Το «ηλεκτρονικό βραχιολάκι», ένα καινοτόμο εργαλείο που χρησιμοποιείται ήδη με επιτυχία σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, αναμένεται να εφαρμοστεί στο ΕΣΥ στις αρχές του 2025, κατά την είσοδο των ασθενών στα Επείγοντα των δημόσιων νοσοκομείων.
«Θα μπαίνει “βραχιολάκι”, θα κάνουμε “tracking” και θα βλέπουμε γιατί αυτός ο άνθρωπος περιμένει τόσες ώρες και δεν ασχολείται κανένας μαζί του. Εχει έρθει η ώρα να μειώσουμε την ταλαιπωρία του κόσμου», σημείωσε ο υπουργός Υγείας.
Μέσω αυτής της μικρής συσκευής, το προσωπικό των νοσοκομείων θα μπορεί να παρακολουθεί ψηφιακά τη διαδρομή του ασθενούς στα Επείγοντα, καταγράφοντας τον χρόνο αναμονής και τη μετακίνησή του μεταξύ των τμημάτων. Το νοσηλευτικό προσωπικό θα παρεμβαίνει όταν ο χρόνος αναμονής υπερβαίνει τα αποδεκτά όρια.
Επιπλέον, το «βραχιολάκι» -το οποίο σταδιακά και στην εξέλιξή του θα φτάσει το σημείο να διαθέτει και barcode- με ένα απλό σκανάρισμα θα παρέχει πρόσβαση σε κρίσιμες ιατρικές πληροφορίες του ασθενούς, εξοικονομώντας πολύτιμο χρόνο και μειώνοντας την πιθανότητα ανθρώπινου λάθους.
«Η αναμονή στα Επείγοντα είναι απαράδεκτη και διαρκεί εδώ και δεκαετίες. Ηρθε η ώρα να αλλάξουμε αυτή την πραγματικότητα. Με το “βραχιολάκι”, ο ασθενής δεν θα αισθάνεται εγκαταλελειμμένος και η εμπειρία του στα επείγοντα θα γίνει πιο ανθρώπινη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Ιδέα από το Ισραήλ
Φωτιά τώρα σε αποθήκη στου Ρέντη
Η ιδέα του «ηλεκτρονικού βραχιολιού» προέκυψε μετά από επίσημη επίσκεψη του Αδωνη Γεωργιάδη στο Ισραήλ, όπου το είδε να εφαρμόζεται στην πράξη σε δημόσιο νοσοκομείο. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα, ενεργοποίησε άμεσα τον αρμόδιο υφυπουργό, Μάριο Θεμιστοκλέους, και την ΗΔΙΚΑ, και ξεκίνησε η διαδικασία για την υλοποίηση του προγράμματος.
Σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, το «βραχιολάκι» όχι μόνο βελτιώνει τη ροή εργασίας στα ΤΕΠ, αλλά και ενισχύει την ασφάλεια των ασθενών.
Στις ΗΠΑ χρησιμοποιείται ήδη σε πάνω από το 80% των νοσοκομείων, αποτρέποντας λάθη και διασφαλίζοντας την ταχύτητα και την ακρίβεια στην εξυπηρέτηση.
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΡΥΘΡΟ ΣΤΑΥΡΟ
Παράλληλα με το «βραχιολάκι», το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει να εμπλέξει και εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, προκειμένου να βοηθούν την πλοήγηση των πολιτών στα ΤΕΠ.
«Θα τους υποδέχονται, θα τους κατευθύνουν και θα τους βοηθήσουν να αισθάνονται πιο άνετα. Είναι μια ανθρώπινη προσέγγιση που έλειπε από τα νοσοκομεία μας», σημείωσε ο υπουργός.
Ο Αδωνις Γεωργιάδης χαρακτήρισε το έργο της λήξης της ταλαιπωρίας των πολιτών στα ΤΕΠ προσωπικό του στοίχημα, δεσμευόμενος ότι μέχρι το Πάσχα του 2025 οι πολίτες θα μπορούν να δουν αισθητή βελτίωση στις συνθήκες αναμονής στα επείγοντα.
«Αυτά που σχεδιάζουμε δεν έχουν ξαναγίνει ποτέ στην Ελλάδα. Στόχος μας είναι να μειώσουμε την ταλαιπωρία του κόσμου και να βάλουμε μια τάξη στο χάος των ΤΕΠ», κατέληξε.