Σε μια ιστορική συνάντηση κύριων φορέων του ελληνικού τουρισμού που έλαβε χώρα χθες στο Saint George Lycabettus, συζητήθηκε ο οδικός χάρτης που πρέπει να ακολουθηθεί από την πολιτεία και τους φορείς για τη διαμόρφωση του στρατηγικού σχεδιασμού και του πλαισίου για την ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας συνεδρίων και εκδηλώσεων, καθώς και του επαγγελματικού τουρισμού. Παράλληλα όλες οι πλευρές συμφώνησαν για τη χάραξη κοινής στρατηγικής για την ανέλιξη του κλάδου, όπως και για την ανάγκη σύζευξης δυνάμεων προς αυτή την κατεύθυνση.
Στην ανοικτή συζήτηση που διοργάνωσε oΣύνδεσμος Ελλήνων Επαγγελματιών Εκδηλώσεων και Οργανωτών Συνεδρίων (HAPCO & DES) συμμετείχαν διακεκριμένα στελέχη και εκπρόσωποι φορέων του τουριστικού κλάδου, μεταξύ των οποίων, ο Πρόεδρος της νέας Μητροπολιτικής Αττικής κ. Δημήτρης Φραγκάκης, ο κ. Ιωάννης Γεώργιζας, Διευθύνων Σύμβουλος ΕΑΤΑ, η κα Ελένη Σωτηρίου Γενική Διευθύντρια του TCB, ο κ. Ευγένιος Βασιλικός, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής Αργοσαρωνικού και μέλος του Δ.Σ. της ΠΟΞ, η Γενική Διευθύντρια του ΣΕΤΕ κα Μαρία Γάτσου, ο κ. Θεόδωρος Βώκος, Πρόεδρος ΣΟΚΕΕ, κα
Κατά τη διάρκεια της ανοικτής συζήτησης, αναπτύχθηκαν οι κύριοι πυλώνες για τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής ανάπτυξης της βιομηχανίας συνεδρίων και εκδηλώσεων, όπως και του και επιχειρηματικού τουρισμού στην Ελλάδα.
Ειδικότερα συζητήθηκαν:
1.Η ενίσχυση της διεθνούς εικόνας και ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας ως κορυφαίο προορισμό συνεδριακών εκδηλώσεων και εκθέσεων.
2.Εθνική Στρατηγική. Η καθιέρωση ενός εθνικού τομέα ως θεμέλιο για συντονισμένες και αποτελεσματικές δράσεις.
3.Υποδομές. Η ανάγκη για τη δημιουργία -παλαιού ονείρου- Διεθνούς Συνεδριακού Κέντρου στην Αθήνα που θα αποσυμφορήσει την αναγνωρισιμότητα της χώρας μας στη παγκόσμια αγορά.
4.Η υλοποίηση μιας Εθνικής Έρευνας για τη Συνεδριακή Βιομηχανία ώστε να έχουμε σαφή εικόνα της πραγματικότητας και των αναγκών μας.
5.Η θεσμοθέτηση ενός Εθνικού Μητρώου Συνεδρίων για τη συγκέντρωση αξιόπιστων στοιχείων και την ανάδειξη της δυναμικής του κλάδου μας.
6.Στρατηγική ανάπτυξη και ενίσχυση του Greek Meetings Alliance (GMA) της ενιαίας φωνής μας στην Ελλάδα και διεθνώς με στόχο την ίδρυση Εθνικού Convention Bureau.
Όπως σημείωσε η πρόεδρος τoυ HAPCO & DES και πλέον της Διεθνoύς Ένωσης Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων (IAPCO), κα Σίσσυ Λυγνού,η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ένα διαχρονικό ζήτημα, καθώς δεν διαθέτει ένα ισχυρό εθνικό προφίλ ως συνεδριακός προορισμός.
«Στην εκπνοή της 3ετούς θητείας του παρόντος Δ.Σ, ανέλαβα την πρωτοβουλία της οργάνωσης της σημερινής στρατηγικής συνάντησης, ανοικτής συζήτησης, δράσης που ήθελα προσωπικά εδώ και καιρό να τολμήσω. Με την σύμφωνη γνώμη των μελών του Δ.Σ, προκειμένου να κλείσει ο κύκλος της παρούσας θητείας μας δυναμικά, μετά και την επιτυχημένη ολοκλήρωση του 14ου Πανελληνίου Συνεδρίου μας, στο οποίο μας τιμήσατε με τη συμμετοχή σας στο πρόγραμμα, το αποφασίσαμε και είμαστε εδώ σήμερα.