Οπως σημειώνουν οικονομολόγοι, η αντιστοίχιση των δασμών των χωρών δολάριο προς δολάριο είναι μια εξαιρετικά περίπλοκη διαδικασία που περιλαμβάνει μια σειρά από παραμέτρους. Αντί όμως να γίνει αυτό, ο Ντόναλντ Τραμπ διαίρεσε το ετήσιο εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ (που αφορά τα αγαθά, αλλά όχι υπηρεσίες) με τα αγαθά που η εκάστοτε χώρα εξάγει στις ΗΠΑ.
Για παράδειγμα, για την Ε.Ε., τα 235 δισ. δολάρια του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ το 2024 με τα 605 δισ. δολάρια εξαγωγών αγαθών από την Ε.Ε. στις ΗΠΑ την ίδια χρονιά, το οποίο κάνει 39%, και το διαίρεσε στα δύο για να της επιβάλει τελικά δασμούς 20%.
Στο μεταξλ, το πρώτο σχόλιο μετά την επιβολή δασμών στις εισαγωγές προϊόντων από την Ευρώπη, την Ασία και σχεδόν… από όλο τον πλανήτη, έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.Με μία χαρακτηριστική ανάρτησή στα δικά του social media, με την οποία κομπάζει πως η χώρα του θα γίνει πιο ισχυρή από ποτέ – παρά τις περί αντιθέτου αναλύσεις ακόμη και Αμερικανών οικονομολόγων και αρκετών Ρεπουμπλικανών πολιτικών.
«Η επέμβαση τελείωσε! Ο ασθενής επέζησε και αναρρώνει. Η πρόγνωση είναι ότι ο ασθενής θα είναι πολύ δυνατότερος, ισχυρότερος και πιο ανθεκτικός από ποτέ. Κάντε την Αμερική σπουδαία ξανά!», γράφει ο Τραμπ στην ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth social.
Δασμοί Τραμπ: Τριγμοί στη Wall Street – Οι χρηματαγορές αντιδρούν με πανικό
Τριγμοί στα Χρηματιστήρια, δολάριο και πετρέλαιο σε ελεύθερη πτώση, επενδυτές που καταφεύγουν στον χρυσό… Οι χρηματαγορές αντιδρούν με πανικό στους αυξημένους δασμούς που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και στοχεύουν όλες τις χώρες του κόσμου.
Στη Γουολ Στριτ όλοι οι δείκτες καταγράφουν σημαντική πτώση με την έναρξη της συνεδρίασης: ο Standard & Poor’s 500 υποχωρούσε κατά 3,28% γύρω στις 16.40 (ώρα Ελλάδας), ο Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας κατά 4,59% και ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατά 3,59%.
Στην Ευρώπη επίσης, η τάση είναι πτωτική: το Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης καταγράφει πτώση 2,12%, του Μιλάνου 2,73%, του Λονδίνου 1,30%. Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC-40 υποχωρεί κατά 2,92%, αφού νωρίτερα κατέγραφε απώλειες άνω του 3%.
Στη Wall Street, ο τεχνολογικός τομέας βρίσκεται στο κόκκινο, με τη μετοχή της Apple να υποχωρεί κατά 9,10%, λόγω των δασμών στην Κίνα, που συνδυαστικά φτάνουν το 54%, αφού στη χώρα αυτή κατασκευάζεται το μεγαλύτερο μέρος των iPhone της εταιρείας. Η μετοχή της Nvidia πέφτει επίσης κατά 5,45%, της Dell κατά 16,96%, της Broadcom κατά 6,03%, της Microsoft κατά 3%.
Ο τομέας της ένδυσης παρουσιάζει εξάλλου σημαντική κάμψη, με τη μετοχή ορισμένων εταιρειών, να καταγράφει πτώση άνω του 10%: η Gap υποχωρεί κατά 16%, η Ralph Lauren κατά 12,10%, η Lululemon κατά 12,20%, η Nike κατά 11,08%. Τα περισσότερα από τα προϊόντα αυτών των εταιρειών κατασκευάζονται στην Κίνα ή το Βιετνάμ, όπου επιβλήθηκαν δασμοί 34% και 46% αντιστοίχως.
