Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Δεν άκουσαν τους κινδυνολόγους του Διαδικτύου για τα «πειραματικά» εμβόλια ούτε τους θιασώτες των θεωριών συνωμοσίας για τα «χαράγματα», εμπιστεύθηκαν την επιστημονική κοινότητα και συστρατεύθηκαν στην κοινή προσπάθεια ώστε να σχηματισθεί το τείχος ανοσίας και να επανέλθει η κανονικότητα.
Από την άλλη πλευρά, ένα τμήμα γύρω στο 25% του ενήλικου πληθυσμού, μειοψηφικό ποσοστό αλλά άκρως υπολογίσιμο για τη διασπορά του ιού εν καιρώ πανδημίας, έμειναν εκτός εμβολιαστικού προγράμματος για διάφορους λόγους. Ορισμένοι γιατί ανησυχούν για τα εμβόλια χωρίς να υπολογίζουν ότι ως ανεμβολίαστοι διατρέχουν μεγαλύτερους κινδύνους να νοσήσουν βαριά από τον κορονοϊό από μία ανεπαίσθητη και παροδική παρενέργεια, άλλοι γιατί απλώς αδιαφορούν θεωρώντας ότι οι διπλανοί τους μπορούν να βγάλουν το «φίδι από την τρύπα» και οι υπόλοιποι γιατί ασπάζονται τις ψευτοθεωρίες των θρησκόληπτων πνευματικών τους , που στέλνουν στις ΜΕΘ ή και στα νεκροταφεία τους αφελείς ακολούθους τους.
Κοινό χαρακτηριστικό των μελών της ανεμβολίαστης ομάδας ότι «σηκώνουν θόρυβο». Κοινοποιούν οργισμένες αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα περιφέροντας την επικίνδυνη άγνοιά τους, αντιδρούν σε κάθε μέτρο προστασίας, οργανώνουν διαδηλώσεις, δεν τους καίγεται καρφί για το εάν τα νοσοκομεία γεμίζουν και οι γιατροί βρίσκονται στα όρια της εξάντλησης επειδή τα ποσοστά εμβολιασμού δεν επαρκούν για τη συλλογική ανοσία.
Αντιθέτως, η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία του 75% παραμένει σιωπηλή αν και πληρώνει το τίμημα για τους υπολοίπους. Εργαζόμενοι επί μήνες έμειναν σε αναστολή, επιχειρηματίες είδαν τις δουλειές τους να ανατρέπονται, γιαγιάδες δεν συναντήθηκαν με τα εγγόνια τους, ασθενείς που έπρεπε να υποβληθούν σε τακτικά χειρουργεία στριμώχνονται σε λίστες αναμονής, αλλά όλοι έσπευσαν να εμβολιασθούν και τώρα περιμένουν από την Πολιτεία να προασπίσει την κοινή προσπάθεια.
Οι «εμβολιασμένοι», για να το πούμε απλά, δεν μπορούν πλέον να παρακολουθούν αμέτοχοι το κρεσέντο του παραλογισμού, που διαλύει το ΕΣΥ, ροκανίζει την οικονομία και τις δουλειές τους, ούτε πρόκειται να δεχθούν οριζόντια μέτρα για λογαριασμό άλλων. Ή θα ληφθούν αυστηρά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, με πρόσθετους περιορισμούς αν χρειαστεί στις δραστηριότητες των ανεμβολίαστων, ή αλλιώς ας μην απορήσεις κανείς εάν οι εμβολιασμένοι τιμωρήσουν την ατολμία και την αμφισημία.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
«ΠΗΡΑΝ ΤΟ ΡΙΣΚΟ» ΚΑΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΑΝ
Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας το 2020, μία χρονιά δηλαδή που οι πολίτες λόγω της πανδημίας υποχρεώθηκαν σε πολύμηνη καραντίνα, πραγματοποιήθηκαν 7.920 συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα, αριθμός-ρεκόρ που συγκρίνεται μόνο με το «ταραγμένο» από το πρώτο Μνημόνιο 2011. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός των συγκεντρώσεων το 2018 ήταν μόλις 3.500, ενώ στο εκλογικό 2019 οι διαδηλώσεις και πορείες ήταν ακόμη λιγότερες (3.100).
Φαίνεται ότι στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ με το τρίτο Μνημόνιο και την υπερφορολόγηση η κοινωνική «δυσαρέσκεια» ήταν μικρότερη για να εκφραστεί με διαδηλώσεις από το πανδημικό 2020. Οι διαμαρτυρόμενοι ανέκαμψαν με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, δεν υπολόγισαν καν τους κινδύνους από τον κορονοϊό.
«Πήραν το ρίσκο» και βγήκαν στους δρόμους, ενώ φέτος μόνο για τον Κουφοντίνα οργανώθηκαν εκατοντάδες συγκεντρώσεις , όπως πάμε θα το σπάσουμε και το ρεκόρ του 2020…
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr