Συγκεκριμένα λίγα μόλις 24ωρα πριν από τον εμβολισμό του σκάφους του Λιμενικού Σώματος «Γαύδος» από τουρκική ακταιωρό, ένα άλλο σκάφος του Λιμενικού εντόπισε νύχτα να πλέει παρανόμως εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων τουρκικό σκάφος.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει «Το Βήμα» το Ελληνικό σκάφος κάλεσε να σταματήσει για έλεγχο πλην όμως ο Τούρκος καπετάνιος αρνήθηκε βάζοντας πλώρη προς τα τουρκικά παράλια. Οι άνδρες του Λιμενικού το κυνήγησαν και σε κάποια στιγμή υπήρξε καταιγισμός προειδοποιητικών πυρών από το ελληνικό σκάφος εναντίον του τουρκικού.
Το περιστατικό, επιβεβαίωσε και ο υπουργός Ναυτιλίας Παν. Κουρουμπλής, ενώ ανώτατη πηγή του Λιμενικού ανέφερε ότι όντως η τουρκική πρόκληση συνέβη, πριν… καιρό (δηλαδή πριν από τις 16 Φεβρουαρίου.)
Δεν έγινε γνωστό εάν προκλήθηκαν ζημιές στο τουρκικό σκάφος, αλλά το γεγονός ότι οι τουρκικές αρχές δεν ανακοίνωσαν το περιστατικό φανερώνει ότι το σκάφος είτε μετέφερε ύποπτο φορτίο, είτε ότι οι Τούρκοι θα ήταν αναγκασμένοι να παραδεχθούν ότι όντως βρισκόταν σε ελληνικά χωρικά ύδατα.
Την ίδια ώρα με πυρετώδεις ρυθμούς γίνεται η καταγραφή των ζημιών που προκάλεσε τον περασμένο Φεβρουάριο τουρκική ακταιωρός στο σκάφος του Λιμενικού «Γαύδος», στα Ιμια. Ο λογαριασμός από τις ζημιές θα πάει κατευθείαν στην Αγκυρα και η ελληνική κυβέρνηση θα απαιτήσει, σύμφωνα με το ναυτικό και διεθνές δίκαιο αποζημίωση.
Το σκάφος «Γαύδος» του Λιμενικού θεωρείται από τα πλέον σύγχρονα που διαθέτει το Σώμα και αποκτήθηκε με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση με στόχο την διάσωση προσφύγων στο Αιγαίο αλλά και την αναχαίτιση του προσφυγικού κύματος από την Τουρκία.
Το υπερσύγχρονο σκάφος του Λιμενικού «Γαύδος» θεωρείται και ευρωπαϊκό και ο εμβολισμός του έγινε σε ελληνικά χωρικά ύδατα. Ετσι ώθησε την ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει αποζημίωση από τους Τούρκους. Ήδη το βίντεο από την προκλητικότατη αυτή ενέργεια της Τουρκίας έχει δοθεί όχι μόνον στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και στο ΝΑΤΟ.
Αλλωστε και η Τουρκία είχε ζητήσει στο παρελθόν και αυτή αποζημίωση στο από το Ισραήλ, όταν ένα τουρκικό σκάφος αναχαιτίσθηκε από ισραηλινά πολεμικά καθ΄οδόν προς την Γάζα. Το τουρκικό σκάφος επιχειρούσε να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας όταν περικυκλώθηκε από ισραηλινά πολεμικά σκάφη και ισραηλινοί κομάντος επιβιβάστηκαν στο σκάφος για να ακολουθήσει ακολούθησε μάχη (με νεκρούς και τραυματίες).
Κοτζιά: Σκεφτόμαστε να ζητήσουμε αποζημίωση για τον εμβολισμό του σκάφους μας
Την ίδια στιγμή σε έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή, από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά αναφέρετε πως «οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών εξετάζουν κάθε πλευρά που αφορά την πιθανότητα διεκδίκησης οικονομικής αποζημίωσης για τις ζημίες που προκλήθηκαν στο ΠΑΘ (Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης) του Λιμενικού Σώματος, κατά το συμβάν της 12ης Φεβρουαρίου 2018, στην περιοχή των Ιμίων».