Το δολάριο υποχωρούσε επίσης έναντι του ευρώ κατά 2,36%, στο 1,1089 δολάριο ανά ευρώ. Η τιμή του πετρελαίου πέφτει γύρω στο 7% στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αφού οι επενδυτές εκτιμούν ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι στο μέλλον πιο αδύναμη, κάτι που συνεπάγεται ότι και η ζήτηση θα είναι μικρότερη. Σε αυτό το αβέβαιο πλαίσιο, οι επενδυτές στρέφονται στον χρυσό, που έφτασε σε νέα υψηλά επίπεδα, στα 3.067 δολάρια ανά ουγγιά.
Δασμοί Τραμπ: Το πετρέλαιο βυθίζεται 7%
Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την Πέμπτη λόγω των ανησυχιών ότι ο εμπορικός πόλεμος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα επιβραδύνει την παγκόσμια οικονομία. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού πετρελαίου υποχώρησαν κατά 7% στα 66,52 δολάρια το βαρέλι, αφήνοντας το αργό σε τροχιά τη χειρότερη μέρα του από τον Ιούλιο του 2022. Το αργό Brent, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, υποχώρησε 6%.
Ο ΟΠΕΚ + εξέπληξε τους επενδυτές την Πέμπτη, ανακοινώνοντας ότι η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και έξι άλλα μέλη συμφώνησαν να επιταχύνουν απότομα τις προηγούμενες προγραμματισμένες αυξήσεις παραγωγής από τον Μάιο. Η απροσδόκητη κίνηση του ΟΠΕΚ+ ενίσχυσε τις ανησυχίες για τις οικονομικές συνέπειες της μαζικής κλιμάκωσης των δασμών του Τραμπ.
Δασμοί Τράμπ: Ακατοίκητα, άγονα νησιά, και Αμερικανοί σε στρατιωτική βάση, ανάμεσα στους παράδοξους «στόχους»
Απομονωμένα, ακατοίκητα, ηφαιστειογενή, άγονα νησιά, χωρίς πληθυσμό, χωρίς καμία οικονομική δραστηριότητα μέχρι μια αμερικανικο-βρετανική στρατιωτική βάση είναι κάποιοι από τους παράδοξους στόχους που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των σαρωτικών δασμών που ανακοίνωσε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Οι απομονωμένες, ακατοίκητες Νήσοι Χερντ και Μακντόναλντ στον Νότιο Ωκεανό, έχουν τεθεί, μεταξύ άλλων στο στόχαστρο των αμερικανών δασμών, σύμφωνα με τον ιστότοπο Axios. Αυτά τα αυστραλιανά εδάφη, που αποτελούν μέρος της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, βρίσκονται στη λίστα των περιοχών που υπόκεινται σε δασμούς 10% στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ, παράλληλα με την ηπειρωτική Αυστραλία.
Άλλες περιοχές που επηρεάζονται από τους νέους δασμούς περιλαμβάνουν το Γιαν Μάγεν, ένα ηφαιστειακό νησί στον Αρκτικό Ωκεανό, το οποίο, όπως και οι Νήσοι Χερντ και Μακ Ντόναλντ, δεν έχει μόνιμους κατοίκους.
Το Γιαν Μάγιεν και το κοντινό αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ θα υπόκεινται σε δασμούς 10%, ενώ η ηπειρωτική Νορβηγία αντιμετωπίζει φόρο 15% στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ.
Στον συνωστισμό αυτό παραδοξοτήτων και το Ντιέγκο Γκαρσία, βρετανικό έδαφος στον Ινδικό Ωκεανό, όπου οι μόνιμοι κάτοικοι είναι οι 3.000 Βρετανοί και Αμερικανοί στρατιωτικοί και εργολάβοι στην αεροπορική βάση εκεί, οι οποίοι βρίσκονται πλέον υπό αμερικανικούς δασμούς 10%.
Σύμφωνα με στοιχεία της CIA, τα κύρια εξαγωγικά προϊόντα αυτού του νησιού είναι τα ψάρια, αλλά δεν είναι σαφές ποιος τα ψαρεύει ή ποιος τα αγοράζει.
Δασμοί Τραμπ: Πόσο επηρεάζουν την ελληνική οικονομία – Τα προϊόντα που βρίσκονται στο στόχαστρο
Δασμοί Τραμπ: Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε την Τετάρτη ένα εκτεταμένο νέο σύνολο δασμών, υποστηρίζοντας ότι αυτοί θα επιτρέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες να ευημερήσουν οικονομικά, κυρίως στα προϊόντα που εισάγονται από την Ασία και την ΕΕ. Πώς όμως θα επηρεαστεί η ελληνική οικονομία;
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2024 οι ελληνικές εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αντιστοιχούσαν στο 4,8% της συνολικής αξίας των ελληνικών εξαγωγών. Με το συνολικό ύψος των εξαγωγών να φτάνει τα 49,9 δισεκατομμύρια ευρώ, οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ ανήλθαν σε 2,4 δισ. ευρώ. Παράλληλα, το εμπορικό ισοζύγιο παρέμεινε πλεονασματικό, καθώς οι εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων ανήλθαν στα 2,16 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, η επιβολή υψηλών δασμών από την κυβέρνηση Τραμπ ενδέχεται να πλήξει σοβαρά ορισμένους κλάδους των ελληνικών εξαγωγών, ιδιαίτερα στον τομέα των τροφίμων και ποτών. Ειδικότερα, ελληνικά προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, η φέτα, οι ελιές Καλαμών, τα αρτοσκευάσματα και τα κρασιά βρίσκονται στο στόχαστρο λόγω της αύξησης του κόστους εισαγωγής στις ΗΠΑ, γεγονός που ενδέχεται να επηρεάσει τη ζήτηση από τους Αμερικανούς καταναλωτές.
Οι Δυνατές και Ευάλωτες Κατηγορίες Προϊόντων
Ανάμεσα στις πιο ισχυρές ελληνικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ ξεχωρίζουν οι ελληνικές ελιές. Η Ελλάδα είναι η βασική προμηθεύτρια χώρα των ΗΠΑ στον συγκεκριμένο τομέα, με τις εξαγωγές ελιών να ανέρχονται στα 241 εκατ. ευρώ το 2024, σημειώνοντας αύξηση 39% μέσα σε έναν χρόνο. Σημαντική είναι και η παρουσία του ελληνικού ελαιολάδου, με 45.000 τόνους να διατίθενται στην αμερικανική αγορά. Αντίστοιχα, η ελληνική φέτα, που ηγείται των εξαγώγιμων ελληνικών ΠΟΠ τυριών, ενδέχεται να αντιμετωπίσει προκλήσεις λόγω των αυξημένων δασμών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανατιμήσεις, μειώνοντας έτσι την ανταγωνιστικότητά της. Οι εξαγωγές φέτας προς τις ΗΠΑ ανήλθαν σε 53,6 εκατ. ευρώ το 2024.
Ένα ακόμη προϊόν που κινδυνεύει είναι το ελληνικό κρασί, το οποίο έχει ως δεύτερη σημαντικότερη αγορά τις ΗΠΑ. Το 2024 οι πωλήσεις ελληνικού κρασιού στην αμερικανική αγορά ανήλθαν σε 19 εκατ. ευρώ, ωστόσο οι νέοι δασμοί μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών, περιορίζοντας τη ζήτηση σε μια ήδη ανταγωνιστική αγορά.
Ο Κλάδος των Μετάλλων και οι Έμμεσες Επιπτώσεις
Στον τομέα των μετάλλων, οι επιχειρήσεις εμφανίζονται λιγότερο ευάλωτες, καθώς η έκθεση των ελληνικών μεταλλευτικών προϊόντων στους αμερικανικούς δασμούς δεν είναι σημαντική. Ωστόσο, οι γενικότερες οικονομικές επιπτώσεις στην ΕΕ και τη διεθνή αγορά ενδέχεται να δημιουργήσουν αναταράξεις στις αλυσίδες εφοδιασμού και να επηρεάσουν τις ελληνικές εξαγωγές προς τους ευρωπαϊκούς εταίρους. Σημειώνεται ότι το 65% των ελληνικών εξαγωγών κατευθύνεται προς τις χώρες-μέλη της ΕΕ, με βασικούς εμπορικούς εταίρους την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Κύπρο.
