Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
Βέβαια, ήταν Τρίτη, μια ημέρα που παραδοσιακά δεν έχει μεγάλη κίνηση, άρα οι όποιες απώλειες από το 24ωρο κλείσιμο των καταστημάτων είναι διαχειρίσιμες.
Ωστόσο, ας μείνουμε στην ουσία της διαμαρτυρίας, που είναι τα αιτήματα του κλάδου. Ποια είναι αυτά; Τα αντιγράφουμε από το ψήφισμα που επιδόθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου:
Αναπροσαρμογή (μείωση) των προστίμων, μετατροπή των επιστρεπτέων προκαταβολών σε ΜΗ επιστρεπτέες, συμμετοχή στις αρμόδιες γνωμοδοτικές επιτροπές πριν τη λήψη των αποφάσεων, επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου, επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας, απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών, μείωση του ΦΠΑ στο 6%, συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων, νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.
Επιπλέον, σύσταση Ειδικής Γραμματείας ή Επιμελητηρίου Εστίασης, επίλυση του εργατικού κόστους με ειδικές ρυθμίσεις σε στρεβλώσεις της εργατικής νομοθεσίας που δεν λαμβάνουν υπόψη την υψηλή ένταση επιπλέον κοστολογίων του κλάδου (νυχτερινά, βραδινά, αργίες, Σαββατοκύριακα) και τη μοναδικότητά του, στο σύνολο των εργασιακών θέσεων και εξ ορθολογισμό του κλάδου με δομικές αλλαγές. Ε, δεν τα λες και λίγα.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
Ας δούμε τώρα τι συμβαίνει γύρω μας. 8.129 νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν χθες σε όλη τη χώρα. 80 συμπολίτες μας πέθαναν σε μια ημέρα, ανεβάζοντας τον αριθμό των ανθρώπινων απωλειών σε 16.923. Εντός ή εκτός ΜΕΘ παραμένουν διασωληνωμένοι 547 πολίτες, ανάμεσά τους ένα βρέφος τεσσάρων μηνών.
Το 4ο κύμα της πανδημίας σαρώνει την Ελλάδα και, πριν ξεφύγει εντελώς, το κράτος προσπαθεί να πείσει με όλους τους δημοκρατικούς τρόπους που διαθέτει τους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν. Ενας από τους τρόπους αυτούς είναι ο περιορισμός της κινητικότητάς τους, με τελικό και μοναδικό σκοπό την αναχαίτιση της διασποράς του ιού. Δηλαδή την προστασία της υγείας όλων των πολιτών αυτής της χώρας, είτε έχουν κάνει το εμβόλιο είτε όχι.
Τα μέτρα αυτά πλήττουν πολλούς τομείς της οικονομίας, όχι μόνο την εστίαση, αλλά είναι επιβεβλημένα. Μάλιστα, θα έπρεπε να ήταν ακόμα αυστηρότερα. Διότι βιωσιμότητα των επιχειρήσεων δεν υπάρχει χωρίς τη βιωσιμότητα των ανθρώπων. Αλλά αυτό δεν είναι αίτημα. Κοινή λογική και ευαισθησία είναι.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr