Πέντε μήνες μετά την έναρξη της λειτουργίας του, το Μετρό φαίνεται να έχει ήδη αφήσει το αποτύπωμά του στην καθημερινότητα των κατοίκων της συμπρωτεύουσας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται, το 70% των πολιτών δηλώνει ότι το Μετρό έχει βελτιώσει την ποιότητα ζωής τους.
Η ανταπόκριση των Θεσσαλονικέων στο νέο μέσο μεταφοράς της πόλης είναι ενθουσιώδης, με το 53,2% να δηλώνει ότι το χρησιμοποιεί όσο πιο συχνά μπορεί. Επιπλέον, το Μετρό φαίνεται να ανακουφίζει ένα χρόνιο πρόβλημα της πόλης, καθώς το 47,3% των πολιτών αντιμετωπίζει πιο εύκολα τις ελλείψεις στάθμευσης.
Αξιοσημείωτο είναι και το ποσοστό του 32,2% των πολιτών που άλλαξε μεταφορικό μέσο λόγω της λειτουργίας του Μετρό.
Η επίδραση του έργου δεν περιορίζεται μόνο στις μετακινήσεις, αλλά φαίνεται να αναβαθμίζει συνολικά την εικόνα της πόλης. Το 45,9% των πολιτών βλέπει βελτίωση στις αστικές συγκοινωνίες, ενώ το 41,5% θεωρεί ότι έχει μειωθεί το κυκλοφοριακό. Η ικανοποίηση από το έργο της δημοτικής αρχής καταγράφεται στο 44,5%.
Στα παραπάνω στοιχεία προστίθενται και οι δείκτες απόδοσης του Μετρό για τον Φεβρουάριο του 2025, τον τρίτο μήνα λειτουργίας:
- Ακρίβεια άφιξης: 99,82% (στόχος 99,60%)
- Διαθεσιμότητα σιδηροδρομικής εξυπηρέτησης: 98,47% (στόχος 99,70%)
- Διαθεσιμότητα χρήσης ανελκυστήρων: 99,68% (στόχος 99%)
- Διαθεσιμότητα χρήσης κυλιόμενων κλιμάκων: 96,39% (στόχος 99%)
Όπως επισημαίνεται, υπάρχει ακόμη περιθώριο βελτίωσης στον τομέα της διαθεσιμότητας των κυλιόμενων κλιμάκων.
Σύμφωνα με τον Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκο Ταχιάο στόχος είναι να πειστεί και το -μικρό, αλλά ενδεικτικό- ποσοστό του 9% που θεωρεί ότι η πόλη δεν χρειαζόταν το Μετρό για τα πολλαπλά οφέλη του.
Το συμπέρασμα που προκύπτει από τα στοιχεία είναι σαφές: το Μετρό Θεσσαλονίκης δεν είναι απλώς ένα νέο μέσο μεταφοράς, αλλά ένα έργο που αλλάζει την πόλη και βελτιώνει την καθημερινότητα των πολιτών, αποτελώντας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, την “πρώτη σελίδα του νέου «βιβλίου» της πόλης”.