Στη Βρετανία, οι περισσότεροι ψηφοφόροι κοιμήθηκαν με Bremain και ξύπνησαν με Brexit, στην Ισπανία, οι οπαδοί τoυ «Ποδέμος» άνοιγαν σαμπάνιες αμέσως μετά το exit poll που τους έδινε τη δεύτερη θέση και σχεδόν 95 έδρες!
Τα ποσοστά
Το Λαϊκό Κόμμα του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι κερδίζει 32,25% των ψήφων και 136 έδρες πολύ περισσότερες από τις 117 που του έδινε η δημοσκόπηση, αλλά και από τις προηγούμενες εκλογές του Δεκεμβρίου, (123 έδρες). Η μεγάλη νίκη του ΡΡ στις δεύτερες αυτές εκλογές θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική του θέση στις μετεκλογικές διεργασίες.
Το αριστερό Podemos που είχε κατέλθει στις εκλογές ενωμένο με τη ριζοσπαστική «Ενωμένη Αριστερά» (Izquierda Unida), δεν κατόρθωσε να φέρει καλύτερο αποτέλεσμα από αυτό του Δεκεμβρίου. Κέρδισε 21,31% και 71 έδρες μαζί με την Ενωμένη Αριστερά, που βγαίνει χαμένη από αυτή τη συνεργασία. Η συμμαχία των Unidos-Podemos, αν και σε όλες τις δημοσκοπήσεις φαινόταν ότι θα εξοβέλιζε στην τρίτη θέση το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) τελικά οι προσδοκίες της διαψεύσθηκαν. Οι Σοσιαλιστές παρέμειναν τελικά στη δεύτερη θέση, ανατρέποντας τις αρχικές δημοσκοπήσεις και τα exit polls. Το κόμμα του Πέδρο Σάντσεθ συγκέντρωσε 23,32% και 86 έδρες. Στους χαμένους συγκαταλέγονται οι κεντρώοι Ciudadanos (Πολίτες), που παρά τις βλέψεις τους και την πολύ καλή εμφάνιση τον Δεκέμβριο (είχαν κερδίσει 40 έδρες) τώρα συγκεντρώνουν 12,46% και 32 έδρες.
Πριγκίπισσα Αικατερίνη: Δίνει μάχη με τον καρκίνο - Το σοβαρό χειρουργείο
Μήνυμα
Το μήνυμα της κάλπης ήταν η σαφής ενίσχυση των παραδοσιακών κομμάτων και όπως εκτιμάται, στο αποτέλεσμα αυτό συνέβαλε το δημοψήφισμα στη Βρετανία, που προκαλεί ανασφάλεια και ενισχύει τις αποσχιστικές τάσεις. Η Ισπανία ταλανίζεται εδώ και έξι μήνες από την πολιτική αβεβαιότητα, καθώς όλες οι προσπάθειες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, απέτυχαν παταγωδώς. Η εξάμηνη άκαρπη πολιτική διαβούλευση προκάλεσε δυσαρέσκεια στους πολίτες που ζητούσαν σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. ΤονΔεκέμβριο οι Ισπανοί είχαν ταχθεί υπέρ της αλλαγής, τιμωρώντας τα δύο μεγάλα κόμματα –το Λαϊκό Κόμμα και του Σοσιαλιστές που κυβερνούν τη χώρα εδώ και 30 χρόνια. Ωστόσο τώρα η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική και οι πολίτες θέλησαν να απομακρυνθούν από το ενδεχόμενο παράτασης της ακυβερνησίας και της αβεβαιότητας.
ΑΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου