Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης
ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ συντονισμένες ενέργειες για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, αλλά και θωράκιση της καταστολής με ενίσχυση των αεροπορικών και επίγειων δυνάμεων της Πυροσβεστικής.
ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ, όμως, φαίνεται πως ο κρατικός μηχανισμός πλέον αντιδρά πολύ πιο γρήγορα και άμεσα σε σχέση με την προληπτική εκκένωση κατοικημένων περιοχών. Αυτό είναι μια κατάκτηση που κανονικά θα έπρεπε να ήταν αυτονόητη και να γινόταν πάντα.
ΤΟ πάθημα από την εθνική τραγωδία στο Μάτι φαίνεται πως έγινε μάθημα. Η επανίδρυση της Πολιτικής Προστασίας και η ενεργοποίηση του αριθμού «112» αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική μεταρρύθμιση. Μια μεταρρύθμιση που αλλάζει για πάντα τη φιλοσοφία και τη στρατηγική του κράτους απέναντι σε κινδύνους που απειλούν τους πολίτες.
ΤΕΛΙΚΑ αποδείχθηκε πως αν υπάρχει πολιτική βούληση όλα μπορούν να γίνουν.
ΚΑΙ αποδείχθηκαν πολλά ακόμα. Οι τεράστιες ευθύνες της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και του συνόλου του κρατικού μηχανισμού στις 23 Ιουλίου 2018 στο Μάτι. Αν είχε εκκενωθεί η περιοχή, τότε σίγουρα θα θρηνούσαμε πολύ λιγότερα από τα 102 θύματα που θρηνήσαμε. Ισως και να είχαν σωθεί όλοι όσοι θυσιάστηκαν άδικα εκείνο το τραγικό απόγευμα.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΕ και η λανθασμένη και προκλητική πολιτική διαχείριση από την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Κατέρρευσαν όλα τα ψεύδη. Η σκηνοθετημένη «σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα» στο συντονιστικό της Πυροσβεστικής. Οι δηλώσεις περί ασύμμετρης απειλής και σχεδίου εμπρησμών. Οι ψευτο-φωτογραφίες από δορυφόρους, που υποτίθεται πως έδειχναν το «έγκλημα». Και περισσότερο από όλα κατέρρευσε ο αναληθής ισχυρισμός πως «δεν ήταν δυνατόν να εκκενωθεί το Μάτι».
ΤΩΡΑ πώς εκκενώνονται τόσες περιοχές κάθε φορά που ξεσπάει κάπου μια πυρκαγιά; Πώς μπορεί να οργανωθεί και να πραγματοποιηθεί εκκένωση σε ελάχιστο χρόνο και τότε δεν μπορούσε; Η απάντηση είναι απλή. Η εκκένωση μπορούσε να γίνει. Αυτό ήταν το έγκλημα των αρμοδίων ανευθυνο-υπεύθυνων.
ΚΑΘΩΣ συζητάμε διαρκώς για το πώς θα βελτιωθούν οι επιδόσεις της Δικαιοσύνης, ιδού πεδίο δόξης λαμπρό. Ας ολοκληρωθεί, επιτέλους, αυτή η δικαστική έρευνα. Ας γίνει, επιτέλους, η δίκη για την εθνική τραγωδία στο Μάτι. Δεν χρειάζεται να φτάσουμε στο 2030. Είναι μια υποχρέωση της Πολιτείας προς τη μνήμη όλων των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους εκεί.
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr