Τα επιδημιολογικά δεδομένα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι μάλλον η χώρα μας βρίσκεται στο «πικ» του δεύτερου επιδημικού κύματος, με τη Θεσσαλονίκη να έχει αρχίσει να δείχνει, κατά την κ. Παπαευαγγέλου, αμυδρά σημάδια μείωσης του ρυθμού αύξησης.
Η εκθετική, όμως, πορεία εισαγωγών στις κλίνες Covid συνεχίζεται και αναμένεται μείωση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία τις επόμενες δέκα ημέρες, και μετά από δύο εβδομάδες μείωση και όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ. Μέχρι τότε, όλα τα «όπλα» μπαίνουν στη «μάχη». Σήμερα αναμένονται οι οριστικές κυβερνητικές αποφάσεις για το κλείσιμο των σχολείων που παραμένουν ανοιχτά, με την εισήγηση των ειδικών να υπαγορεύει κλείσιμό τους σε όλη την Ελλάδα με στόχο τον περιορισμό των μετακινήσεων.
Εάν οι ανάγκες του ΕΣΥ συνεχίσουν να αυξάνονται ραγδαία, δεν αποκλείεται το υπουργείο Υγείας να προχωρήσει σε επίταξη των ιδιωτών.
Αυτό ανέφερε κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ξεκαθαρίζοντας, βέβαια, ότι μέχρι στιγμής η ανταπόκριση των ιδιωτικών νοσοκομείων και των ιδιωτών γιατρών είναι πολύ θετική.
«Ναι, τα επώδυνα μέτρα θα αποδώσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Παπαευαγγέλου, που πραγματοποίησε τη χθεσινή ενημέρωση μαζί με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά. Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, θα είναι μαζί τους στην τακτική ενημέρωση από την ερχόμενη Δευτέρα.
Οπως επεσήμανε η καθηγήτρια Παιδιατρικής, πολλοί από τους ασθενείς που βρίσκονται τώρα στα νοσοκομεία μολύνθηκαν ακόμη και ένα μήνα πριν. Η ίδια χαρακτήρισε την κατάσταση ως κρίσιμη, καθώς θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν οι νοσηλείες, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες, όταν ανακοινώθηκαν 3.038 νέα κρούσματα του ιού, οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 336 σε σχέση με 310 που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία μέχρι και την Πέμπτη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η κ. Παπαευαγγέλου, ο μεγάλος όγκος όσων νοσούν με την Covid-19 είναι μεταξύ 15 και 55 ετών, ενώ εκτός των ασθενών άνω των 65 που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, μεγάλος είναι και ο αριθμός όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ και είναι μεταξύ των ηλικιών 40 και 64.
«Σε επτά με δέκα ημέρες αναμένεται μείωση των νέων εισαγωγών και μία με δύο εβδομάδες αργότερα μείωση και όσων βρίσκονται στις ΜΕΘ», επεσήμανε η καθηγήτρια, προσθέτοντας ότι το lockdown δίνει τη δυνατότητα «να κερδίσουμε χρόνο».
7% κενές κλίνες ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη
Η πίεση που δέχεται αυτή τη στιγμή το Σύστημα Υγείας φαίνεται από τα χθεσινά στοιχεία των ΜΕΘ. Στη Θεσσαλονίκη, που βρίσκεται «στην καρδιά» της επιδημίας, μέχρι και χθες ήταν κενό μόλις το 7% των διαθέσιμων κλινών Εντατικής για κορονοϊό. Πανελλαδικά, κενό μένει το 27% των διαθέσιμων για την Covid-19 ΜΕΘ, ενώ στην Αττική η κατάσταση μοιάζει λίγο πιο διαχειρίσιμη. Μέχρι χθες, από τις 206 ΜΕΘ-Covid που είναι διαθέσιμες στο Λεκανοπέδιο, οι 66 (ποσοστό 32%) είναι κενές.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Ενδεικτικό της τεράστιας πίεσης που υφίσταται η συμπρωτεύουσα είναι ότι μέχρι και χθες ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών με κορονοϊό συνολικά σε όλες τις κλίνες (απλές, ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θάλαμοι αρνητικής πίεσης) της 1ης και 2ης ΥΠΕ, δηλαδή Αττικής, Πειραιά και νησιών, ήταν 724, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός για την 3η και 4η ΥΠΕ (Μακεδονία και Θράκη) ήταν μέχρι και χθες 1.475 νοσηλευόμενοι ασθενείς.
