Το Κίεβο έχει εντείνει τις επιθέσεις του με drones σε ρωσικές πόλεις, ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει κηρύξει μονομερή τριήμερη ανακωχή, την οποία έχουν πλήρως απορρίψει οι Αμερικανοί και οι Ουκρανοί. Οι Δυτικοί χθες γιόρτασαν τη λεγόμενη VE-DAY σε πολλές χώρες, με ιδιαίτερες εκδηλώσεις σε Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο.
Το Κρεμλίνο προετοιμαζόταν για τη σημερινή μέρα εδώ και μήνες και η 9η Μαΐου είναι το επίκεντρο του προπαγανδιστικού ημερολογίου του καθεστώτος του Κρεμλίνου. Είναι σαφές σε ολόκληρο τον κόσμο το μήνυμα ότι ο Πούτιν προσπαθεί να προσαρμόσει τη σημερινή μέρα στα δικά του μέτρα και σταθμά και γι’ αυτό την εκμεταλλεύεται αναλόγως.
Οι ηγέτες μιας εικοσαριάς χωρών πρόκειται να σταθούν στο πλευρό του Πούτιν, μεταξύ των οποίων οι ομόλογοί του της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, καθώς και οι ηγέτες χωρών συμμάχων της Ρωσίας, όπως το Καζακστάν, η Λευκορωσία, το Βιετνάμ, η Αρμενία, η Κούβα και η Βενεζουέλα. Παρά την πολιτική της απομόνωσης που προωθείται από τους Δυτικούς, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο -αψηφώντας τις εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης- και ο αρχηγός του κράτους της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς έχει επίσης ανακοινωθεί ότι θα παραστούν, όπως και ο πρόεδρος των Σέρβων της Βοσνίας Μίλοραντ Ντόντικ, ο οποίος καταζητείται από τη βοσνιακή δικαιοσύνη.
“За Батьку – горой!”
Наши на Красной Площади pic.twitter.com/cLsqse1b1Z— Belarus_24 (@Belarus_24) May 9, 2025
Από την πλευρά της, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας δήλωσε ότι το Κίεβο και οι υποστηρικτές του θα εγκρίνουν σήμερα τη δημιουργία ενός ειδικού δικαστηρίου για να δικάσει «τα εγκλήματα της ρωσικής επίθεσης». Όσο για το Ηνωμένο Βασίλειο, η κυβέρνησή του ανακοίνωσε σήμερα νέες κυρώσεις σε βάρος του «στόλου φαντάσματος» που χρησιμοποιείται από τη Ρωσία για να εξάγει τον πετρέλαιο και το αέριό της.
Ο Ζελένσκι
Από την πλευρά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε μήνυμά του επεσήμανε ότι «το κακό δεν μπορεί να κατευναστεί» και τόνισε πρώτιστα την ενότητα της Ουκρανίας. Ο Ουκρανός πρόεδρος κατακεραύνωσε επίσης τους εορτασμούς της Ημέρας της Νίκης στη Μόσχα, όπου ο Πούτιν φιλοξενεί περί τους 20 ηγέτες αυταρχικών κρατών, μεταξύ των οποίων των Κίνας, Λευκορωσίας, Βενεζουέλας, Βολιβίας, Κούβας, Μιανμάρ κ.ά.
Επιπλέον, ο Ζελένσκι κάλεσε τους διεθνείς συμμάχους του να ενωθούν για να αντισταθούν στην εισβολή της Ρωσίας. Στη χθεσινή ομιλία του, που σηματοδότησε την Ημέρα Μνήμης και Νίκης της Ουκρανίας κατά του ναζισμού, ο Ζελένσκι υπενθύμισε τα δεινά που πέρασε η χώρα του κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και έκανε παραλληλισμούς με την τρέχουσα σύγκρουση με τη Ρωσία.
