Ο Σολέ πιστεύει ότι για τους δημόσιους λειτουργούς η ΑΙ είναι δίκοπο μαχαίρι. Τόσο ευκολία όσο και ταλαιπωρία. Το τελικό του, όμως, συμπέρασμα είναι πως οι μηχανές είναι ακατάλληλες να χειρίζονται περίπλοκα ανθρώπινα ζητήματα. «Η έλλειψη ενσυναίσθησης και άλλων αισθημάτων σημαίνει ότι δεν μπορούν να παίρνουν αποφάσεις που επηρεάζουν ανθρώπους». Αρα, ούτε να δικάζουν, προσθέτουμε εμείς, μαντεύοντας τη σκέψη του Καταλανού καθηγητή της Νομικής.
Ας μη νομίσει κανείς πως ο Σολέ είναι τεχνοφοβικός. Χρησιμοποιεί ενίοτε το ChatGPT και ενθαρρύνει τους φοιτητές του να το κάνουν, επειδή ξέρει ότι… θα το κάνουν έτσι κι αλλιώς. Προσπαθεί, όμως, να τους βάλει κάποια όρια. Ως μέλος της επιστημονικής κοινότητας, μεταφέρει την ανησυχία των συναδέλφων του για την αυξανόμενη χρήση της ΑΙ στα πανεπιστήμια. Το συζητούν διακριτικά μεταξύ τους οι καθηγητές, χωρίς να μπορούν να προσδιορίσουν το φαινόμενο ποσοτικά, καθώς σκοντάφτουν όλο και συχνότερα σε άρθρα και εργασίες βασισμένα στην ΑΙ. «Στο πανεπιστήμιο επικρατεί Αγρια Δύση. Δεν υπάρχουν ούτε κριτήρια ούτε πρωτόκολλα ηθικής. Ο καθένας κάνει όπως νομίζει», είπε στην «El País».
O Σολέ δεν σπούδασε Ιατρική, αλλά έμαθε καλά ένα πράγμα από τους γιατρούς συναδέλφους του: Είναι ξεκάθαρο πως η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν έχει αισθήματα ούτε εγκέφαλο και δεν διαθέτει ενσυναίσθηση, επειδή της λείπουν οι κατοπτρικοί νευρώνες. «Το 100% των μηχανών της ΑΙ είναι ψυχοπαθείς, λόγω έλλειψης ενσυναίσθησης. Οι άνθρωποι πράγματι κάνουν λάθη, αλλά μόνο το 1% είναι ψυχοπαθείς. Αν η απόφαση ενός κακού δικαστή μπορεί να μας στείλει στη φυλακή, φανταστείτε πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος από ένα τέτοιο μηχάνημα».