Ο κ. Κοντοζαμάνης τόνισε ότι γίνονται τεράστιες προσπάθειες για να μην υπάρξει πρόβλημα στο Σύστημα Υγείας. Ηδη δημιουργούνται εφεδρείες, όπως η αξιοποίηση εξοπλισμού που έχει συγκεντρωθεί από δωρεές και χώρων κλινικών των νοσοκομείων για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες, ενώ υπάρχει συνεργασία με τα ιδιωτικά νοσοκομεία και τα στρατιωτικά. Ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε, επίσης, ότι θα υπάρξουν εάν απαιτηθεί αεροδιακομιδές από τη Θεσσαλονίκη σε άλλες περιοχές, όχι όμως προς τα νησιά.
Πληροφορίες των τελευταίων 24ώρων κάνουν λόγο ότι το ενδεχόμενο να μετατραπεί το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο σε χώρος μαζικής νοσηλείας περιστατικών δε μοιάζει πολύ… μακρινό, παρόλο που δεν έχει ακόμη ζητηθεί.
Σε ανοδική τροχιά βρίσκονται και οι θάνατοι. Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, ο 7ήμερος μέσος όρος θανάτων είναι 39 ασθενείς την ημέρα. Χθες καταγράφηκαν επιπλέον 38 θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό όσων ασθενών έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή της πανδημίας να ανέρχεται σε 997, μία ανάσα πριν τους 100. Οπως επεσήμανε η καθηγήτρια Παιδιατρικής, έχει φανεί ότι 15 έως 20 ημέρες lockdown έχουν επίδραση στη μείωση του αριθμού των θανάτων.
Διασπορά από συγκομιδή ελιάς
Σχετιζόμενη με τη συγκομιδή της ελιάς φαίνεται πως είναι η αύξηση που παρατηρείται στη Φωκίδα, τη Μεσσηνία, τη Λέσβο και την Κρήτη. Αυτό είπε η κ. Παπαευαγγέλου αναφέροντας ότι η διασπορά του κορονοϊού είναι μεγάλη και εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης. Με βάση τη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν χθες 725 κρούσματα και στην Αττική 697. Η Αττική, μάλιστα, εμφανίζει ήπια αλλά σταθερή αύξηση των κρουσμάτων. Η μέση εβδομαδιαία αύξηση των νέων διαγνώσεων είναι 20% και δεν έχει σχέση με την καμπύλη της Θεσσαλονίκης που αιφνιδίασε και τους ειδικούς, όπως είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής.
Η Λάρισα εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ υψηλά στον μολυσματικό «χάρτη» με 197 περιστατικά χθες. Χθες, ο ΕΟΔΥ προχώρησε σε drive through τεστ στο χώρο της Σκεπαστής Αγοράς της Νεάπολης σε πολίτες που προσέρχονταν με τα οχήματά τους. Διενεργήθηκαν 595 ελέγχους και εντοπίστηκαν 34 κρούσματα (ποσοστό 5,7%).
Εκτός της Λάρισας, υψηλό φορτίο συγκέντρωσαν χθες και η Πέλλα (148 περιστατικά) και η Μαγνησία (103 κρούσματα χθες). Οι Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ πραγματοποίησαν το διήμερο Πέμπτης και Παρασκευής rapid tests στην Ξάνθη (16 θετικά δείγματα από 215 ελέγχους), στη Δράμα (drive through), όπου εντοπίστηκαν τέσσερα κρούσματα σε 20 ελέγχους, στην Ανδρο όπου και οι 59 πολίτες βρέθηκαν αρνητικοί, στη Ρόδο (56 έλεγχοι, όλοι αρνητικοί) και στην Αρεόπολη Λακωνίας (και τα 122 δείγματα αρνητικά).
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr