Η πρόσφατη εξάρθρωση κυκλώματος διεφθαρμένων υπαλλήλων στο Κτηματολόγιο επιταχύνθηκε από την ψηφιοποίηση του συστήματος, η οποία λειτουργεί ως «κόφτης» στις άνομες συναλλαγές και δοσοληψίες. Δεν είναι η πρώτη φορά που επιτυγχάνεται ένα ισχυρό χτύπημα στα «γρηγορόσημα», στις δωροδοκίες και τους χρηματισμούς. Από εικονικές υπερσυνταγογραφήσεις μέχρι πλαστά διπλώματα οδήγησης και από παράνομες δηλώσεις χρησικτησίας μέχρι πλαστογραφίες, η ηλεκτρονική τσιμπίδα εντοπίζει άμεσα τους θύλακες διαφθοράς και οδηγεί τους φυσικούς αυτουργούς ενώπιον της Δικαιοσύνης.
Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η τυποποίηση των διαδικασιών, η άμεση ροή πληροφοριών και η αξιοποίηση προηγμένων τεχνολογικών εργαλείων επιτρέπουν την παρακολούθηση χιλιάδων δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, οδηγώντας στην έγκαιρη ανίχνευση και πρόληψη φαινομένων διαφθοράς και κακοδιαχείρισης. Το κυριότερο είναι ότι ελαχιστοποιεί τη φυσική επαφή μεταξύ ελεγχόμενων και ελεγκτών και επιταχύνει τις διαδικασίες, προστατεύοντας τους πολίτες από τους επίορκους «μεσάζοντες».
Το οικονομικό όφελος για το κράτος, αλλά και για τους ίδιους τους φορολογουμένους, είναι σημαντικό, όμως ακόμα πιο σπουδαίο είναι ότι με την πάταξη της διαφθοράς εμπεδώνεται ένα κλίμα ασφάλειας και δικαίου στην ελληνική κοινωνία και αποκαθίσταται η σχέση εμπιστοσύνης των πολιτών με τους θεσμούς.