Κρύος ιδρώτας έχει «λούσει» χιλιάδες κατασκευαστές ακινήτων, κτηματομεσίτες, αλλά και εργαζόμενους στον κλάδο της οικοδομής, εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας που έχει προκαλέσει η απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Με το «Brexit» να απομακρύνει τους επενδυτές από τη χώρα, παράγοντες της αγοράς στο Λονδίνο κάνουν λόγο για κατάρρευση του κλάδου της κτηματαγοράς, καθώς βλέπουν δεκάδες έργα ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο να «παγώνουν» το ένα μετά το άλλο.
Η μεγάλη αναταραχή στα επαγγέλματα που δραστηριοποιούνται στο «real estate» είναι εμφανής από την πρώτη κιόλας εβδομάδα μετά την απόφαση για «Leave», καθώς σύμφωνα με την εταιρία οικονομικών αναλύσεων «Markit» ο δείκτης που αφορά στην κατασκευαστική δραστηριότητα (PMI) μειώθηκε για πρώτη φορά από το 2013, κάτω από τις 50 μονάδες, αγγίζοντας το ιστορικά χαμηλό 46!
Στην πραγματικότητα η μείωση αυτή αποτυπώνεται τόσο στις «ακυρώσεις» συμφωνιών κατασκευαστικών έργων, πολλά από τα οποία αφορούν συμβόλαια με επενδύσεις ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ το καθένα, όσο και στο «πάγωμα» της ολοκλήρωσης των οικοδομών, έως ότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση στη Βρετανία!
Η αβεβαιότητα του δημοψηφίσματος, εξάλλου, περιόρισε τα κέρδη στα 10,7 δισεκατομμύρια βρετανικές λίρες το τρίτο τρίμηνο του 2016 – μείωση 28% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Αυτή η εικόνα της επιδείνωσης προκαλεί τεράστια ανησυχία, καθώς ο κατασκευαστικός τομέας συμβάλλει κατά 6% στη βρετανική οικονομία και επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό το ΑΕΠ της χώρας.
Στους βασικούς κινδύνους, πάντως, σύμφωνα με τους αναλυτές, συγκαταλέγεται το ενδεχόμενο περικοπής των εταιρικών επενδύσεων, αλλά και οι δυσκολίες προσαρμογής των επιχειρήσεων που δρουν στο Ηνωμένο Βασίλειο με βάση τις νέες εμπορικές συμφωνίες με την ΕΕ και τους κανόνες για τη μετανάστευση.
Παράλληλα, το Brexit εκτιμάται ότι θα δυσκολέψει την αναζήτηση εργασίας και την προσέλκυση εργατών που απασχολούνται σε οικοδομές, γεγονός που θα επηρεάσει επίσης των κατασκευαστικό κλάδο, καθώς η πλειοψηφία αυτών προέρχεται από το εξωτερικό. Ταυτόχρονα, ο κλάδος ενδέχεται να δεχθεί μεγάλες πιέσεις από την αύξηση του κόστους των κατασκευαστικών υλικών, η πλειονότητα των οποίων είναι «εισαγωγής».
Π. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου