Με τον φόβο μιας μεγάλης καθίζησης ζουν οι κάτοικοι του χωριού Βούτες στο Ηράκλειο καθώς εντελώς ξαφνικά άρχισαν να παρουσιάζονται στα σπίτια τους αλλά και στους δρόμους, ρήγματα.
Στις Βούτες Ηρακλείου, από την Τετάρτη του Πάσχα οι κάτοικοι ζουν με τον τρόμο, καθώς από την Εκκλησία του χωριού και σε μήκος 150 μέτρων εκτείνονται δύο μεγάλα ρήγματα στους δρόμους του χωριού αλλά και σε δέκα σπίτια.
Η ανησυχία των κατοίκων είναι έκδηλη, καθώς δεν έχει προηγηθεί κάποια σεισμική δόνηση που θα μπορούσε να δικαιολογήσει το φαινόμενο.
Οι Αρχές ανησυχούν για την καθίζηση του εδάφους καθώς ακόμη δεν έχει διαπιστωθεί η αιτία αλλά και η έκταση του φαινομένου.
Νωρίς το πρωί της Κυριακής μηχανικοί της τοπικής αυτοδιοίκησης θα βρεθούν στις Βούτες για επιτόπιο έλεγχο, ενώ ο δήμος Ηρακλείου θα ζητήσει να κηρυχθεί το χωριό σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Με απόφαση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, επί τόπου μεταβαίνει και ο Πρόεδρος της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης του Σεισμικού Κινδύνου, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, για τη διενέργεια αυτοψίας και την εκτίμηση της κατάστασης που έχει προκύψει από τις εκτεταμένες ρηγματώσεις.
«Είναι ένα φαινόμενο που έχουμε πολλές φορές στον ελληνικό χώρο. Είναι ένα φαινόμενο μοναδικό, γιατί έχουμε δύο ρωγμές ουσιαστικά μήκους 150 μ. περίπου. Αυτές οι ρωγμές έχουν διαρρήξει το έδαφος, τεχνικά έργα, δημόσιους χώρους και είναι διαρρήξεις που ουσιαστικά οφείλονται σε κάποια μορφή κατολισθητικού φαινομένου», σημείωσε ο Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στο MEGA.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τουλάχιστον 15 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές.
Ο κος Λέκκας σημείωσε πως σήμερα, Δευτέρα (28/04), θα γίνει αποτίμηση του φαινομένου, αλλά και θα καθοριστεί ποια σπίτια θα κριθούν μη κατοικήσιμα, με τους ειδικούς να συστήνουν στους κατοίκους να μην μείνουν απόψε στα σπίτια τους.
Ο καθηγητής επισήμανε ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο που βρίσκεται υπό παρακολούθηση «για να δούμε τι διαστάσεις μπορεί να έχει. Εάν αυτές οι διαρρήξεις θα αποκτήσουν μεγαλύτερο μήκος, εύρος, έτσι ώστε να προσεγγίσουμε και την επικινδυνότητά του, δηλαδή το κατά πόσο είναι επικίνδυνα φαινόμενα για τις κατασκευές».
Για το ενδεχόμενο να επεκταθεί αυτό το φαινόμενο σε γειτονικές περιοχές ο κ. Λέκκας απάντησε: «Το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη, οπότε μπορεί να επεκταθεί. Αυτό θα το δούμε και αύριο και τις επόμενες μέρες κατά πόσο θα επεκτείνεται ή όχι το φαινόμενο. Από κει και πέρα υπάρχουν κάποιες κατασκευές οι οποίες έχουν πάθει μεγάλες αστοχίες από την από την διάρρηξη. Αυτές οι κατασκευές ήταν όμως παλιές και δεν κατοικούνται, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα.
Ο καθηγητής ανέφερε ότι επρόκειτο για φαινόμενο που έχει καταγραφεί στην Πίνδο, δυτική Θεσσαλία, Πελοπόννησο και Κρήτη. «Έχει να κάνει με το έδαφος, με τις τεκτονικές ασυνέχειες, σεισμούς πολλές φορές, με τα νερά που εισέρχονται στο υπέδαφος, είναι πολλοί παράγοντες που μπορεί να ενισχύσουν αυτά τα φαινόμενα».