Χωρίς να το ξέρει, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα υπενθύμισε, με δικά του λόγια, ότι μέσα στο κρανίο μας υπάρχει και ο «εγκέφαλος του θηλαστικού» (πάντα στο πλαίσιο της θεωρίας McLean), που εξισορροπεί το ένστικτο της άγριας επιβίωσης με το συναίσθημα της αγάπης και της αλληλεγγύης.
Για την τιμή της Δικαιοσύνης…
«Για να αγγίξουν τις καρδιές των πολιτών, οι κυβερνήσεις πρέπει να έρθουν σε ρήξη με το διευρυνόμενο ηχητικό χάσμα της φωνής των αγορών με τη φωνή του δρόμου», τόνισε το Σάββατο ο οικοδεσπότης του G20, που αρχίζει σήμερα στο Ρίο ντε Τζανέιρο.
Ο Τραμπ δεν θα είναι εκεί γιατί δεν ορκίστηκε ακόμα. Ούτε ο Πούτιν, γιατί δεν αισθάνεται ακόμη άνετα στην αμερικανική ήπειρο, ούτε καν στο πιο φιλικό της κομμάτι. Ομως, στο G20 θα παραστούν σήμερα και αύριο ο Τζο Μπάιντεν (καλή του ώρα), ο Σι Τζινπίνγκ, ο Ναρέντρα Μόντι, ο Ολαφ Σολτς, ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Χαβιέ Μιλέι. Μια εντελώς ετερόκλητη παρέα, με άλλους να κουνάνε το μαντίλι κι άλλους να βρίσκονται στα ντουζένια τους, έτοιμοι να «κατακτήσουν τον κόσμο».
Ομως, πάνω από γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις και προσωπικές φιλοδοξίες, υπάρχει το πιεστικό αίτημα ειρηνικής επιβίωσης της ανθρωπότητας. Την αδήριτη ανάγκη να το «πάρει αλλιώς» επισήμανε ο «σοφός» Λούλα, που κατά σύμπτωση είναι αριστερός και η χώρα του δεν εμπλέκεται σε πολέμους: «Ο νεοφιλελευθερισμός επιδείνωσε την οικονομική και πολιτική ανισότητα, που είναι η σύγχρονη μάστιγα των δημοκρατιών μας», τόνισε ο παλιός μεταλλωρύχος, σε προκαταρκτικό event του G20, μιλώντας σε οργανώσεις ακτιβιστών. Τα ίδια θα πει, αναμφίβολα, και στους υψηλούς προσκεκλημένους του. Χωρίς την παραμικρή δυνατότητα να τους τα επιβάλει.