Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
Ο Μαγκνίτσκι ήταν Ρώσος δικηγόρος που πέθανε το 2009, ενώ κρατείτο σε ρωσικές φυλακές με τις καταγγελίες να λένε ότι ο θάνατός του οφείλεται σε βασανιστήρια. Για το θέμα αυτό η Αμερική είχε επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία βάσει ενός νόμου που επίσης είχε ονομάσει ως Magnitsky Act και έκτοτε οι σχετικές νομοθεσίες παίρνουν το όνομά του.
Η αναφορά της προέδρου της Ε.Ε. ήταν για τη Λευκορωσία αλλά όχι μόνο. «Είτε πρόκειται για το Χονγκ Κονγκ, είτε πρόκειται για τη Μόσχα, είτε πρόκειται για το Μινσκ: Η Ευρώπη πρέπει να πάρει σαφή θέση και γρήγορα. Θέλω να το πω δυνατά και ξεκάθαρα: η Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται στο πλευρό του λαού της Λευκορωσίας», είπε και πρόσθεσε: «Σε αυτούς που υποστηρίζουν ότι πρέπει να συσφίξουμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία απαντώ ότι η δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι με έναν προηγμένο χημικό παράγοντα δεν είναι μεμονωμένο γεγονός».
Μετά από αυτό, θα έλεγε κάποιος πως ανοίγει ο δρόμος για κυρώσεις, όμως οι γεωπολιτικές ισορροπίες είναι πολύ πιο περίπλοκες από όσο φαντάζεται ο μέσος Ευρωπαίος πολίτης. Η Γερμανία, για παράδειγμα, που πιέζει σφοδρά προς αυτή την κατεύθυνση, απειλεί με πάγωμα του σχεδίου για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2. Ωστόσο λίγοι πιστεύουν πως πραγματικά θα φθάσει μέχρι το τέλος του δρόμου, αφού περισσότερες από 100 ευρωπαϊκές εταιρείες εμπλέκονται στην κατασκευή του, οι μισές από αυτές γερμανικές, κάτι που η Μέρκελ δεν μπορεί και ίσως δεν πρέπει να αγνοήσει.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Αλλά και στα δικά μας, στην υπόθεση δηλαδή της τουρκικής προκλητικότητας, παρόλο που η θέση της Ε.Ε. είναι ξεκάθαρα υπέρ μας, εντούτοις η υπόθεση των κυρώσεων δεν αντιμετωπίζεται ενιαία από όλα τα κράτη μέλη. Μια καλή γεύση της διαφορετικής προσέγγισης που υπάρχει στους ευρωπαϊκούς κόλπους ήταν οι πρόσφατες τοποθετήσεις στο συνέδριο του Economist από τη Γαλλία (Ολάντ υπέρ των άμεσων κυρώσεων) και τη Γερμανία (Γκάμπριελ υπέρ της στρατηγικής υπομονής).
Και επειδή τα πράγματα δεν είναι ούτε πιο ξεκάθαρα ούτε πιο απλά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, να θυμίσουμε ότι η Αμερική ακόμα δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία παρόλο που αγόρασε τους S 400, ενώ ο πρόεδρος Τραμπ επιτίθεται στην Κίνα απαγορεύοντας το… Tik Tok! Αλλά, όπως θα έλεγε ο Τσώρτσιλ αν έβλεπε αυτά που συμβαίνουν σήμερα στον κόσμο, «όσο ωραία κι αν είναι η στρατηγική, θα πρέπει κάπου-κάπου να βλέπουμε και τα αποτελέσματα».
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr