Ο Αλέξης Τσίπρας και οι σύντροφοί του υποστήριζαν πως η κυβέρνηση της Ν.Δ. κατέρρεε εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια. Ζητούσαν, μάλιστα, επίμονα πρόωρες κάλπες.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΑΝ την κυβέρνηση Μητσοτάκη ως «καθεστώς» και «χούντα» με φόντο τα lockdowns, την ποιότητα της ενημέρωσης και τις υποκλοπές. Ως «Ακροδεξιά» για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού.
ΜΙΛΟΥΣΑΝ για το «τελευταίο Πάσχα που το τραπέζι θα είναι τόσο φτωχό» και για «πείνα του 1941» με φόντο τον πληθωρισμό.
ΑΠΟΚΑΛΟΥΣΑΝ τα στελέχη της Ν.Δ. «δολοφόνους» για τους θανάτους στην πανδημία και στην τραγωδία των Τεμπών.
ΕΝΩ, βέβαια, το κυρίαρχο «σύνθημα» στα social media ήταν το τραμπικό… #μητσοτάκη γ@@@σαι.
ΤΟ συντριπτικό 40,55%-17,83% με την ιστορική διαφορά των 22,72 μονάδων απέδειξε ότι οι πολίτες είχαν εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη από τις μπαρουφολογίες που εκτόξευε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αντιπολίτευση… υπονομευτική…
Η ανάλυση της ψήφου δείχνει ότι στους πολίτες που αυτοτοποθετούνται πολιτικά στο χώρο του Κέντρου η Ν.Δ. έπιασε 37,1% έναντι μόλις 12,9% του ΣΥΡΙΖΑ.
ΑΥΤΟΣ ο θρίαμβος στον κεντρώο χώρο επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι μία από τις πλέον μετριοπαθείς και ρεαλιστικές ως προς την άσκηση πολιτικής στα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Στην ουσία στο δρόμο του ορθολογισμού, όπως το είχε περιγράψει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
ΤΟ 37,1% στον κεντρώο χώρο αποτελεί και τη μεγαλύτερη «προίκα» στο ξεκίνημα της δεύτερης τετραετίας για τη Ν.Δ. Οπως και το γεγονός ότι η κεντροδεξιά παράταξη πήρε 27,7% έναντι 20% του ΣΥΡΙΖΑ στις ηλικίες 17 έως 34 ετών.
ΤΗΝ ίδια ώρα, όμως, αυτά τα δύο σημαντικά στοιχεία ανάλυσης της ψήφου αποτελούν και το μεγαλύτερο στοίχημα. Γιατί οφείλει με τις μεταρρυθμιστικές πολιτικές της να μην παρεκκλίνει από τη ρότα που χάραξε από το 2019 έως σήμερα.
ΟΣΟ κινείται σε αυτή τη φιλοσοφία και όσο η πραγματική οικονομία ανεβαίνει σκαλί σκαλί τόσο θα δυναμώνει ακόμα περισσότερο την επιρροή της στο Κέντρο και στους νέους.