Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε στείλει την απάντησή της η κυβέρνηση, ωστόσο, αυτό μπορεί να γίνει μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενώ σε κάθε περίπτωση θεωρούν ότι η μπάλα βρίσκεται στην πλευρά της Αθήνας.
Την Πέμπτη το βράδυ η Ομάδα Εργασίας (EWG) του Εurogroup συνέστησε στους επικεφαλής των θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα, ωστόσο, απέφυγε να καθορίσει ημερομηνία, προφανώς γιατί θεώρησε ότι θα πρέπει να επιτευχθεί περισσότερη πρόοδος πριν από την επιστροφή.
Οπως είναι γνωστό, τα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ αποσκοπούν στη διασφάλιση της επίτευξης ετήσιων πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2017. Το 1% θα προέλθει από μείωση του αφορολόγητου και έχει ήδη συμφωνηθεί, ενώ το άλλο 1% αφορά τη μείωση δαπανών στις συντάξεις.
Οι θεσμοί ζητούν το σκέλος των μέτρων 1% του ΑΕΠ που αφορά τις περικοπές των συντάξεων να υλοποιηθεί το 2019, ενώ η κυβέρνηση ζητούσε αρχικά το 2020 και στη συνέχεια να μοιραστεί μεταξύ των δύο ετών. Ωστόσο, το ΔΝΤ επιμένει για το 2019 και μάλιστα κάποια στιγμή προχθές το βράδυ απείλησε ότι θα ζητήσει να ανοίξουν τα εργασιακά, όπως εκεί φαίνεται ότι η καταρχήν συμφωνία ικανοποιεί την ελληνική πλευρά, η οποία αποφεύγει τα χειρότερα.
Στο θέμα του ανοίγματος της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας φαίνεται ότι υπάρχει πλήρης συμφωνία για το ποσοστό και το χρονοδιάγραμμα.
Στις Βρυξέλλες επικρατούσε χθες συγκρατημένη αισιοδοξία για επίλυση των εκκρεμοτήτων μέσα στις επόμενες ώρες, γιατί, όπως ανέφερε η ίδια πηγή, «εδώ που έχουμε φτάσει, κανένας δεν θα βγει κερδισμένος από μια νέα καθυστέρηση».
Πάντως, η επιστροφή μέχρι τη Δευτέρα των επικεφαλής θεωρείται απαραίτητη, ώστε να μπορέσουν σε 2-3 μέρες να φτάσουν σε ένα πλαίσιο τεχνικής συμφωνίας, το οποίο στη συνέχεια θα επικυρωθεί από το Εurogroup, της 7ης Απριλίου στη Μάλτα. Αμέσως μετά θα καθοριστούν οι προαπαιτούμενες δράσεις, δηλαδή η νομοθέτηση των μέτρων από την κυβέρνηση, ενώ παράλληλα οι Ευρωπαίοι θα ξεκινήσουν διαβουλεύσεις με την Κριστίν Λαγκάρντ, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ (21-23 Απριλίου στην Ουάσιγκτον) για την ελάφρυνση του χρέους και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Ο απώτερος στόχος είναι η επίτευξη συνολικής απόφασης στο Εurogroup της 22ας Μαΐου, η οποία θα περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την εκταμίευση της δόσης, τις διευκρινίσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Παράλληλα, η ΕΚΤ θα εξετάσει το θέμα της ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και αυτό θα συμβεί είτε στη συνεδρίαση της 27ης Απριλίου είτε στην επόμενη στις 8 Ιουνίου.
Στην αξιολόγηση και στην επόμενη μέρα αναφέρθηκε χθες και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος μίλησε για σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης, επαναλαμβάνοντας ότι στις 7 Απριλίου στη Βαλέτα της Μάλτας δεν θα υπάρξει συνολική συμφωνία. Ο κ. Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο να γίνει ένα έκτακτο Εurogroup για την Ελλάδα, αν χρειαστεί, επισημαίνοντας ότι αυτό δεν πρέπει να εκληφθεί ως προαγγελία, αλλά ως δυνατότητα.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου