Το γεγονός ότι είναι ο πρώτος Αμερικανός που εκλέγεται στην Ιστορία είναι σημαντικό, δεδομένης της γεωπολιτικής συγκυρίας που όλοι αντιλαμβανόμαστε. Οχι μόνο για το πώς θα εξελιχθούν οι σχέσεις της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας με τη νέα διοίκηση των ΗΠΑ, αλλά για το πώς θα επιλέξει να καθοδηγήσει το 1,3 δισεκατομμύριο καθολικούς σε όλο τον κόσμο και, το κυριότερο, πώς θα εξελιχθεί και θα συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ των θρησκειών.
Οι πολύ καλές, σχεδόν φιλικές σχέσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον μακαριστό Πάπα Φραγκίσκο αποτελούσαν μία πολύτιμη γέφυρα στον δρόμο για τη συνεργασία μεταξύ της Ορθόδοξης και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Μάλιστα, ήταν παρών στην τελετή ενθρόνισης του Φραγκίσκου, όντας ο πρώτος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως που παραβρέθηκε σε ενθρόνιση Πάπα μετά το Σχίσμα των Εκκλησιών το 1054.
Ο εγκάρδιος χαιρετισμός του Οικουμενικού Πατριάρχη, μόλις έγινε γνωστή η εκλογή του νέου Πάπα, είναι ενδεικτικός των καλών προθέσεων για συνέχιση του διαλόγου και της συνεργασίας για την προσέγγιση των δύο Εκκλησιών. «Ενθυμούμαι, από όσα έμαθα στη Ρώμη, ότι ο Λέων ΙΓ’ είχε διακριθεί για την κοινωνική διδασκαλία του και το κοινωνικό έργο του. Ευχόμεθα και ο Λέων ΙΔ’ να χαιρετίσει την προσφορά της Εκκλησίας όχι μόνο από κοινωνικής πλευράς, αλλά να προσφέρει στην Καθολική Εκκλησία και σε όλο τον κόσμο απάντηση και στα υπαρξιακά προβλήματα που και σήμερα απασχολούν την ανθρωπότητα».
Σε έναν κόσμο που αντιμετωπίζει πολεμικές συγκρούσεις, περιβαλλοντικούς κινδύνους και πολλαπλές κοινωνικές και οικονομικές κρίσεις, η δύναμη των θρησκευτικών ηγετών είναι πολύτιμη. Μπορούν με πνεύμα αγάπης, ειρήνης, αποδοχής και συμφιλίωσης να συμβάλουν στην παγκόσμια ειρήνη, να εμπνεύσουν τους πολιτικούς ηγέτες και να επηρεάσουν τις κοινότητές τους με τρόπο θετικό και δημιουργικό.
Η προστασία του περιβάλλοντος, για παράδειγμα, που απειλεί όλη την ανθρωπότητα και πλήττει περισσότερο τα φτωχότερα κράτη, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προτεραιότητες του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο οποίος έχει διακριθεί και τιμηθεί παγκοσμίως για τις οικολογικές πρωτοβουλίες του και έχει χαρακτηριστεί ως ο «πράσινος Πατριάρχης».