Υλικά
Για το σιρόπι
700 γραμμ. ζάχαρη
460 γραμμ. νερό
2 φλούδες λεμόνι
¼ πορτοκάλι
3 στικ γαρύφαλλο
1 ξυλαράκι κανέλα
Για τη γέμιση
1 πακέτο φύλλο κρούστας
300 γραμμ. λιωμένο βούτυρο γάλακτος η αιγοπρόβειο για περισσότερη βουτυρένια ένταση
100 γραμμ. καλαμποκέλαιο
250 γραμμ. καρυδόψιχα
250 γραμμ. φιστίκι αιγίνης ψίχα
1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο σκόνη
1 κουταλιά της σούπας κανέλα σκόνη
3 κουταλιές της σούπας φρυγανιά τριμμένη
Διαδικασία
Φιλέτο Wellington: Το χριστουγεννιάτικο πιάτο που τρώνε σε όλο τον κόσμο
Ξεκινάμε βάζοντας όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα. Μόλις πάρουν μια βράση, το κρατάμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 5 λεπτά και μετά αποσύρετε από τη φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά.
Σε ένα μπολ προσθέτουμε την καρυδόψιχα και τα φιστίκια αφού τα έχουμε χτυπήσει στο μπλέντερ ( όχι να γίνουν πούδρα, να είναι σε κομματάκια). Τα βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με την κανέλα, γαρύφαλλο, φρυγανιά και ανακατεύουμε καλά. Λιώνουμε το καλαμποκέλαιο με το λιωμένο βούτυρο γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί 25χ35, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο και κατόπιν τοποθετούμε σταυρωτά τα πρώτα 4 φύλλα, αφήνοντας από έξω να κρέμεται ένα μέρος από αυτά. Στη συνέχεια βάζουμε στο κέντρο άλλο ένα φύλλο, βουτυρώνοντας συνεχώς. Δεν ακουμπάμε το πινέλο στα φίλα μας, αλλά “πιτσιλάμε” το βούτυρο. Βάζουμε ακόμα ένα φύλλο και βουτυρώνουμε πάλι. Βάλτε 1 ½ χούφτα γέμιση σε κάθε στρώση και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα και το βούτυρο, αφήνοντας δυο φύλλα για το τέλος.
Βάζουμε τα τελευταία φύλλα βουτυρώνοντας πάλι ενδιάμεσα και σκεπάζουμε με τα φύλλα που εξέχουν να καλυφθεί όλο το γλυκό. Ρίχνουμε όσο λιωμένο βούτυρο γάλακτος έχει περισσέψει. Βάζουμε για 5 λεπτά στο ψυγείο να παγώσει το βούτυρο, στη συνέχεια χαράζουμε μέχρι τα φύλλα(όχι μέχρι κάτω) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για 2 ώρες ή στους 170 για 45 λεπτά και στους 180 για ακόμη 15 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο και αμέσως προσθέτουμε το κρύο σιρόπι.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr