Η σημασία του γεγονότος αυτού γίνεται ακόμα μεγαλύτερη αν συνεκτιμηθεί ότι επιπλέον η χώρα μας ήταν από τις πρώτες που υπέβαλε σχέδιο και έλαβε το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή επιτροπή για την ένταξή της στο ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Ενα δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι η άνοδος της επίδοσης της Ελλάδας ως προς την απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός ανάπτυξης Α. Γεωργιάδης, πετύχαμε στο τρέχον ΕΣΠΑ να ανεβάσουμε την απορρόφησή μας σε τόσο μεγάλο βαθμό που πλέον βρισκόμαστε δεύτεροι στην Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς να συνυπολογίζουμε τους πόρους του REACT E.U.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το νέο ΕΣΠΑ θα κατανέμει συνολικούς πόρους 26,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 20,9 δισ. ευρώ είναι η κοινοτική συνδρομή και 5,3 δισ. ευρώ η εθνική συνεισφορά, στους πέντε ευρωπαϊκούς στόχους πολιτικής: τον καινοτόμο και έξυπνο οικονομικό μετασχηματισμό, την ενεργειακή μετάβαση και τις πράσινες και γαλάζιες επενδύσεις, τις υποδομές μεταφορών, το ανθρώπινο δυναμικό και τις χωρικές επενδύσεις.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Εφόσον στα κονδύλια των 26 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ αθροιστούν τα 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, μαζί με τη μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων ύψους άνω των 40 δισ. ευρώ, όλα αυτά μαζί συγκροτούν ένα επενδυτικό πακέτο ύψους περίπου 100 δισ. ευρώ, το οποίο μπορεί να αλλάξει την Ελλάδα μέσα στα επόμενα χρόνια. Θα καλύψει το κενό των τελευταίων 10-15 ετών και θα αξιοποιήσει τις νέες τεχνολογίες, τον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση κ.λπ., με τη δημιουργία χιλιάδων πρόσθετων θέσεων εργασίας και τη δημιουργία εισοδημάτων.
Το ζήτημα πλέον είναι να υπάρχει ταχύτητα και αποτελεσματικότητα ώστε τα λεφτά να πιάσουν τόπο και να οδηγήσουν την Ελλάδα στη νέα εποχή.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr