Το φωτογραφικό ενσταντανέ των δύο ηγετών να συζητούν εμπιστευτικά, καθισμένοι σε δύο καρέκλες μέσα στη Βασιλική του Βατικανού, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα και αφτιά, έκανε τον γύρο του κόσμου, κλέβοντας εν μέρει την παράσταση από την πάνδημη, οικουμενικού ενδιαφέροντος, κηδεία του Ποντίφικα. Να σημειωθεί πως ήταν η πρώτη τετ α τετ συνάντηση Τραμπ-Ζελένσκι μετά τον πρωτοφανή «καβγά» τους στο Οβάλ Γραφείο τον Φεβρουάριο, όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο αντιπρόεδρος, Τζέι Ντι Βανς, κατηγόρησαν τον Ζελένσκι για «αχαριστία» απέναντι στην Αμερική και χάλασε η συμφωνία για τις σπάνιες γαίες της Ουκρανίας.
Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε τη συνάντηση «πολύ παραγωγική», ενώ ο Ζελένσκι έγραψε στο Χ ότι «θα μπορούσε να αποδειχθεί ιστορική, αν πετύχουμε τους κοινούς μας στόχους».
Καταλύτες
Ρόλο μεσολαβητών-γεφυροποιών φέρονται να διαδραμάτισαν ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, με τους οποίους ο Ουκρανός πρόεδρος είχε αργότερα χωριστές συναντήσεις, στη βρετανική και τη γαλλική πρεσβεία στο Βατικανό. Σε ένα άλλο στιγμιότυπο μέσα από τον ναό, που πόσταρε η ουκρανική πρεσβεία, οι Τραμπ και Ζελένσκι στέκονται κοντά στους Στάρμερ και Μακρόν, με τον Γάλλο πρόεδρο να ακουμπά το χέρι του στον ώμο του Ουκρανού.
Βολές
Μετά την αναχώρησή του από τη Ρώμη, ο Τραμπ κατηγόρησε, για πρώτη φορά, τον Πούτιν για μη ειλικρινή στάση απέναντί του, με την εξής αιχμηρή ανάρτηση στην προσωπική του πλατφόρμα Truth Social: «Ο Πούτιν δεν είχε λόγο να ρίξει πυραύλους σε πολίτες, πόλεις και κωμοπόλεις τις τελευταίες μέρες. Με κάνει να σκεφτώ μήπως δεν θέλει να σταματήσει τον πόλεμο, μήπως ακολουθεί παρελκυστική τακτική απέναντί μου και πρέπει να του φερθώ διαφορετικά, με “τραπεζικές” ή “δευτερεύουσες” κυρώσεις. Πάρα πολύς κόσμος πεθαίνει!!!».
Τονίζεται ότι μία μέρα νωρίτερα, την Παρασκευή, ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ, Στιβ Ουίτκοφ, είχε τρίωρη συνάντηση με τον Πούτιν στο Κρεμλίνο, σχετικά με την αμερικανική ειρηνευτική πρόταση. Μετά το πέρας της, ο Τραμπ σχολίασε στο Truth Social ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία για τα «περισσότερα κύρια σημεία» και κάλεσε το Κίεβο να καθίσει στο τραπέζι με τη Μόσχα για μια συμφωνία εκεχειρίας. Φαίνεται, όμως, ότι η άμεση ενημέρωση του Ζελένσκι για τα διαμειβόμενα επί του πεδίου τον έβαλε σε δεύτερες σκέψεις.
Επίθεση
Το κλίμα, βέβαια, είχε βαρύνει από την Πέμπτη, όταν ο Τραμπ επέκρινε τη μαζική επίθεση των Ρώσων κατά του Κιέβου με 70 πυραύλους και 145 drones, καλώντας τον Πούτιν να σταματήσει. Το Σάββατο, εξάλλου, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, ισχυρίστηκε πως όλοι οι Ουκρανοί στρατιώτες έχουν εκδιωχθεί από τη ρωσική επαρχία του Κουρσκ, ενώ, προτού μεταβεί στη Ρώμη, ο Ζελένσκι είχε απορρίψει κάθε εδαφική παραχώρηση στη Μόσχα με αντάλλαγμα την ειρήνη. Δύο εκδοχές του αμερικανικού ειρηνευτικού σχεδίου που δημοσίευσε το Reuters την Παρασκευή προβλέπουν ότι η Ρωσία θα κρατήσει τα εδάφη που έχει καταλάβει μετά το 2022 στην Ανατολική Ουκρανία, όπως και τη Χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε το 2014.