Στην πραγματικότητα, η ανακοίνωση της ελβετικής ΕΥΠ (FIS) δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Υποστηρίζει ότι, μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η Ελβετία, λόγω της ουδετερότητάς της, έχει μετατραπεί σε κυψέλη κατασκόπων, με τους Ρώσους να έχουν τη μερίδα του λέοντος.
Για την ακρίβεια, η ελβετική Υπηρεσία Πληροφοριών θεωρεί ότι τουλάχιστον ο ένας στους τρεις από τους 220 διαπιστευμένους διπλωμάτες της Μόσχας στη χώρα είναι μυστικός πράκτορας με παράνομη δραστηριότητα.
Σε παλαιότερα σημειώματα αναφερθήκαμε στις πιέσεις που δέχεται η Ελβετία να ευθυγραμμιστεί με την υπόλοιπη Δύση στο θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και της πώλησης όπλων στην Ουκρανία.
Η χώρα των Αλπεων προσπαθεί με νύχια και με δόντια να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί. Σε αυτό το πλαίσιο, διατηρεί ως κόρη οφθαλμού την παραδοσιακή ουδετερότητα, καθώς είναι, μεταξύ άλλων, οικοδέσποινα πολλών και διαφόρων οργανισμών του ΟΗΕ στη Γενεύη.
Ταξιδευτής και επιστροφεύς*
Κατά την ελβετική αντικατασκοπία, αυτοί ακριβώς οι οργανισμοί λειτουργούν σαν Δούρειος Ιππος πολλών Ρώσων κατασκόπων και ενός σημαντικού, αλλά μικρότερου αριθμού Κινέζων.
Αρα, τι πρέπει να γίνει; Δύσκολα φαντάζεται κανείς μαζικές απελάσεις Ρώσων διπλωματών από την Ελβετία κατά το πρότυπο των ΗΠΑ, της Γερμανίας, των βαλτικών κρατών και άλλων μελών του ΝΑΤΟ. Αυτό θα ήταν η χαριστική βολή στον τελευταίο πυλώνα διεθνούς σταθερότητας.
Ωστόσο, η δημοσιοποίηση και μόνο της έκθεσης από τον ίδιο τον επικεφαλής της FIS, Kρίστιαν Ντίσεϊ, προειδοποιεί έμμεσα τους Ρώσους κατασκόπους να προσέχουν τις κινήσεις τους. Το ενδιαφέρον είναι ότι η πρώτη αντίδραση δεν ήρθε από τη Μόσχα, αλλά από το Πεκίνο, που απέρριψε τις ελβετικές αιτιάσεις, υποστηρίζοντας ότι η Κίνα «αντιτίθεται στην κατασκοπεία»! Περίεργο χιούμορ…