Για όλα αυτά την ευθύνη της επιλογής την έχει η κυβέρνηση, η οποία, σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, αυτοβούλως θέτει την όλη διαδικασία υπό το ΑΣΕΠ, θέλοντας να ανεβάσει τον πήχη, με πιο αυστηρά κριτήρια, συνάφεια μεταξύ εργασιακής εμπειρίας και θέσης που προκηρύσσεται, καθώς επίσης ψηφιακό τεστ δεξιοτήτων για όλους. Και βεβαίως όσοι αναλαμβάνουν καθήκοντα θα λογοδοτούν για την επίτευξη ή μη των στόχων που έχουν τεθεί και για τους οποίους, αν δεν πετυχαίνουν, θα απομακρύνονται από τη θέση τους.
Η κριτική που γίνεται από την αντιπολίτευση σε μια μεταρρυθμιστική τομή στη λειτουργία του κράτους είναι πραγματικά εκτός τόπου και χρόνου. Θα πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει το κομματικό αλισβερίσι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και να μπαίνουν και στις θέσεις αυτές οι καλύτεροι και όχι οι κομματικά αρεστοί, πολιτευτές ή άλλοι. Είναι όμως λογικό η τελική επιλογή να ανήκει στον αρμόδιο υπουργό. Δεν ανήκει στο ΑΣΕΠ που θέτει τα κριτήρια, αλλά την ευθύνη την έχει ο υπουργός.
Είναι επίσης σημαντικό ότι με τον τρόπο αυτό μπαίνουν οι βάσεις ώστε να επιστρέψουν στην Ελλάδα άξιοι και ικανοί επιστήμονες, που βρέθηκαν τα προηγούμενα χρόνια εκτός συνόρων αναζητώντας μια καλύτερη επαγγελματική ευκαιρία, προκειμένου να στελεχώσουν το δημόσιο τομέα. Το νομοσχέδιο Κεραμέως τα βάζει με τις παθογένειες του παρελθόντος εν γένει.