Εκτιμάται ότι μέχρι το 2050 ο πληθυσμός εργάσιμης ηλικίας στην Ελλάδα θα έχει μειωθεί κατά 35%, ενώ μόνο μέσα σε μία δεκαετία ο αριθμός των ατόμων άνω των 65 ετών αυξήθηκε κατά 13,3%. Αυτό σημαίνει ότι σε 25 χρόνια από σήμερα ένας στους τρεις Ελληνες θα είναι 65 ετών και άνω, ενώ ο συνολικός πληθυσμός της χώρας αναμένεται, αν το μεταναστευτικό ισοζύγιο είναι μηδενικό, να μειωθεί από 1,3 έως 1,5 εκατομμύριο ανάμεσα στο 2025 και το 2050.
Η ΓΗΡΑΝΣΗ του πληθυσμού είναι ένα πρόβλημα που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρο τον δυτικό κόσμο, που βλέπει τους δείκτες γονιμότητας να υποχωρούν. Ωστόσο, η επιτυχής αντιμετώπισή του απαιτεί την ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων προσαρμοσμένων στις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες κάθε κράτους χωριστά.
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ της Νέας Δημοκρατίας από την πρώτη στιγμή ανέλαβε δράση καταρτίζοντας το Εθνικό Σχέδιο για το δημογραφικό, γνωρίζοντας πως η αντιμετώπισή του απαιτεί πολλαπλές και διαφορετικού τύπου αλληλοσυμπληρώμενες δράσεις. Η εισοδηματική ενίσχυση εργαζόμενων γονιών, η στήριξη των γεννήσεων, η αύξηση της απασχόλησης στις γυναίκες και στις νεότερες ηλικίες, η δημιουργία επαρκών δομών για βρέφη και νήπια, η βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης για εγκύους, μητέρες και παιδιά, οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, τα μέτρα για την αντιμετώπιση του στεγαστικού, η φροντίδα της τρίτης ηλικίας, η παροχή κινήτρων για τις οικογένειες που ζουν και εργάζονται στην περιφέρεια της χώρας και η καλύτερη σύζευξη της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή είναι μερικά μόνο από τα προαπαιτούμενα.
ΣΥΝΟΛΙΚΑ η κυβέρνηση θα ξεδιπλώσει ένα πλέγμα δράσεων με 100 παρεμβάσεις για το δημογραφικό, που έχουν ορίζοντα υλοποίησης από φέτος έως το 2035. Μάλιστα, σχεδόν οι μισές από αυτές εκτιμάται ότι θα μπορέσουν να υλοποιηθούν από φέτος. Πρόκειται για στοχευμένα και κοστολογημένα μέτρα ανά ηλικία και οικογενειακή κατάσταση, έτσι ώστε να καλύψουν όσο το δυνατόν περισσότερες κοινωνικές ομάδες. Η αύξηση του επιδόματος παιδιού, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, και η ακόμα μεγαλύτερη σύγκλιση των τριτέκνων με τους πολύτεκνους γονείς στα περισσότερα προνόμια αποτελούν βασικούς πυλώνες της δημογραφικής πολιτικής.
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ που επεξεργάζεται το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας έχει δύο εναλλακτικές προτάσεις και στόχος είναι η τελική ρύθμιση που θα επιλεγεί να έχει τη μορφή νομοσχεδίου πιθανότατα εντός του Ιουνίου. Οπως αποκαλύπτει με εκτενές ρεπορτάζ στις επόμενες σελίδες ο «Ε.Τ.» της Κυριακής, η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι να αυξηθούν οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού μέσω της διεύρυνσης των εισοδηματικών κριτηρίων, έτσι ώστε να επωφεληθούν και οικογένειες που ανήκουν στη λεγόμενη μεσαία τάξη, ενώ ισχυρό είναι το ενδεχόμενο να μην τεθούν κριτήρια περιουσίας.
ΩΣΤΟΣΟ, η Πολιτεία οφείλει να απλώσει πλέγμα προστασίας και για τη μοναδική ηλικιακή ομάδα που αυξάνεται, τους ηλικιωμένους. Συνολικά προβλέπονται επτά δράσεις για την ενεργό και υγιή γήρανση, ανάμεσά τους η εξαιρετικά σημαντική θεσμοθέτηση της γηριατρικής φροντίδας και η πρωτοποριακή πρωτοβουλία για τη φοίτηση ηλικιωμένων στα πανεπιστήμια.