Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
Πρόκειται για ένα ακόμα σπουδαίο εργαλείο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο σε άριστη συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κατάφερε να δώσει λύση σε ένα από τα μικρά μεν, εξαιρετικά ενοχλητικά δε, προβλήματα της νέας μας καθημερινότητας.
Δηλαδή να δείχνουμε το πιστοποιητικό εμβολιασμού ταυτόχρονα με το αποδεικτικό ταυτοπροσωπίας μας, χωρίς να χρειαζόμαστε χαρτιά, ταυτότητες, διπλώματα οδήγησης κ.λπ. Με δύο τρία απλά βήματα που ολοκληρώνονται σε λιγότερο από δύο λεπτά (εκτός, είπαμε, αν κρασάρει το σύστημα, αλλά γρήγορα επανέρχεται), έχουμε 2 σε 1, δηλαδή πιστοποιητικό και ταυτοποίηση στο ίδιο ψηφιακό πορτοφόλι.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβερνητική επιμονή στην ψηφιοποίηση βασικών καθημερινών λειτουργιών μάς εκπλήσσει ευχάριστα. Και σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία, αφού η ομάδα του Κυριάκου Πιερρακάκη κάνει εξαιρετική δουλειά.
Τόσο στον τομέα της πανδημίας όσο και ευρύτερα στη λειτουργία του κράτους, έχουν ψηφιοποιηθεί εκατοντάδες υπηρεσίες και έχουν αναπτυχθεί πρωτότυπες εφαρμογές, χρηστικές και λειτουργικές, και το κυριότερο, πολιτοκεντρικές. Είναι πραγματικά ανακουφιστικό να βλέπει η ελληνική κοινωνία που έχει ταλαιπωρηθεί δεκαετίες ολόκληρες από γραφειοκρατίες, χαρτούρες και δυσκίνητους μηχανισμούς ότι, ακόμα και μέσα στη λαίλαπα της πανδημίας, το κράτος εκσυγχρονίζεται και γίνεται πιο έξυπνο.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
Βέβαια, τίποτα δεν είναι απλό. Κατά πρώτον, πρέπει ο ψηφιακός μετασχηματισμός να υποστηριχθεί σοβαρά και από τον ιδιωτικό τομέα, κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς οι μεγαλύτερες έχουν ήδη προχωρήσει αρκετά.
Κατά δεύτερον, μαζί με το κράτος και τους ιδιώτες, πρέπει να συμβαδίσουν και οι πολίτες, υπό την έννοια ότι θα πρέπει να πάψουμε να είμαστε «αφελείς» ως προς τα στοιχεία που δίνουμε στα διάφορα σόσιαλ μίντια ή στον τρόπο με τον οποίο εκτελούμε τις ηλεκτρονικές συναλλαγές μας. Η διαρκής εκπαίδευση του πολίτη είναι πλέον προαπαιτούμενο, όχι μόνο για την προστασία του, αλλά και για την επαγγελματική εξέλιξή του.
Οπως έλεγε πρόσφατα στο συνέδριο της Ελληνικής Ενωσης Επιχειρηματιών ο Κυριάκος Πιερρακάκης, πρέπει να δοθούν τα κατάλληλα κίνητρα ώστε να μπορεί να μεταβαίνει ο εργαζόμενος σε αναβάθμιση δεξιοτήτων στην πορεία της ζωής του. «Θα κάνουμε περισσότερες από μια καριέρα στη ζωή μας, ιδιαίτερα η επόμενη γενιά», ήταν η φράση στην οποία περικλείεται το εργασιακό μέλλον.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr