Η επιθετικότητα της εξάπλωσης του κορονοϊού επιβεβαιώνεται από νέα έρευνα που εξετάζει τη μετάλλαξη του ιού, την ώρα που το δεύτερο πανδημικό κύμα σαρώνει ΗΠΑ και Ευρώπη, καταγράφοντας για ακόμη μία φορά ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων. Σύμφωνα με μελέτη Αμερικανών επιστημόνων από τα Πανεπιστήμια της Βόρειας Καρολίνας και του Ουισκόνσιν, ο κορονοϊός Sars-CoV-2 έχει μεταλλαχθεί με τρόπο που τον διευκολύνει να πολλαπλασιάζεται και να εξαπλώνεται πιο γρήγορα στον πληθυσμό, αλλά παράλληλα έχει καταστεί πιο ευάλωτος σε ένα εμβόλιο.
Η μετάλλαξη «D614G», η οποία εμφανίστηκε αρχικά στην Ευρώπη, αναπαράγεται με περίπου δεκαπλάσια ταχύτητα και είναι πιο μεταδοτική σε σχέση με το στέλεχος του κορονοϊού που πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα πριν από περίπου 11 μήνες. Ομως φαίνεται ότι είναι λιγότερο θανατηφόρος καθώς δεν σχετίζεται με σοβαρότερα συμπτώματα και είναι ελαφρώς πιο ευάλωτος στα φάρμακα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων, άρα πιθανώς και στα μελλοντικά εμβόλια που θα προκαλούν ανοσολογική απόκριση. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ενώ η μετάλλαξη επιτρέπει στον κορονοϊό να διεισδύει καλύτερα στα ανθρώπινα κύτταρα, παράλληλα καθιστά τον ίδιο πιο ανοιχτό στα αντισώματα, προκειμένου αυτά να εισέλθουν στο εσωτερικό του και να τον αδρανοποιήσουν. Τα χαρακτηριστικά της νέας μετάλλαξης φαίνεται πως εξηγούν το ρεκόρ κρουσμάτων που καταγράφεται και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού τις τελευταίες εβδομάδες.
Καθησυχαστικός ο δρ Φάουτσι για τη μετάλλαξη των μινκ
Οι ερευνητές όμως ανησυχούν για ακόμη μια μετάλλαξη, αυτή που προκλήθηκε από τη μετάδοση του ιού από τους ανθρώπους στα μινκ στη Δανία. Η σκανδιναβική χώρα προχώρησε στη θανάτωση όλου του πληθυσμού των μινκ και απαγόρευσε την εκτροφή τους ως το 2022, υπό τον φόβο ότι το νέο στέλεχος του ιού θα μπορούσε να αποτελεί απειλή για τα υποψήφια εμβόλια που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Χιλιάδες κρούσματα κορονοϊού σε μινκ και σε υπαλλήλους των εκτροφείων ανιχνεύτηκαν σε Σουηδία, Ισπανία, Ιταλία, Ολλανδία, Ισραήλ, Ελλάδα και ΗΠΑ.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Από την πρώτη στιγμή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επεσήμανε ότι παρακολουθεί την κατάσταση και πραγματοποιεί περαιτέρω έρευνες για το νέο στέλεχος που παρουσιάζει μεταλλάξεις που δεν είχαν παρατηρηθεί μέχρι τώρα. Οι πρώτες μελέτες για το συγκεκριμένο μεταλλαγμένο στέλεχος έδειξαν ότι ο ιός έχει μειωμένη ευαισθησία απέναντι στα αντισώματα. Ομως, το Κρατικό Ινστιτούτο Σέρουμ της Δανίας ανέπτυξε εμβόλιο, οι πρώτες δοκιμές του οποίου έγιναν σε ζώα και αποδείχτηκε αποτελεσματικό εναντίον του μεταλλαγμένου στελέχους που εντοπίστηκε στα μινκ. Καθησυχαστικός ήταν ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ, Αντονι Φάουτσι, ο οποίος επεσήμανε πως «σε αυτό το σημείο, η μετάλλαξη που έχει εντοπιστεί στα μινκ δεν θα έχει αντίκτυπο στα εμβόλια και δεν θα επηρεάσει την απόκριση που προκαλείται από τη χορήγηση εμβολίου».
Τα πρώτα θετικά νέα στο πεδίο των εμβολιασμών ήρθαν αυτή την εβδομάδα από την αμερικανική Pfizer που συνεργάζεται με τη γερμανική BioNTech, που ανακοίνωσε ότι το σκεύασμά της φτάνει το 90% αποτελεσματικότητα. Ακολούθησε αντίστοιχη ανακοίνωση του ρωσικού «Sputnik V» με ανοσολογική απόκριση στο 92% των περιπτώσεων. Αν και τα πρώτα στοιχεία των κλινικών δοκιμών μένει να επιβεβαιωθούν, οποιοδήποτε πισωγύρισμα θα κατέστρεφε τις προσπάθειες των τελευταίων μηνών, ενώ όπως όλα δείχνουν βρισκόμαστε λίγα βήματα πριν από τη διάθεση εμβολίων.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr