Ο κ. Μητσοτάκης θα υπερασπιστεί την αναγκαιότητα επίτευξης συμφωνίας και σε επίπεδο Ευρωπαίων ηγετών εντός του Ιουλίου σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ σε σχέση με την επιθετική συμπεριφορά της γειτονικής χώρας θα ζητήσει να σταλεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση κοινό αυστηρό μήνυμα προς την Αγκυρα.
Οσον αφορά το Ταμείο, που με τα σημερινά δεδομένα προτείνει για τη χώρα μας συνολικά πακέτο 32 δισ. ευρώ, ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει ότι η πρόταση της Κομισιόν πρέπει να επισημοποιηθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, να οριστικοποιηθεί το ποσό που προτείνεται και να παραμείνουν οι βασικοί κανόνες που σχετίζονται με μεγαλύτερη συμμετοχή επιχορηγήσεων και λιγότερα δανεικά. Οπως τονίζει ο Ελληνας πρωθυπουργός, σε αυτή την πρόταση αντανακλάται η φιλόδοξη νοοτροπία που οφείλει να έχει η Ευρώπη ώστε να ανακάμψει μετά την πανδημία και τις πολύ σημαντικές επιπτώσεις που έχει προκαλέσει στις οικονομίες όλων των ευρωπαϊκών χωρών.
Ο ίδιος θεωρεί ότι τα πολύ σημαντικά κονδύλια που θα κατευθυνθούν προς τη χώρα μας μπορούν να αξιοποιηθούν για έναν πολύ σημαντικό μετασχηματισμό της οικονομίας, με την υλοποίηση ενός πολύ «φιλόδοξου μεταρρυθμιστικού και αναπτυξιακού σχεδίου», στο οποίο αναφέρθηκε άλλωστε και κατά την προχθεσινή τηλεδιάσκεψη των ηγετών του ΕΛΚ.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα θέσει και σήμερα το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, σε συνέχεια τόσο των επιστολών που έχει απευθύνει προς τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, όσο και της επικοινωνίας που είχε προ ημερών με τον κ. Μισέλ.
Ηδη έχει καταστήσει σαφές ότι το ενδεχόμενο κλιμάκωσης από πλευράς της Τουρκίας δεν θα οδηγήσει σε ελληνοτουρκική, αλλά σε κρίση συνολικά των σχέσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε., ενώ έχει διαμηνύσει πως «αν η Τουρκία επιχειρήσει να παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελληνικής Δημοκρατίας δεν θα λάβει μόνο την απάντηση της Ελλάδας, αλλά και από την Ευρώπη».
Ο Δένδιας ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και τον θόλο
Ενδεικτική των προθέσεων του Ελληνα πρωθυπουργού ήταν και η θέση που εξέφρασε στην προχθεσινή σύνοδο των ηγετών του ΕΛΚ ότι η αντίδραση της Ε.Ε. δεν πρέπει να μείνει μόνο σε επίπεδο δηλώσεων.
Χθες ο κ. Μητσοτάκης συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των έξι χωρών της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης (Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Γεωργία, Λευκορωσία, Μολδαβία, Ουκρανία), με τους οποίους αντάλλαξε απόψεις για τους στόχους της μελλοντικής συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή. Χαρακτήρισε μάλιστα καίριας σημασίας την ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας, του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής, της μετανάστευσης και του ψηφιακού μετασχηματισμού.
Ο πρωθυπουργός είχε χθες και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μοχάμαντ Σταγιέχ, με τον οποίο συζήτησε τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή με έμφαση στην Ανατολική Μεσόγειο και την κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας, αλλά και τα επόμενα βήματα στη Διαδικασία Επίλυσης του Μεσανατολικού.
Κατά τη συνομιλία «επιβεβαιώθηκαν οι μακροχρόνιοι δεσμοί φιλίας μεταξύ του ελληνικού και παλαιστινιακού λαού και συζητήθηκαν οι προοπτικές ενίσχυσης των διμερών σχέσεων», ενώ ο κ. Μητσοτάκης εξήρε ιδιαίτερα τη θετική συνεισφορά στην ελληνική κοινωνία της παλαιστινιακής κοινότητας που ζει και εργάζεται εδώ και δεκαετίες στη χώρα μας και κάλεσε τον συνομιλητή του να επισκεφθεί την Ελλάδα, όταν οι συνθήκες της πανδημίας το επιτρέψουν.