Συμμαχία Πούτιν-Σι απέναντι στη Δύση
Την αποφασιστικότητά τους να εμβαθύνουν τη στρατηγική συμμαχία μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου «προς όφελος των δύο χωρών και ολόκληρου του πλανήτη» επαναβεβαίωσαν χθες μετά τις συνομιλίες τους στη ρωσική πρωτεύουσα ο Ρώσος πρόεδρος με τον Κινέζο ομόλογό του, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις για την 80ή επέτειο της νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας από τους Δυτικούς συμμάχους και τη Σοβιετική Ενωση. Χωρίς να κατονομάσουν τον Ντόναλντ Τραμπ και τις ΗΠΑ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Σι Τζινπίνγκ εμφανίστηκαν ως υπερασπιστές της μεταπολεμικής Παγκόσμιας Τάξης «απέναντι σε πιέσεις από τη Δύση, με σκοπό να ανατραπεί».
«Μαζί με τους Κινέζους φίλους αντιστεκόμαστε στον νεοναζισμό και τον μιλιταρισμό», δήλωσε ο Πούτιν, ο οποίος επιχειρεί να διαγράψει την Ουκρανία από τον χάρτη, καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου και έφτασε να απειλεί με Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με χρήση πυρηνικών κατά της Δύσης. «Απέναντι στην τάση για μονομέρεια στις διεθνείς σχέσεις, σε συμπεριφορές εκφοβισμού και στην ηγεμονική καταδίωξη, η Κίνα θα σταθεί στο πλευρό της Ρωσίας, αναλαμβάνοντας τις ιδιαίτερες ευθύνες των μεγάλων δυνάμεων του κόσμου… Η ρωσοκινεζική συνεργασία είναι ακόμη πιο στέρεη και ανθεκτική στη νέα εποχή», πρόσθεσε ο Σι.
Путин и зарубежные гости на Красной площади pic.twitter.com/zH7w2Mk7Qa
— Кремлевский пул РИА (@Kremlinpool_RIA) May 9, 2025
Ο ρωσοκινεζικός άξονας είχε ενισχυθεί με την «ολοκληρωμένη» συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας «χωρίς όρια» που είχαν υπογράψει οι δύο πλευρές το 2022, λίγο πριν από την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία και το ξέσπασμα του πολέμου που επανέφερε το ψυχροπολεμικό κλίμα και τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Εκτοτε, το Πεκίνο παραμένει ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Μόσχας, προσφέροντάς της «σωσίβιο» για να μην καταρρεύσει η ρωσική οικονομία υπό την πίεση των δυτικών κυρώσεων, όπως επισημαίνουν αναλυτές.
Η Κίνα αγοράζει τις μεγαλύτερες ποσότητες ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ το Κίεβο καταγγέλλει τη στάση του Πεκίνου υπέρ της Μόσχας στο Ρωσοουκρανικό και την παρουσία Κινέζων που πολεμούν δίπλα στους Ρώσους στο μέτωπο. Κινέζοι στρατιώτες θα συμμετέχουν στη σημερινή παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία μπροστά από τον Σι κι άλλους ηγέτες χωρών, με την οποία ο Πούτιν αποσκοπεί να δείξει πως δεν είναι σε διεθνή απομόνωση.
Κατά την επίσκεψη πολυμελούς αντιπροσωπείας υπό τον Κινέζο πρόεδρο στη Μόσχα, αναμένεται να υπογραφεί και μία σειρά εμπορικών συμφωνιών μεταξύ των δύο πλευρών, επισημαίνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Καθώς ο Τραμπ έχει κηρύξει εμπορικό πόλεμο κατά πάντων, με πρώτο στόχο την Κίνα, η Ρωσία είναι ήδη ο μεγαλύτερος εισαγωγέας κινεζικών αυτοκινήτων, δήλωνε χθες ο Πούτιν.
Ειδήσεις Σήμερα
- Κονκλάβιο: Γιατί ο Πάπας Λέων είναι ήττα για τη Ρώμη – Όλο το παρασκήνιο πίσω από την εκλογή του – Ο ρόλος του Τραμπ
- Αιγάλεω: Ένοπλη ληστεία τα ξημερώματα σε ψητοπωλείο
- Ανησυχία στη Νέα Ιωνία: Βίντεο ντοκουμέντο απο τις συνεχείς διαρρήξεις σε καταστήματα και οχήματα
- Δίκη Μαραντόνα – Κοσάτσοφ: «Εκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα»
- Ο μερακλίδικος μεζές της Παρασκευής – Κεφτεδάκια σαγανάκι