Η αντιμετώπιση της βίας και της παραβατικότητας των ανηλίκων αποτελεί εθνική υπόθεση, στην οποία πρέπει να συστρατευτούν το κράτος, η οικογένεια και οι εκπαιδευτικοί.
Η κατάρτιση της Εθνικής Στρατηγικής για τη Βία και την Παραβατικότητα των Ανηλίκων αποτελεί ένα πολυεπίπεδο σχέδιο που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μία δέσμη 29 νέων πολιτικών και 69 μέτρων, έχοντας στο επίκεντρο τη σχέση των ανηλίκων με το Διαδίκτυο.
Οι παρεμβάσεις αξιοποιούν θετικά τις δυνατότητες της τεχνολογίας, με τη δημιουργία ψηφιακών εργαλείων, όπως το Kids wallet, που διευκολύνει τον γονικό έλεγχο, αλλά και με την υιοθέτηση μίας καινοτόμας προσέγγισης που προβλέπει την εφαρμογή της κοινωνικής εργασίας αντί των αποβολών, την ενθάρρυνση των παιδιών να συμμετέχουν σε αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, την αύξηση των ψυχολόγων στα σχολεία, αλλά και τη δημιουργία τεχνικών γυμνασίων.
Οπως ορθώς επεσήμανε η επικεφαλής της Επιτροπής και καθηγήτρια Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Βάσω Αρτινοπούλου, στόχος των μέτρων είναι η φιλοσοφία «Δίπλα στα παιδιά, απέναντι στη βία». Αυτή είναι και η καινοτομία του οδικού χάρτη για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας και της βίας ανηλίκων: Η Πολιτεία να σταθεί δίπλα στα παιδιά με λογική και ευαισθησία, με σεβασμό στα δικαιώματα και με έμφαση στις υποχρεώσεις τους. Η επιτυχία του εγχειρήματος προϋποθέτει την ενεργό συμμετοχή της οικογένειας και της εκπαιδευτικής κοινότητας.