Η Ελλάδα, με ποσοστό 37%, κατατάσσεται στην υψηλότερη θέση στην Ευρώπη ως προς τη συμμετοχή των γυναικών στο επιχειρείν. Ομως, η γυναικεία επιχειρηματικότητα τείνει να επικεντρώνεται σε δραστηριότητες με χαμηλή προστιθέμενη αξία και περιορισμένες προοπτικές δυναμικής ανάπτυξης. Η περιορισμένη πρόσβαση των γυναικών επιχειρηματιών σε κεφάλαια, η έλλειψη δικτύων και καθοδήγησης εξακολουθούν, αλλά και οι διακρίσεις και τα κοινωνικά στερεότυπα για το ρόλο των γυναικών, εξακολουθούν να δημιουργούν αναχώματα στην αξιοποίηση του γυναικείου επιχειρηματικού ταλέντου.
Το ΕΒΕΑ εργάζεται συστηματικά για την αντιμετώπιση αυτών των εμποδίων, σε συνεργασία με το Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών. Μέχρι τώρα έχει αναλάβει πρωτοβουλίες, όπως η υλοποίηση προγραμμάτων ειδικά για γυναικείες ομάδες και start-ups μέσω της Θερμοκοιτίδας του, η συμμετοχή στο Κέντρο Καινοτομίας για τις Γυναίκες με την παροχή προγραμμάτων κατάρτισης σε θέματα επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων και η υλοποίηση προγράμματος αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης, το οποίο καλύπτει 5.300 άνεργες γυναίκες. Στο επόμενο διάστημα το ΕΒΕΑ προχωρά, επίσης, στη διενέργεια πανελλαδικής έρευνας για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, σε συνεργασία με τη Microsoft.
Ξεκινά η διαδικασία ερευνών για υδρογονάνθρακες νότια της Πελοποννήσου
Η ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας βρέθηκε στο επίκεντρο του 2ου Διεθνούς Φόρουμ, που διοργανώθηκε πρόσφατα από το ΕΒΕΑ σε συνεργασία με το Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ), υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών, του υπουργείου Ανάπτυξης, της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).
Κατά τη διάρκεια του Φόρουμ υπουργοί, υφυπουργοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων και επιχειρηματίες από διάφορους χώρους είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν προτάσεις και απόψεις, προάγοντας θέματα που άπτονται της γυναικείας επιχειρηματικότητας. Συζητήθηκαν, επίσης, θέματα που αφορούν την προώθηση της ισότητας σε σχέση με την πρόσβαση και την παραμονή των γυναικών στην αγορά εργασίας, τη δυνατότητα κατάρτισης, την ενίσχυση της συμμετοχής τους σε θέσεις ευθύνης, την εξισορρόπηση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής. Παράλληλα, γυναίκες επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο συναντήθηκαν και μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους, επέκτειναν το δίκτυό τους και παρουσίασαν τη δουλειά τους.
Τα αποτελέσματα του Διεθνούς Φόρουμ, σε συνδυασμό με τα συμπεράσματα της νέας έρευνας που σχεδιάζει το ΕΒΕΑ, θα δώσουν το έναυσμα για νέες, ουσιαστικές δράσεις με σκοπό την ενδυνάμωση της γυναικείας επιχειρηματικότητας. Τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι τώρα, όπως αυτά επιβεβαιώθηκαν στη διάρκεια του φόρουμ, είναι πηγή αισιοδοξίας και έμπνευσης για να προχωρήσουμε ταχύτερα σε αυτά που πρέπει ακόμη να γίνουν.