Συναγερμός στο Ελευθέριος Βενιζέλος - Επέστρεψε αεροσκάφος λόγω τεχνικού προβλήματος
Το έγγραφο διαβιβάστηκε στις 20 Μαρτίου ύστερα από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Αντωνιάδης αναφορικά με το ενδεχόμενο να διεκδικήσει η Ελλάδα αποζημίωση για τη ζημία που προκάλεσε η τουρκική ακταιωρός.
«Όπως έχω τονίσει κατ΄επανάληψη στο παρελθόν, το υπουργείο Εξωτερικών μεριμνά για την αποτελεσματική προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων και τον άμεσο εντοπισμό (από κοινού με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής) των παράτυπων ενεργειών και παράνομων διεκδικήσεων της γείτονος» αναφέρει, επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών στην έγγραφη απάντησή του. Ο κ. Κοτζιάς αναφέρει, επίσης, ότι το υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει συστηματικά στα κατάλληλα, κατά περίπτωση, διαβήματα διαμαρτυρίας, καθώς και σε κάθε προβλεπόμενη ενέργεια για την ενημέρωση των εταίρων και συμμάχων, σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. «Αυτό έπραξε και στην περίπτωση του συγκεκριμένου περιστατικού με το ΠΑΘ προβαίνοντας σε όλες τις δέουσες ενέργειες» ενημερώνει ο υπουργός Εξωτερικών.
Το χρονικό
Το ελληνικό σκάφος βρισκόταν στο σημείο για περιπολία και είχε 27 άτομα πλήρωμα. Η τουρκική ακταιωρός μετά το συμβάν απομακρύνθηκε προς τα τουρκικά παράλια, ενώ το αρχηγείο Λιμενικού -και συγκεκριμένα το Κέντρο Επιχειρήσεων- ενημέρωσε άμεσα το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας και Εξωτερικών, για το συμβάν.
Το τουρκικό σκάφος ήταν στην περιοχή μαζί με τουλάχιστον άλλα τρία τουρκικά σκάφη. Ήταν νύχτα όταν το περιπολικό του Λιμενικού Σώματος “Γαύδος” (ΛΣ090) βρέθηκε απέναντι στα τουρκικά. Το ελληνικό σκάφος ήταν σχεδόν σε ακινησία όταν το πλήρωμά του (24 άνδρες και 3 γυναίκες) αντιλήφθηκε την επιθετική κίνηση του τουρκικού.
Ο Τούρκος καπετάνιος με μεγάλη ταχύτητα κινήθηκε έχοντας βάλει πλώρη στοχεύοντας στο κέντρο το ελληνικού σκάφους το οποίο είναι μικρότερα (58 μέτρα μήκος) και κατασκευασμένο από κράμα αλουμινίου.
Την τελευταία στιγμή ο Έλληνας καπετάνιος δίνοντας εντολή για πρόσω ολοταχώς και με κατάλληλο ελιγμό απέφυγε εν μέρει την κίνηση του Τούρκου.
«Το τουρκικό σκάφος προσπάθησε να εμβολίσει το δικό μας, είπε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός. Ο κ. Σαντορινιός είπε ακόμα ότι το σκάφος μας έπαθε υλικές ζημιές αλλά δεν έχει τραυματισθεί κανείς.
«Η τουρκική ακταιωρός, με τον τρόπο που κινήθηκε, κινήθηκε πέραν των συνόρων και παραβίασε τους κανόνες ναυσιπλοϊας», είπε ακόμα και πρόσθεσε: «Ήταν μια επιθετική ενέργεια. Εμείς, ως λιμενικό σώμα και ως κυβέρνηση διαφυλάσσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Μας προβληματίζει η επιθετικότητα των τούρκων. Υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Είμαστε ψύχραιμοι και συνετοί», κατέληξε.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]