Για την «καυτή πατάτα» της αύξησης στα τιμολόγια ρεύματος, που το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν θέλει να πιάσει εν όψει εκλογών, φαίνεται πως είναι μονόδρομος μιας και όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΕΗ θα δημιουργήσει πρόβλημα στην αγορά.
«Η ΔΕΗ δεν μπορεί να απορροφήσει άλλο τις επιβαρύνσεις, ενώ πρέπει να παρουσιάσει και προσδοκώμενα κέρδη για να βγει στις αγορές τον Φεβρουάριο. Πρέπει να πάει σε αυξήσεις τιμολογίων», τόνισε.
Αν και το ΥΠΕΝ έχει αρνηθεί πως θα υπάρξουν στο άμεσο μέλλον αυξήσεις, η διοίκηση της ΔΕΗ, που παραδέχτηκε πως δεν έχει «πρόβλημα» να αναλάβει το… κόστος, διαμηνύει πως είναι κάτι περισσότερο από απαραίτητες.
Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, που όπως είπε δεν έχει ακόμα «κλειδώσει», προωθείται η επιβάρυνση των νοικοκυριών να είναι μονοψήφια (σ.σ.: δηλαδή μέχρι 9%) ενώ η φόρμουλα της αναπροσαρμογής θα είναι η επιβολή της ρήτρας CO2 (διοξειδίου του άνθρακα).
Αναλύοντας το σκεπτικό του, εξήγησε ότι η ΔΕΗ, που ετοιμάζεται να βγει τον επόμενο μήνα στις αγορές για την έκδοση ομολόγου ύψους 250 – 300 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να παρουσιάσει ισχυρά προσδοκώμενα οικονομικά αποτελέσματα. Ετσι, χωρίς αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος «δεν μπορεί να δανειστεί», κατέληξε.
Ερωτηθείς για το αν θα διατηρηθεί η έκπτωση συνέπειας 15%, ο κ. Παναγιωτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθεί ενώ, όπως έκανε γνωστό, αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 4 εκατ. πελάτες της ΔΕΗ επωφελούντα από αυτήν.
Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ο πρόεδρος της ΔΕΗ σημείωσε ότι από τη μέση και χαμηλή τάση ανέρχονται στα 1,7 δισ. ευρώ, ενώ από την υψηλή τάση στα 400 εκατ. ευρώ και το Δημόσιο στα 200 εκατ. ευρώ. Το συνολικό ποσό φτάνει τα 2,3 δισ. ευρώ.
Σχετικά με την Qualco, που έχει αναλάβει να κυνηγήσει τους κακοπληρωτές, τόνισε ότι εξελίσσεται σε πολύ καλά επίπεδα ενώ παραδέχτηκε ότι το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου υπήρξε μια αδράνεια, η οποία οφείλεται στη ΔΕΗ, μιας και η ατζέντα της είχε άλλα θέματα προτεραιότητας.
Απεργία 20 Νοεμβρίου: Ανακοίνωση τώρα για Μετρό και Τραμ - Πώς θα κινηθούν;
«Αγκάθι», πάντως, παραμένουν οι «τελικοί πελάτες» (αυτοί που έχουν αφήσει χρέος ή άλλαξαν ΑΦΜ ή πάροχο) και αυτό γιατί ανέρχονται σε 600 χιλ. με το ποσό να αντιστοιχεί σε 700 εκατ. ευρώ.
Οσον αφορά στη ΛΑΡΚΟ και τη σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που πρόκειται να υπογράψει με τη ΔΕΗ, ο κ. Παναγιωτάκης σημείωσε ότι απομένουν κάποιες λεπτομέρειες για την υπογραφή της ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της βιομηχανίας ξεπερνούν τα 280 εκατ. ευρώ.
Σχετικά με το διαγωνισμό πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της Μεγαλόπολης και της Μελίτης, ο πρόεδρος της ΔΕΗ είπε ότι η νέα καταληκτική προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών είναι η 23η Ιανουαρίου.
Σχετικά με την εθελούσια αποχώρηση των εργαζομένων σε αυτές, ο κ. Παναγιωτάκης διευκρίνισε ότι «για κάθε 100 παλαιούς εργαζομένους η εταιρία γλιτώνει 6,5 με 7 εκατ. ευρώ».
E-bill
Κίνητρα για να δεχθούν οι πελάτες το… περιβαλλοντικό τέλος στους λογαριασμούς ρεύματος βάζει η ΔΕΗ, θεσπίζοντας για παλιές και νέες εγγραφές έκπτωση 1 ευρώ για όσους επιλέξουν να τους λαμβάνουν ηλεκτρονικά.
Αυτή τη στιγμή, οι καταναλωτές που κάνουν χρήση της ηλεκτρονικής υπηρεσίας της ΔΕΗ ανέρχονται στους 800 χιλ., ενώ 600 χιλ. από αυτούς προμηθεύονται τους λογαριασμούς τους αποκλειστικά ηλεκτρονικά, χωρίς να λαμβάνουν έντυπο.
Μάλιστα, στόχος της ΔΕΗ είναι να φτάσουν τα 2 εκατ. οι καταναλωτές μέχρι το τέλος του έτους που θα χρησιμοποιούν το e-bill και για αυτό «εκτός από τη χρέωση του 1 ευρώ στους έντυπους λογαριασμούς θα θεσπιστεί επιπλέον κίνητρο μείωσης κατά 1 ευρώ των ηλεκτρονικών λογαριασμών», όπως έκανε γνωστό ο κ. Παναγιωτάκης.
Τι απαντά ο Γιώργος Σταθάκης
Ο ίδιος βέβαια ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε, σήμερα, στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN αναφέρει πως σε «καμία περίπτωση δεν θα αυξηθεί η τιμή του ρεύματος. Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα μειώθηκε το 2017 και το 2018 εξαιτίας του ανταγωνισμού. Πλέον, η ΔΕΗ κατέχει μερίδιο 80% και 20% οι ανταγωνιστές. Για αυτόν τον λόγο, η τιμή του ρεύματος έχει μειωθεί».
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]