ΣΤΑ χρόνια της Μεταπολίτευσης το όριο για το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης κυμαινόταν από 35% έως 39%. Μόνο δύο φορές, το ΠΑΣΟΚ στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα, ανέβασαν τον πήχη περίπου στο 47%.
ΤΟΣΟ ο Ανδρέας Παπανδρέου όσο και ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησαν να βάλουν εμπόδια στη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, καθώς έβλεπαν ότι ερχόταν η κατάρρευσή τους και πόνταραν στην μπαχαλοποίηση του πολιτικού συστήματος. Γιατί δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος να θεσμοθετεί την απλή αναλογική ένα κόμμα εξουσίας.
ΜΕ τα σημερινά δεδομένα οι πρώτες εκλογές που θα γίνουν το 2023 θα μοιάζουν σαν ένα μεγάλο γκάλοπ εν όψει των δεύτερων της ενισχυμένης αναλογικής. Αλλά θα υπάρχουν, όμως, και αρνητικές συνέπειες. Η χώρα θα μπει σε μια, τουλάχιστον, δίμηνη αχρείαστη περιπέτεια ακυβερνησίας, την ώρα που τα πράγματα είναι πολύ ζόρικα, λόγω ενεργειακής κρίσης και πληθωρισμού, για όλες τις χώρες στην Ευρώπη.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
Η Ελλάδα έχει ανάγκη την πολιτική σταθερότητα που δίνουν οι μονοκομματικές κυβερνήσεις. Οσες φορές -στα χρόνια των Μνημονίων- σχηματίστηκαν συγκυβερνήσεις δεν κέρδισε κάτι παραπάνω η χώρα.
ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ, βέβαια, δεν τον ενδιαφέρει η κανονικότητα. Το έχουν ομολογήσει πως οι νορμάλ πολιτικές συνθήκες δεν αποτελούν ευκαιρία για την Αριστερά. Θέλουν αναταραχή, ποντάρουν στην οργή, στην αγανάκτηση, στο μπάχαλο.
ΤΟ ερώτημα που μπαίνει στο τραπέζι τώρα είναι αν θεωρείται σωστό να αλλάξει η κυβέρνηση τον εκλογικό νόμο και να ρίξει τον πήχη της αυτοδυναμίας για τις δεύτερες εκλογές από το 38% στο 35%.
ΕΙΝΑΙ βέβαιο ότι, παρά τα όσα λέει ο Πολάκης, θα υπάρξουν αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας και οι σύντροφοί του γνωρίζουν πως θα ηττηθούν στις κάλπες. Θα υπάρξουν αντιδράσεις και από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς θα χάσουν τον «ρυθμιστικό» ρόλο που ελπίζουν να παίξουν.
ΠΡΟΕΧΕΙ, όμως, η κυβερνητική σταθερότητα παρά τις όποιες αντιπολιτευτικές κραυγές. Μπορεί να γίνει μια πολιτική «φασαρία» λίγων ημερών, αλλά με έναν εκλογικό νόμο με μεγαλύτερο μπόνους -όπως ίσχυε από το 2009 έως και το 2015- κερδισμένη θα βγει η χώρα, που θα αποκτήσει μονοκομματική κυβέρνηση για την επόμενη τετραετία, η οποία, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, θα είναι η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτό, άλλωστε, θα πρέπει να είναι και το κεντρικό προεκλογικό μήνυμα της Νέας Δημοκρατίας: σταθερή κυβέρνηση τετραετίας ή πολιτική αβεβαιότητα και επώδυνες… περιπέτειες.