Δασμοί Τραμπ: «Χτύπημα» και στη φέτα – Ανήσυχοι για τις εξαγωγές οι Έλληνες παραγωγοί
Τις ανησυχίες των Ελλήνων παραγωγών φέτας για τους δασμούς που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ περιγράφει δημοσίευμα του Reuters. Οπως αναφέρει, το 2019, η χώρα είχε καταφέρει να πετύχει την εξαίρεση της φέτας από τους δασμούς των ΗΠΑ που επιβλήθηκαν σε ευρωπαϊκά προϊόντα. Ένας μικρός συνεταιρισμός 1.200 κτηνοτρόφων που παράγει φέτα στην νότια Πελοπόννησο είχε έναν μεγάλο στόχο φέτος: την είσοδο στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών. Ωστόσο, η κίνηση του Ντόναλντ Τραμπ την Τετάρτη να επιβάλει δασμούς 10% στα περισσότερα προϊόντα που εισάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει επισκιάσει στα σχέδιά τους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν γλίτωσε από τον εμπορικό πόλεμο, αντιμετωπίζοντας αμοιβαίες δασμολογικές τιμές 20%.
«Ποιο μερίδιο από τους δασμούς θα πάει στον τελικό καταναλωτή… πού θα κάτσει η μπίλια της ρουλέτας, μένει να φανεί», είπε ο γενικός διευθυντής του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων, Κωνσταντίνος Λάτσης, μέσα από τον ψυκτικό θάλαμο της παραγωγικής μονάδας που στεγάζει 6.000 βαρέλια οξιάς, όπου η φέτα ωριμάζει σε άλμη για τουλάχιστον δύο μήνες.
Ο συνεταιρισμός, ένας από τους πολλούς παραγωγούς φέτας στη χώρα, προμηθεύει την ελληνική αγορά με περίπου 5.000 τόνους φέτας ετησίως από το εργοστάσιό του στα Καλάβρυτα. Πέρυσι παρήχθησαν στην Ελλάδα περίπου 140.000 τόνοι φέτας, αξίας 800 εκατομμυρίων ευρώ. Περίπου το 8% των εξαγωγών έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες – ο όγκος διπλασιάστηκε σε τέσσερα χρόνια. Τώρα, τα ελληνικά γαλακτοκομεία που εξάγουν φέτα στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά των ΗΠΑ αναμένουν ότι οι δασμοί θα μπορούσαν να μειώσουν τουλάχιστον στο μισό αυτές τις εξαγωγές.
«Φοβάμαι ότι η φέτα δεν θα βρει διέξοδο από τους δασμούς αυτή τη φορά», δήλωσε ο Χρήστος Αποστολόπουλος, επικεφαλής του Συνδέσμου Βιομηχανιών Γάλακτος Ελλάδας. «Πρέπει να κινηθούμε ώστε να εκτρέψουμε αυτές τις ποσότητες σε άλλες αγορές».
Παρά τους νέους δασμούς των ΗΠΑ, ο συνεταιρισμός Καλαβρύτων εξακολουθεί να στοιχηματίζει στην επέκτασή του στο εξωτερικό. «Είμαστε αισιόδοξοι πως ό,τι και να γίνει – γιατί πρόκειται για μια πολύ μεγάλη αγορά – θα μπορέσουμε σιγά σιγά να εισέλθουμε», είπε ο κ. Λάτσης.
