Ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι «το παρόν νομοσχέδιο έχει σαφείς κατευθύνσεις: Να θεραπεύσει τα μεγάλα διοικητικά -και τα λέω κομψά το «διοικητικά»- προβλήματα των Στρατιωτικών Νοσοκομείων και να διευκολύνει το προσωπικό τους» καθώς και πώς «το προσωπικό θα διευκολυνθεί στην πρόσβασή του στις υπηρεσίες Υγείας» τονίζοντας ότι «το δικαίωμα των Ελλήνων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και εκτός του συστήματος, όπως όλοι οι Ελληνες πολίτες. Είναι δικαίωμά τους, κάτι άλλωστε που είναι και η επιθυμία τους».
Ο κ. Δένδιας, απαντώντας μεταξύ άλλων στα επιμέρους θέματα της κριτικής της αντιπολίτευσης που αφορούν την Εθνική Αμυνα, εγκάλεσε το ΠΑΣΟΚ για τη διαφωνία του στη συγχώνευση στρατοπέδων. Αναφορικά με τις αιτιάσεις περί αποκρύψεων εξοπλιστικών προμηθειών από το 12ετές πρόγραμμα που παρουσίασε πρόσφατα στην Επιτροπή απάντησε πως «σε μια ανάλογη κλειστή συνεδρίαση μπορώ να σας επιδείξω ξανά τις σχετικές διαφάνειες που προφανώς σε ορισμένους έχουν διαφύγει», ξεκαθαρίζοντας πως «δεν υπάρχει εξοπλιστικό πρόγραμμα το οποίο θα υλοποιηθεί χωρίς να περάσει από εσάς». Σχετικά με το θέμα της συγχώνευσης των μονάδων Εθνοφυλακής στη Ρόδο, επισήμανε πως αυτές είναι αποφάσεις των Επιτελείων και όχι της πολιτικής ηγεσίας και επεσήμανε ότι «δεν υπάρχει ουδεμία κατάργηση».
Ο κ. Δένδιας απέρριψε την κριτική γιατί επιτράπηκε η πρόσβαση στα στρατιωτικά νοσοκομεία στους μοναχούς της Μονής Σινά, σημειώνοντας τη μεγάλη εθνική σημασία της Μονής, της μεγάλης προσπάθειας που γίνεται για τον αφελληνισμό της και της υποχρέωσής μας να τη στηρίξουμε με όποιο τρόπο μπορούμε». Χαρακτήρισε υποκριτική την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ που είπε ό,τι είναι απαράδεκτο να στέλνονται στρατιωτικοί γιατροί για παροχές Υγείας στον τοπικό πληθυσμό των νησιών.
Αναφορικά με τις νομοθετικές παρεμβάσεις του νομοσχεδίου ο κ. Δένδιας είπε ότι δεν είναι σωστό το 18,3% που λαμβάνουν τα στρατιωτικά νοσοκομεία από τον ΕΟΠΥΥ να μεταφέρεται σε λογαριασμούς συνταξιοδοτικών ταμείων των τριών Σωμάτων. Τα στρατιωτικά νοσοκομεία να μην έχουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, να καταθέτουν και να έχουν Προϋπολογισμό και σοβαρούς Απολογισμούς.
Γ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
Ενίσχυση με 8 πυροσβεστικά ελικόπτερα
«Το φετινό δόγμα της αντιπυρικής περιόδου είναι να μην έχουμε ανθρώπινες απώλειες. Να μπορέσουμε να περιορίσουμε όσο το δυνατόν τις φυσικές καταστροφές. Να έχουμε λιγότερες ενάρξεις πυρκαγιών, γρήγορη οριοθέτησή τους και ολιστική προσέγγιση με όλους μαζί τους συναρμόδιους φορές» ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, κατά την ενημέρωση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου σχετικά με το σχέδιο της δημόσιας σύμβασης για τη «Προμήθεια οκτώ Πυροσβεστικών Ελικοπτέρων Μεσαίου Τύπου».
Σχετικά με την τα εναέρια μέσα, ο κ. Κεφαλογιάννης ανέφερε ότι διπλασιάστηκαν τα drone επιτήρησης και φέτος θα φτάνουν τα 82 καλύπτοντας όλη την επικράτεια. Τα ενοικιασμένα αεροσκάφη και ελικόπτερα θα είναι 49, σε διασπορά σε όλο τον ελλαδικό χώρο και μαζί με τον εθνικό μας στόλο θα έχουμε συνολικά τα περί 80 με 85 πτητικά μέσα. Ο κ. Κεφαλογιάννης απέρριψε το δίλημμα «ενοικίαση ή αγορά νέων αεροσκαφών» λέγοντας ότι «μέχρι να αποκτήσουμε τον δικό μας ικανό εθνικό στόλο πυροσβεστικών εναέριων μέσων που θα θέλουμε, θα υπάρχει αυτή η διαδικασία της ενοικίασης».
Για τον διεθνή διαγωνισμό που έγινε για την προμήθεια των 8 ελικοπτέρων «μεσαίου τύπου», ο κ. Κεφαλογιάννης είπε πως έγινε σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, ολοκληρώθηκε σε ένα έτος με ταχύτατους ρυθμούς, έχοντας υψηλές προδιαγραφές σχετικά με την επιχειρησιακή ικανότητα των ελικοπτέρων καθώς και την τριετή, μετά την παράδοση και του τελευταίου ελικοπτέρου, υποχρέωση παροχής υπηρεσιών εκπαίδευσης του ιπτάμενου και του τεχνικού προσωπικού, την τεχνική υποστήριξη με επίγειο εξοπλισμό καθώς και τα απαιτούμενα τεχνικά μέσα για την υποστήριξή τους από τον ανάδοχο. Παράλληλα, υπάρχει και το δικαίωμα προαίρεσης για την προμήθεια και άλλων δύο ελικοπτέρων. Το έργο ανατέθηκε στην μια και μόνη κοινοπραξία που εκδήλωσε ενδιαφέρον με συνολικό προσφερόμενο τίμημα των 311.199.000 ευρώ. Η χρηματοδότηση της προμήθειας θα γίνει από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το ΕΣΠΑ μέσω του τομεακού προγράμματος.