Υλικά – νιόκι
- 500 γραμμ. πατάτες
- 2 αυγά
- 200 γραμμ. αλεύρι
- 50 γραμμ. τριμμένο κεφαλοτύρι
- Αλάτι & πιπέρι
Για τον κιμά
- 500 γραμμ. μοσχαρίσιο κιμά
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 κουταλιά πελτέ
- 100ml κόκκινο κρασί
- 300 γραμμ. τριμμένη ντομάτα
- 1/2 κουταλάκι ρίγανη
- 1 κουταλιά βαλσάμικο ξύδι
- 6 φύλλα βασιλικού
- 1/4 πάπρικα καυτερή
- Αλάτι & πιπέρι
Διαδικασία
Αρχικά καθαρίζουμε τις πατάτες και κόβουμε σε κομμάτια. Μεταφέρουμε σε μία κατσαρόλα με αρκετό αλατισμένο νερό και βράζουμε για περίπου 20 λεπτά.
Σουρώνουμε και αδειάζουμε σε ένα μπολ. Λιώνουμε τις πατάτες με το ειδικό εργαλείο ή με ένα πιρούνι. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά, το κεφαλοτύρι, αλατοπιπερώνουμε και σταδιακά ρίχνουμε το αλεύρι ζυμώνοντας.
Αλευρώνουμε πολύ καλά τον πάγκο εργασίας μας και με ένα μαχαίρι κόβουμε κομμάτια ζύμης.
Πλάθουμε κορδόνι και με ένα μαχαίρι κόβουμε σε κομμάτια 1 εκ.. Στρώνουμε τα νιόκι σε μια αλευρωμένη επιφάνεια ή σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε αρκετό αλατισμένο νερό και αφού κοχλάσει ρίχνουμε μέσα τα νιόκι. Ανακατεύουμε απαλά με μία κουτάλα και περιμένουμε μέχρι να ανέβουν στην επιφάνεια. Αφού ψηθούν σουρώνουμε και ρίχνουμε πάνω κρύο νερό.
Για να φτιάξουμε τον κιμά: Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα μέχρι να γυαλίσουν.
Στη συνέχεια ρίχνουμε τον κιμά και ανακατεύουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα. Βάζουμε τον πελτέ και τρίβουμε στον πάτο της κατσαρόλας μέχρι να βγάλει τα αρώματα του. Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, τη ρίγανη, το βαλσάμικο ξύδι και αλατοπιπερώνουμε. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία, για περίπου 20 λεπτά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο ζεστό νερό.
Τέλος, προσθέτουμε την πάπρικα και τα φύλλα βασιλικού και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 10 λεπτά. Σε μία πιατέλα σερβίρουμε τα νιόκι και πάνω μπόλικο κιμά.
Ειδήσεις Σήμερα
Δείτε live την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για τον σιδηρόδρομο