους καλλιτέχνες, είναι, ίσως, η κορυφαία του πολιτική προτεραιότητα», επεσήμανε. «Στην πραγματικότητα, αυτό το Φεστιβάλ είναι δοξαστικό στο θείο, αλλά και στην Αθήνα. Ας μην ξεχνάμε τον τεράστιο πολυπολιτισμικό ρόλο που είχε και εξακολουθεί να έχει η Αθήνα».
Να σημειώσουμε ότι στο Φεστιβάλ συμμετέχουν περισσότεροι από πεντακόσιοι διακεκριμένοι και νεότεροι καλλιτέχνες, μουσικοί, χορωδοί, τραγουδιστές, ψάλτες, συνθέτες, αρχιμουσικοί, ηθοποιοί, οι οποίοι συμμετέχουν στην ανοιξιάτικη γιορτή της Λατρευτικής Μουσικής, παρουσιάζοντας ένα μοναδικό πανόραμα της μουσικής που αναφέρεται τόσο στα θεία όσο και στα ανθρώπινα πάθη.
Οι καθιερωμένες περιπατητικές συναυλίες με τις μπάντες στα πέριξ της Ακρόπολης θα έχουν και φέτος μια ξεχωριστή θέση στο Φεστιβάλ. Η Φιλαρμονική του Δήμου Χαλανδρίου θα ξεκινήσει τη δική της διαδρομή από την είσοδο του Μουσείου Ακρόπολης στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου έως την Αποστόλου Παύλου στο Θησείο (Κυριακή των Βαΐων, 18.00), η Στρατιωτική Μουσική Φρουράς Αθηνών θα ξεκινήσει από την είσοδο του Μουσείου Ακρόπολης και θα καταλήξει στον Μητροπολιτικό-Καθεδρικό Ναό Αθηνών (Μ. Δευτέρα, 20.30), ενώ η Μουσική του Πολεμικού Ναυτικού θα κάνει μια διαδρομή μέσα στην Πλάκα, ξεκινώντας από τους Αέρηδες στη Ρωμαϊκή Αγορά (Μ. Τρίτη, 20.00).
Τα highlights της διοργάνωσης
Στο πλαίσιο αυτό, το 3ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής παρουσιάζει μοναδικές μουσικές εμπειρίες, όπως, μεταξύ άλλων, την όπερα για παιδιά «Ο κατακλυσμός του Νώε», του Μπρίτεν, σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση, μια συναυλία που φέρνει σε διάλογο τα τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη με τη βυζαντινή μουσική, σε ερμηνεία Δήμητρας Γαλάνη, τη χορωδία musicAeterna Byzantina, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Θεόδωρου Κουρεντζή, το νέο έργο του Νίκου Γαλενιανού με το γυναικείο χορωδιακό σύνολο CHÓRES, το βουλγαρικό γυναικείο χορωδιακό σύνολο Βάνια Μονέβα, το Ρέκβιεμ του Κερουμπίνι με την Ορχήστρα και τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, σε μουσική διεύθυνση Αλκη Μπαλτά, τη Vamos Orchestra σε έργα Θεοδωράκη, τη Συμφωνία αρ. 14 του Σοστακόβιτς με τη βουλγαρική Ορχήστρα Εγχόρδων Drop Down Community, σε μουσική διεύθυνση Μάρκελλου Χρυσικόπουλου, και την πασχαλινή συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, σε μουσική διεύθυνση Λέο ΜακΦαλ.
INFO
Πρακτικές πληροφορίες:
• Η είσοδος σε όλους τους χώρους θα είναι ελεύθερη χωρίς προκρατήσεις, με σειρά προτεραιότητας.
• Μόνο για τις συναυλίες που θα δοθούν στην Εναλλακτική Σκηνή και την Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος στο ΚΠΙΣΝ θα υπάρξουν προκρατήσεις μέσω της ticketservices.gr. Εναρξη προκρατήσεων 8 Απριλίου στις 9.00.
• Το αναλυτικό πρόγραμμα είναι αναρτημένο στο nationalopera.gr & στο digitalculture.gov.gr