Εάν θέλει πραγματικά ο Τσίπρας να βρει τα αίτια της εκλογικής του συντριβής, ας δει προσεκτικά τις πρώτες δύο κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την επιστροφή του στο Μαξίμου.
Με την πρώτη απόφασή του ο πρωθυπουργός άλλαξε τη σειρά των υπουργείων στην κατάταξη του Υπουργικού Συμβουλίου, όμως διατήρησε στην κορυφή το χαρτοφυλάκιο της Εθνικής Οικονομίας και των Οικονομικών.
Και χθες το απόγευμα επέλεξε να ξεκινήσει τις επισκέψεις του στα υπουργεία από την πλατεία Συντάγματος, όπου εδρεύει το οικονομικό επιτελείο.
Η εξήγηση απλή. Η οικονομία είναι η κινητήρια δύναμη της κυβέρνησης και αποτέλεσε τον σημαντικότερο λόγο για τον οποίο η Νέα Δημοκρατία θριάμβευσε στις εκλογές, ανεβάζοντας το ποσοστό της σε σχέση με τις κάλπες του 2019 και βυθίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ σε κρίση υπαρξιακού χαρακτήρα.
Οι πολίτες επιβράβευσαν τον κ. Μητσοτάκη εκτιμώντας ότι υλοποίησε τις βασικές του προεκλογικές δεσμεύσεις για τις μειώσεις φόρων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ στήριξε την αγορά στην πανδημική και ενεργειακή κρίση. Τα εισοδήματα προστατεύθηκαν, η ανεργία έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 ετών και οι καταθέσεις των φυσικών προσώπων αυξήθηκαν κατά 25 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με τα exit polls, τα οποία αυτή τη φορά έπεσαν κοντά στο εκλογικό αποτέλεσμα, η «παραγωγική» Ελλάδα υπερψήφισε τη Νέα Δημοκρατία λόγω των θετικών εξελίξεων αλλά και των προοπτικών στην οικονομία.
Αντιπολίτευση… υπονομευτική…
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες έδωσαν 44,7% στη Ν.Δ. έναντι 16% του ΣΥΡΙΖΑ, που πληρώνει ακόμη το νόμο Κατρούγκαλου. Γεωργοί και κτηνοτρόφοι επέλεξαν με ποσοστό 42,9% το κυβερνών κόμμα, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έλαβαν παραπλήσια ποσοστά, κοντά στο 13,5%. Στους μισθωτούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα η Ν.Δ. είχε 35%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κυμάνθηκε μεταξύ 16,5% και 20%.
Οι συνταξιούχοι, που είδαν για πρώτη φορά αυξήσεις μετά την περίοδο των Μνημονίων, υπερψήφισαν τη Ν.Δ. με ποσοστό 50%, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έμεινε κοντά στο εκλογικό ποσοστό του 18%.
Συνολικά, η μεσαία τάξη την τελευταία τετραετία διευρύνθηκε και ενισχύθηκε, για αυτό είδαμε τη Ν.Δ. να σαρώνει και στις αποκαλούμενες λαϊκές γειτονιές, που δεν πλήττονται πια από τη μαζική ανεργία, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.
Η βελτίωση των όρων ζωής των πολιτών και η υλοποίηση των εμβληματικών μεταρρυθμίσεων στην Υγεία και το κοινωνικό κράτος περνούν μέσα από τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας.
Οσο αυξάνεται το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν και οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί έχουν θετικό πρόσημο τόσο θα ενισχύεται η πολιτική επιρροή του κυβερνώντος κόμματος.
Από την άλλη πλευρά, ο Τσίπρας συνετρίβη γιατί η περίοδος διακυβέρνησή του έχει ταυτισθεί με την υπερφορολόγηση και τη στασιμότητα, ενώ μετά το «κοστολογημένο» Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχασε κάθε ίχνος αξιοπιστίας σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των υποσχέσεών του.
Η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ η ανάπτυξη διατηρείται ισχυρή χάρη σε επενδύσεις, εξαγωγές και τουρισμό. Είναι φανερό ότι ο Μητσοτάκης ποντάρει στην οικονομία -και όχι άδικα-, καθώς η κάλπη ανέδειξε για άλλη μια φορά την καθοριστική σημασία της στο τελικό αποτέλεσμα. Τα υπόλοιπα ας τα λύσει το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.