Τα δεδομένα και οι φόβοι
O πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Αλκιβιάδης Καλαμπόκης σχολίασε τις ανακοινώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα και το πώς αναμένει να αντιδράσει η Ευρώπη. «Ήταν μια βραδιά αναμονής, η οποία έφερε ανάμικτα συναισθήματα. Πλέον γνωρίζουμε ποιο είναι το τοπίο» δήλωσε ο κ. Καλαμπόκης στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ. «Βλέπουμε κάποιες χώρες να υποστηρίζουν επιθετικές πολιτικές απέναντι στον Τραμπ, ενώ άλλες προτείνουν συγκράτηση ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω επιπλοκές. Το τοπίο είναι αβέβαιο και αναμένουμε τις επόμενες κινήσεις, είτε αυτές αφορούν αντίμετρα είτε διαπραγματεύσεις για άρση κάποιων δασμών».
«Το 30% των ελληνικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ αφορά αγροδιατροφικά προϊόντα, το 23% πετρελαιοειδή και το 41% βιομηχανικά προϊόντα. Ιδιαίτερα, το ελληνικό κρασί, οι ελιές και τα ροδάκινα έχουν καταφέρει να εδραιωθούν στην αμερικανική αγορά», αναφέρει ο πρόεδρος του συνδέσμου τονίζοντας παράλληλα ότι «πολλά προϊόντα μας είναι θυμικά και εγείρουν, αν θέλετε, το όνειρο του Αμερικανού καταναλωτή». Ο κ. Καλαμπόκης θεωρεί επίσης ότι η ελληνική κοινότητα θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο, τονίζοντας ότι είναι ο κύριος αγοραστής των καταναλωτικών προϊόντων που εξάγει η Ελλάδα. «Η Ομογένεια, με τη λογική του συναισθήματος, δε θα σταματήσει να αγοράζει ελληνικά προϊόντα».
Αναφορικά με το πως θα επηρεαστούν οι τιμές, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων εξηγεί πως οι νέοι δασμοί θα επιφέρουν αυξήσεις τιμών, αλλά η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου δεν είναι τόσο αρνητική όσο στο παρελθόν, γεγονός που μπορεί να μετριάσει τις απώλειες. «Όλα που εξάγουμε στην Αμερική είναι 2,5 δισ ευρώ. Είναι 1% του ΑΕΠ και σαν νούμερο δεν λέει κάτι για την ελληνική οικονομία», εξηγεί ο Σίμος Διαμαντίδης, Πρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων Ελλάδος, στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega». «Όμως κάποιοι κλαδοι όπως οι ελιές, το λάδι, τα κρασιά θα πληγούν», αναφέρει. Σε κάθε περίπτωση ο κύριος Διαμαντίδης είναι μια μεγάλη αγορά «που μας ενδιαφέρει πάρα πολύ» και «θα προσπαθήσουμε να εξάγουμε όσο το δυνατόν περισσότερα».
Ψυχραιμία στις αντιδράσεις έναντι των δασμών συνέστησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 FM, κάνοντας αναφορά και στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα που επηρεάζονται από τα μέτρα.
«Είναι αδιανόητο σε μια ανοικτή παγκοσμιοποιημένη αγορά η οποία έχει διαμορφώσει συνθήκες ελεύθερης διακίνησης στο εμπόριο, εδώ και, τουλάχιστον, τρεις δεκαετίες, με πολλές διακρατικές και γενικότερες συμφωνίες να αλλάζει από τη μια στιγμή στην άλλη και να δημιουργούνται νέα δεδομένα.
Η ΕΕ που είναι μια τεράστια αγορά 450 εκατομμυρίων, έχει διαπραγματευτική δύναμη και να πάρει αποφάσεις, κάνοντας τις απαραίτητες επιλογές. Αυτή η συνθήκη που διαμορφώνεται είναι πολύ δύκολη. Μπορεί σε εμάς να αφορά κάποια προϊόντα του πρωτογενούς τομέα, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αφορά στη βαριά τους βιομηχανία».
Αναφορικά με το αν η χώρα μας μπορεί να διεκδικήσει εξαιρέσεις σε κάποια προϊόντα όπως η επιτραπέζια ελιά, ο κ. Τσιάρας δήλωσε: «Δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι να πάρουμε εξαιρέσεις, γιατί κανείς μας δεν γνωρίζει αν αυτή τη στιγμή η ηγεσία των ΗΠΑ είναι διατεθειμένη να κάνει εξαιρέσεις. Δεν είναι καθόλου εύκολο. Εννοείται ότι η δική μας προσπάθεια θα είναι προς την κατεύθυνση ότι τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, με τη μοναδικότητα που τα χαρακτηρίζει, να μπορούν να έχουν μια διαφορετική μεταχείριση».
