Υλικά
5 μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες στα δυο
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Για τον vegan κιμά
800 γραμμ. μανιτάρια λευκά ψιλοκομμένα
400 γραμμ. ντομάτα αποφλοιωμένη (πολτοποιημένη στο μούλτι)
150 ml κρασί, λευκό
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι μικρό, ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας σκόρδο
2 φύλλα δάφνης
1 κουταλιά της σούπαςπελτέ ντομάτας
1 πρέζα κανέλα τριμμένη
3 κόκκους μπαχάρι
2 κύβους ζωμό λαχανικών διαλυμένους σε 300 ml χλιαρό νερό
Αλάτι & πιπέρι
Για τη vegan μπεσαμέλ
500 ml γάλα αμύγδαλου
100 γραμμ. τυρί Vegan
50 γραμμ. αλεύρι
50 γραμμ. μαργαρίνη η βούτυρο Vegan
¼ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
Αλάτι &ιπέρι
Διαδικασία
Φιλέτο Wellington: Το χριστουγεννιάτικο πιάτο που τρώνε σε όλο τον κόσμο
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 185°C στον αέρα. Ξεπλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε με ένα μαχαίρι κατά μήκος στη μέση. Χαράσσουμε τη σάρκα τους σταυρωτά. Τοποθετούμε τις μελιτζάνες πάνω σε ένα ταψί φούρνου που έχουμε στρώσει λαδόκολλα, πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και τις ψήνουμε για 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Μόλις ψηθούν, τις αποσύρουμε από το φούρνο και τις αφήνουμε στην άκρη.
Για τον vegan κιμά μανιταριών: Τοποθετούμε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα μανιτάρια και τσιγαρίζουμε ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ροδίσουν και να απορροφήσουν όλα τα υγρά τους. Προσθέτουμε το σκόρδο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, την κανέλα, το μπαχάρι, τις δάφνες και σοτάρουμε μέχρι να πάρουν χρώμα.
Μόλις πάρουν χρώμα, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τον πελτέ ντομάτας και μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά.
Σβήνουμε με το λευκό κρασί περιμένοντας να καεί τελείως το αλκοόλ. Προσθέτουμε τα αποφλοιωμένα ντοματάκια, το ζωμό λαχανικών χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμο, ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και τον αφήνουμε στην άκρη.
Για την vegan μπεσαμέλ: Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το vegan βούτυρο και αφού λιώσει, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός για 1 λεπτό ρίχνοντας σιγά-σιγά το γάλα και ανακατεύοντας συνεχώς, ώστε να μην κάνει σβόλους η μπεσαμέλ. Όταν πήξει, αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το vegan τυρί, το μοσχοκάρυδο. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά
Σύνθεση για τα νηστίσιμα παπουτσάκια: Παίρνουμε το ¼ της μπεσαμέλ και το προσθέτουμε μέσα στο μείγμα μανιταριών, μετά γεμίζουμε την επιφάνεια κάθε μελιτζάνας με το μείγμα μανιταριών και καλύπτουμε με τη μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε με έξτρα τριμμένο vegan τυρί και ψήνουμε στους 185°C στον αέρα για 15 λεπτά, μέχρι να γκρατιναριστεί η μπεσαμέλ.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
- BAFTA: Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες – Έτοιμο να σαρώσει το «Dune»
- Σασμός-spoiler: Η γιαγιά Ρηνιώ πεθαίνει από τον καημό της
- «Της πατρίδας μου η σημαία« όταν δεν υπήρχε καν κράτος…
- Δημήτρης Σκαρμούτσος: Περιόρισε το τρόφιμο που τρώμε όλοι και έμεινε μισός
- Με κοντό σορτσάκι και ψηλοτάκουνες γόβες – Τα σπάει το βίντεο της…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr