Το Συνέδριο του ΕΛΚ έχει έντονο ελληνικό άρωμα με την υποψηφιότητα του Κωστή Χατζηδάκη για την θέση του αντιπροέδρου του πρώτου σε δύναμη πολιτικού κόμματος στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Και όπως τονίζουν «γαλάζια» στελέχη, η υποψηφιότητα αυτή καταδεικνύει τη μεγάλη σημασία που προσδίδει ο πρωθυπουργός στην επίδραση του ΕΛΚ στη λήψη αποφάσεων στο Ευρωκοινοβούλιο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθυνθεί σήμερα στην Ολομέλεια του ΕΛΚ (12.00) και αναμένεται να κάνει αναφορά σε όλες αυτές τις μεγάλες προκλήσεις και στη στάση που πρέπει να κρατήσει η Ευρώπη, τις μικρές αλλά και τις μεγάλες κρίσεις που μπορεί να ενσκήψουν όπως για παράδειγμα το ξαφνικό μπλακ άουτ που παρέλυσε την Ισπανία και την Πορτογαλία.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στη θωράκιση της Ευρώπης τόσο αμυντικά όσο και ενεργειακά, αλλά και να επαναλάβει ότι όσον αφορά στις σχέσεις με τις ΗΠΑ η Ευρώπη μπορεί να επιτύχει μια «win-win» εμπορική συμφωνία με τον Ντόναλντ Τραμπ, η οποία θα είναι «αμοιβαία επωφελής» για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Οι ηγέτες της Κεντροδεξιάς καλούνται να αναζητήσουν λύσεις στα μεγάλα αδιέξοδα της εποχής όπως ο εμπορικός πόλεμος που μαίνεται όσο και σε γεωπολιτικό επίπεδο με τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας να κοντεύει να συμπληρώσει 4 χρόνια.
Στο περιθώριο του συνεδρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε χθες με τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU και εκλεγμένο Καγκελάριο της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς με τους δύο άνδρες να συζητούν για θέματα ευρωπαϊκής άμυνας και της ευρωπαϊκής οικονομίας, υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων και τον Ελληνα πρωθυπουργό να επισημαίνει ότι προσβλέπει σε στενή συνεργασία με τη νέα γερμανική κυβέρνηση για ζητήματα διμερούς και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.
Παράλληλα, χαιρέτησε την απόφαση του κ. Μερτς να ιδρύσει ξεχωριστό υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στη Γερμανία, τα οφέλη του οποίου είχαν συζητήσει κατά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο τον Ιανουάριο, προσθέτοντας ότι στην περίπτωση της Ελλάδας το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο συνέβαλε δραστικά στον μετασχηματισμό της λειτουργίας του κράτους.
Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε ακόμα με τον πρωθυπουργό της Φινλανδίας, Petteri Orpo, με τον οποίο συζήτησε για την ευρωπαϊκή άμυνα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υπογραμμίζει ότι οι συνεργασίες της Ε.Ε. στον τομέα της άμυνας με χώρες εκτός Ε.Ε., δεν πρέπει να αντιβαίνουν στα στρατηγικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ στην πρόεδρο της Μολδαβίας, Maia Sandu, επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας της, και αποδέχθηκε την πρόσκλησή της να επισκεφθεί τη Μολδαβία κατά το επόμενο χρονικό διάστημα. Συνάντηση είχε τέλος και με τον πρώην πρωθυπουργό της Βουλγαρίας και επικεφαλής του GERB, Boyko Borissov.
Εκτός του πρωθυπουργού στο συνέδριο από ελληνικής πλευράς θα μιλήσουν ο Θόδωρος Ρουσόπουλος, ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε πάνελ για την ενίσχυση της Δημοκρατίας και το μέλλον της Ευρώπης, καθώς και η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Σοφία Ζαχαράκη, σε πάνελ για το Δημογραφικό.
ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ
«Δεν θα σταθούμε εμπόδιο στη Δικαιοσύνη»
Ως «οδηγό» για όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις θεωρούν στην κυβέρνηση την περίπτωση του Χρήστου Τριαντόπουλου στην υπόθεση των Τεμπών, δηλαδή την προσφυγή στον φυσικό δικαστή και την ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή που αφορά και στον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, στην κυβέρνηση κρατούν στάση αναμονής, εξηγώντας ότι επί της ουσίας της υπόθεσης πρέπει πρώτα να μελετηθεί η δικογραφία, ξεκαθαρίζοντας ότι ως προς τη μεγάλη εικόνα, δεν πρόκειται να σταθεί εμπόδιο στη διερεύνηση οποιασδήποτε πτυχής της υπόθεσης από τη Δικαιοσύνη.
Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι εάν επιλέξουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πολιτικοποιήσουν την υπόθεση, θα κριθούν από τις επιλογές τους, η κυβερνητική πλειοψηφία αντιτάσσει την υπεύθυνη στάση της, θυμίζοντας ότι τις τελευταίες εβδομάδες «ξαφνικά» σταμάτησε η συζήτηση για τα περί κυβερνητικής συγκάλυψης και κατέρρευσαν όλες οι θεωρίες συνωμοσίας στις οποίες είχαν επενδύσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Εξηγούν μάλιστα ότι δεν υποβαθμίζουν την περίπτωση της σύμβασης 717, η οποία όμως πρόκειται για ένα παρεπόμενο οικονομικής φύσεως ζήτημα και επισημαίνουν πως το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ πάνω σε αυτό είχε διατυπώσει κατηγορητήριο και οδηγήθηκε σε κάποια συμπεράσματα, τα οποία η κυβέρνηση δεν υιοθετεί, δεν έχει να κάνει με τη διερεύνηση της υπόθεσης των Τεμπών. «Το μοντέλο Τριαντόπουλου είναι η παραπομπή στο φυσικό δικαστή, είναι μια κατάληξη όπου κάποιος ο οποίος θεωρεί ότι είναι αθώος θα κριθεί από την ανεξάρτητη δικαιοσύνη, από πέντε ανώτατους δικαστές και δεν θα περάσει από το φίλτρο κομμάτων που έχουν τους δικούς τους σκοπούς», σχολίασε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.