Οι μαθητές του Επαγγελματικού Λυκείου της Σχολής άρπαξαν φτυάρια και αξίνες και με τη βοήθεια ειδικού μηχανήματος όργωσαν έκταση 100 τετραγωνικών μέτρων του γηροκομείου, μετατρέποντάς τον σε… λαχανόκηπο! Στη συνέχεια, φύτεψαν ντομάτες, αγγουράκια, κολοκυθάκια, πιπεριές και μελιτζάνες και δώρισαν τον λαχανόκηπο στους ηλικιωμένους τρόφιμους. Το πρότζεκτ, που συνδυάζει εκπαίδευση και κοινωνική δράση, είχε ως στόχο να προσφέρει στους ηλικιωμένους ένα ζωντανό, ενεργό περιβάλλον, όπου μπορούν να συμβάλλουν στη φροντίδα των φυτών και να απολαμβάνουν φρέσκα προϊόντα.
«Οι ηλικιωμένοι είναι ενθουσιασμένοι με το… δώρο τους. Καθημερινά κάθονται δίπλα από τον λαχανόκηπο, τον βλέπουν, τον ποτίζουν με το αυτόματο σύστημα και θυμούνται την παιδική ηλικία τους. Οταν, δηλαδή, έτρεχαν και μάζευαν λαχανικά από τον κήπο της μητέρας ή της γιαγιάς τους! Ανυπομονούν να πάρουν την πρώτη παραγωγή και είναι πραγματικά χαρούμενοι», δήλωσε στον «Ε.Τ.» η υπεύθυνη προσωπικού του Ιδρύματος, Ηλιοστάλακτη Τσαλαμπούνη. Υπογράμμισε ότι η επαφή του γηροκομείου με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή αποτέλεσε πρωτοβουλία της ειδικής παιδαγωγού του εκπαιδευτικού ιδρύματος, Κατερίνας Σταματίκα, που αρχικά δρομολόγησε την επίσκεψη μαθητών του Γυμνασίου Χασιώτη, κατά τη διάρκεια της οποίας «φυτεύτηκε ο σπόρος» της μετέπειτα πρωτοβουλίας του λαχανόκηπου.
«Η περιποίηση του λαχανόκηπου από τους ηλικιωμένους συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, καθώς τους δίνει την ευκαιρία να ασχοληθούν ενεργά με τη γη και τη φύση, ενισχύοντας την καθημερινή τους δραστηριότητα και δημιουργώντας κλίμα κοινωνικής αλληλεπίδρασης. Η πρωτοβουλία των μαθητών της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής αποτελεί παράδειγμα αλληλεγγύης και βιώσιμης πρακτικής, δείχνοντας πως η εκπαίδευση μπορεί να συνδυάζεται με την προσφορά, δημιουργώντας πραγματικό αντίκτυπο στην κοινωνία», τόνισε η κ. Τσαλαμπούνη. Η παραγωγή από τον λαχανόκηπο θα αξιοποιηθεί στο καθημερινό συσσίτιο αλλά και για τις ανάγκες της ομάδας μαγειρικής των ηλικιωμένων.
«Οι μαθητές διαμόρφωσαν τον χώρο με μεράκι και φύτεψαν διάφορα λαχανικά, δημιουργώντας έναν ζωντανό κήπο γεμάτο χρώμα και ζωή. Το εγχείρημα δεν είναι απλώς μία γεωργική δραστηριότητα, αλλά μια πρωτοβουλία που ενισχύει τη διαγενεακή συνεργασία, προσφέροντας στους ηλικιωμένους τρόφιμους τη δυνατότητα να συμμετέχουν στη φροντίδα και συγκομιδή των λαχανικών», τόνισε από την πλευρά του ο διευθυντής του Επαγγελματικού Λυκείου της ΑΓΣ, Απόστολος Βουρκούδης. Οπως είπε, για τους τρόφιμους του Χαρίσειου Γηροκομείου, ο λαχανόκηπος είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα κομμάτι γης με φυτά.
«Εκτιμούμε ότι η φροντίδα των λαχανικών από τους ηλικιωμένους θα δώσει νέο νόημα στην καθημερινότητά τους, δημιουργώντας μια θετική επίδραση στην ψυχολογία τους. Το εγχείρημα των μαθητών μάς δείχνει πως η εκπαίδευση μπορεί να επεκταθεί πέρα από τη σχολική τάξη, ενισχύοντας τη σχέση με την κοινωνία. Ο λαχανόκηπος είναι ένα σύμβολο αλληλεγγύης και βιώσιμης πρακτικής, ενώ παράλληλα έδωσε στους μαθητές την ευκαιρία να εφαρμόσουν τις γνώσεις τους στην πράξη, αποκτώντας πολύτιμες εμπειρίες», υπογράμμισε.
Αλλωστε και, κατά γενική ομολογία, η ενασχόληση με έναν λαχανόκηπο προσφέρει στους ηλικιωμένους πολλαπλά οφέλη, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Αρχικά, η επαφή με τη φύση ενισχύει τη χαλάρωση, προσφέροντας ένα δημιουργικό διάλειμμα από την καθημερινότητα. Επιπλέον, η καλλιέργεια λαχανικών βελτιώνει τη διατροφική συνείδηση, καθώς μαθαίνουν να εκτιμούν τη διαδικασία παραγωγής τροφίμων και να καταναλώνουν φρέσκα και υγιεινά προϊόντα. Ακόμη και για τους ηλικιωμένους, η σωματική δραστηριότητα που απαιτείται για τη φροντίδα των φυτών συμβάλλει στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης, ενώ η παρατήρηση της ανάπτυξης των καλλιεργειών ενισχύει το αίσθημα επιτυχίας και αυτοπεποίθησης.