Ο υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης από την πλευρά του τόνισε:
«Οι χθεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών είναι αυτονόητο ότι συνιστούν μια ιστορική στροφή στον προστατευτισμό και μια απότομη αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα έχει λειτουργήσει εδώ και δεκαετίες. Συνιστούν επίσης μία θεμελιώδη απόκλιση από το πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιλαμβάνεται την οικονομική και κοινωνική πρόοδο από την ίδρυσή της.
Ως χώρα είμαστε υπέρ του ελεύθερου εμπορίου. Πιστεύουμε ότι ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος δεν ωφελεί κανέναν. Και ελπίζουμε ότι αυτό το κεφάλαιο θα διαρκέσει όσο το δυνατόν λιγότερο. Οι επιπτώσεις δεν μπορούν ακόμη να αποτυπωθούν στην ολότητά τους αν και είναι δεδομένο ότι θα είναι αρνητικές. Αυτό που είδαμε χθες δεν συνιστά μια στατική εικόνα αλλά μία δυναμική εικόνα. Και είναι δεδομένο πως οι οικονομίες όλου του πλανήτη θα αντιδράσουν με πολλαπλούς τρόπους και έτσι θα υπάρξουν όχι ένας αλλά πιθανώς αρκετοί γύροι κλιμάκωσης μέχρι να αποτυπωθεί η νέα οικονομική ισορροπία. Είναι επίσης δεδομένο πως η ελληνική κυβέρνηση συμμετέχει και θα συνδιαμορφώσει την ενιαία ευρωπαϊκή αντίδραση. Η ελληνική οικονομία με σχέδιο, με υπευθυνότητα θα ανταπεξέλθει στις διεθνείς προκλήσεις».
ΤΟ ΔΙΜΕΡΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΗΠΑ
Αξία (εκατομμύρια €) | |||||
2020 | 2021 | 2022 | 2023 | 2024 | |
Εξαγωγές | 1.136,77 | 1.607,64 | 2.220,27 | 2.116,98 | 2.411,71 |
Εισαγωγές | 969,61 | 1.431,87 | 3.445,43 | 1.499,27 | 2.143,52 |
Κατηγορίες προϊόντων | ||||||
Μερίδιο στο σύνολο των ελληνικών εξαγωγών προς ΗΠΑ | ||||||
2020 | 2021 | 2022 | 2023 | 2024 | ||
Αγροτικά προϊόντα | 35,08% | 29,99% | 28,06% | 30,54% | 30,94% | |
Πρώτες ύλες | 1,72% | 1,32% | 1,06% | 0,94% | 1,09% | |
Καύσιμα | 11,39% | 18,68% | 21,98% | 19,68% | 22,85% | |
Βιομηχανικά προϊόντα | 46,07% | 43,74% | 43,74% | 43,49% | 41,68% | |
Αλλα | 5,73% | 6,26% | 5,18% | 5,35% | 3,44% |
Προϊόν | Αξία σε χιλιάδες € | Μερίδιο | ||
Πετρελαιοειδή | 505.876 | 20,98% | ||
Επιτραπέζιες Ελιές | 212.242 | 8,80% | ||
Τσιμέντο | 93.085 | 3,86% | ||
Πλάκες αλουμινίου | 91.442 | 3,79% | ||
Κομπόστες | 88.410 | 3,67% | ||
Εμπιστευτικά προϊόντα | 82.276 | 3,41% | ||
Τυριά | 73.712 | 3,06% | ||
Ελαιόλαδο | 68.344 | 2,83% | ||
Μέρη αεροσκαφών | 55.651 | 2,31% | ||
Μηχανές τούρμπο | 46.545 | 1,93% | ||
Πηγή: ΕΛ.ΣΤΑΤ.
Επεξεργασία: ΠΣΕ – ΚΕΕΜ