Σήμερα αναμένεται να επιστρέψει στη Βηρυτό ο απεσταλμένος του Λευκού Οίκου, Εϊμος Χόκστιν, για συνομιλίες με τη λιβανέζικη κυβέρνηση, καθώς η Χεζμπολάχ φέρεται να έχει στείλει τα τελευταία 24ωρα «θετικά μηνύματα» για το τελευταίο σχέδιο των ΗΠΑ για εκεχειρία στη μετωπική σύγκρουση με το Ισραήλ, που διαρκεί ήδη δύο μήνες, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς και ισραηλινά και αραβικά ΜΜΕ.
Η κυβέρνηση του Λιβάνου, σε ρόλο μεσολαβητή, παρέλαβε την περασμένη εβδομάδα από Αμερικανό διπλωμάτη την πρόταση των ΗΠΑ και την προώθησε στην ένοπλη ριζοσπαστική οργάνωση, η οποία δείχνει «ευελιξία», σύμφωνα με τα δημοσιεύματα που επικαλούνται καλά πληροφορημένες πηγές στη Βηρυτό.
Σύμφωνα με όσα διαρρέονται, η Χεζμπολάχ συμφωνεί πλέον σε απόσυρση των ενόπλων της πίσω από τον ποταμό Λιτάνι, σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από τη μεθόριο με το Ισραήλ, όπως ζητά το Τελ Αβίβ.
Το ζητούμενο για την κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, είναι να επιστρέψουν στις εστίες τους στο Βόρειο Ισραήλ περίπου 60.000 Ισραηλινοί που έχουν ξεσπιτωθεί μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, όταν η Χεζμπολάχ, σε ένδειξη συμπαράστασης στην παλαιστινιακή οργάνωση, ενέτεινε τις επιθέσεις με ρουκέτες κατά του Ισραήλ.
Το βασικό «αγκάθι» που απομένει, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, είναι ποιες δυνάμεις θα αναλάβουν την εποπτεία της συνοριακής ζώνης όταν σιγήσουν τα όπλα.
Δολοφονία Κιρίλοφ: Στο σημείο του εγκλήματος ο ύποπτος για αναπαράσταση του φόνου
Η Χεζμπολάχ επιμένει να είναι ο λιβανέζικος στρατός και η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ, όπως προβλέπει το Ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με το οποίο τερματίστηκε ο προηγούμενος πόλεμος Χεζμπολάχ-Ισραήλ το 2006.
Το Τελ Αβίβ φέρεται να θέλει να δει να αναπτύσσονται επιπλέον πιθανόν βρετανικά και γερμανικά στρατεύματα, επιχειρηματολογώντας πως η προηγούμενη συμφωνία δεν εφαρμόστηκε ουσιαστικά, οι κυανόκρανοι και οι Λιβανέζοι στρατιώτες ήταν ανεπαρκείς και αυτή τη φορά πρέπει να υπάρχει εγγύηση πως η οργάνωση δεν θα εξακολουθήσει να συνιστά απειλή για τους Ισραηλινούς πολίτες.
Μετά από δύο μήνες βομβαρδισμών και μιας περιορισμένης έκτασης χερσαία επέμβαση στον Νότιο Λίβανο, το Ισραήλ έχει «αποκεφαλίσει» την ηγεσία της Χεζμπολάχ και έχει καταστρέψει σε μεγάλο βαθμό τις τρομοκρατικές υποδομές, όπως σημειώνει το Τελ Αβίβ. Τουλάχιστον 3.400 ζωές έχουν χαθεί στον Λίβανο και πάνω από 100 νεκρούς μετρά το Ισραήλ.
Πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν πως δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη αν η Χεζμπολάχ αφήνει στην άκρη πλέον τον όρο να υπάρξει παράλληλα κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Στην περίπτωση του πολέμου μεταξύ Χαμάς-Ισραήλ, που διαρκεί πάνω από έναν χρόνο με πολλαπλάσιες απώλειες, η Χαμάς δεν δίνει ανάλογα θετικά μηνύματα, υπογραμμίζεται στα δημοσιεύματα. Επιπλέον, από την άλλη πλευρά μπορεί ο Νετανιάχου να μην προχωρήσει σε εκεχειρία σύντομα, αλλά να περιμένει να αναλάβει επίσημα καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου ο Ντόναλντ Τραμπ, που στηρίζει χωρίς αστερίσκους το Ισραήλ, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Δεν θέλουν την Τουρκία σε ρόλο μεσολαβητή
Το μόνο βέβαιο είναι πως το Τελ Αβίβ δεν αποδέχεται σε ρόλο μεσολαβητή στη Μέση Ανατολή την Τουρκία, ώστε να καλύψει το κενό από την απόσυρση του Κατάρ από τις διπλωματικές προσπάθειες «μέχρις ότου οι πλευρές επιδείξουν σοβαρότητα», όπως ανακοίνωσε προ 10ημέρου η Ντόχα. Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, η Αγκυρα θα μπορούσε να αναλάβει πρωτοβουλία, εν μέσω φημών πως πιθανόν θα φιλοξενεί και πάλι, μετά από 12 χρόνια, το πολιτικό γραφείο της οργάνωσης έπειτα από την έξωση από την Ντόχα. Σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο, είναι αδύνατο, όταν ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επί έναν χρόνο τώρα αποκαλεί «χασάπη» και «Χίτλερ» τον Νετανιάχου. Μόλις προχθές η Αγκυρα απέρριψε αίτημα να διασχίσει τον τουρκικό εναέριο χώρο αεροσκάφος που μετέφερε τον Ισραηλινό πρόεδρο, Ισαάκ Χέρτσογκ, με προορισμό το Μπακού, όπου διεξάγεται σύνοδος για το κλίμα.